Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kod w CMYKu (Czarny 91%)
Autor Wiadomość
powker1
Początkujący

Wersja CorelDRAW: powker1
Wysłany: 19 Kwiecień 2012, 13:01   Kod w CMYKu (Czarny 91%)

Witam. Na wstępnie powiem że jestem laikiem w tej dziedzinie i dla takiej osoby pomocy poszukuję. :->

A więc. Na prośbę mojej mamy przygotowuję okładkę książki. Do tej pory zajmowałem się głównie grafiką na potrzeby webo w RGB a do Corela zaglądałem tylko gdy potrzebowałem stworzyć jakieś logo.

Mam plik CDR na który składają się 3 grafiki utworzone w Photoshopie i teks już w krzywych i zamieniłem je w pdf dla drukarki. Okładka w takiej formie poszła do drukarki ale otrzymałem od nich uwagi między innymi cytuję "kod w cmyk-u (czarny 91%)".

Nie mam pojęcia gdzie to ustawić :-/ Zmieniłem bitmapy na CMYK (Mapy bitowe>Przekształć w mapę bitową) choć już je importowałem do Colera jako CMYK ale nie wiem gdzie ustawić te 91%

Bardzo proszę o jakąś podpowiedź (pracuję na CorelDRAW 12)

Cysorz 

Wysłany: 19 Kwiecień 2012, 14:17   

Nie ma możliwości, musiałby to być wektor, żeby proste zmiany były możliwe. Musisz w PS to poprawić, ustawiając kolor dla tekstu na pożądany lub też "pogrzebać" między warstwami, żeby na czarny kanał przerzucić z innego 100% wypełnienie.
Jeżeli to pełny wektor a nie tylko "przycięte" konturami wypełnienia bitowe to zaznaczenie tekstu i kliknięcie na listwie z kolorami powinno natychmiast pokazać zmianę.
NIE ZAMIENIAJ bitmap na CMYK w Draw - stracisz wiele na kolorystyce!!!

powker1
Początkujący

Wersja CorelDRAW: powker1
Wysłany: 20 Kwiecień 2012, 09:20   

Dzięki za podpowiedź :-)

chezare 

Wysłany: 20 Kwiecień 2012, 10:36   

Wydaje mi się, że chodzi o to, że czarny nie jest czarny?
W bitmapie też da się to zmienić, trzeba na te miejsca, którym chcemy nadać jakiś kolor nałożyć maskę.

Odpowiedz do tematu