Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z eksportem do .ai
Autor Wiadomość
charlesik
Początkujący

Wysłany: 6 Maj 2012, 12:58   Problem z eksportem do .ai

Ja mam problem przy eksporcie plików z Corela 12 do formatu .ai. Rzecz w tym, że przy eksporcie każdy obiekt zawierający przezroczystość zamieniany jest w mapę bitową. Efekt jest mierny, a w dodatku plik zamiast 15 kB waży kilka mega. Czy ktoś może pomóc? Z góry dziękuję.

chezare 

Wysłany: 7 Maj 2012, 07:55   

To się do tego przyzwyczaj.
Nie wszystko da się przetłumaczyć z jednego języka na inny.
Identyczne na oko efekty w różnych programach tworzone są przy użyciu różnych metod i stąd problemy z zapisywaniem niektórych rzeczy do obcych formatów. Tak mają wszystkie programy.
Corel ma problem z tłumaczeniem na obcy, konkurencyjny format, a Ilustrator takiego problemu nie ma, bo w ogóle cdr ma w d...

iraslbn 
Bywalec

Wysłany: 7 Maj 2012, 20:25   

Czasami mam potrzebę przerzucić wektory do ai, a później do innego programu.
Robię tak, że przeskalowuję 1000 bez wypełnień eksport.
A później importuję, przeskalowuję 10 żeby uzyskać 1:1.
Ale to wektory, z bitmapami nie próbowałem :)

Cysorz 

Wysłany: 7 Maj 2012, 21:02   

iraslbn napisał/a:
/.../Ale to wektory, z bitmapami nie próbowałem /.../

Ale tutaj nie chodzi ani o wektory ani o bitmapy, tylko efekty specjalne... Ich się bezpiecznie przenosić między różnymi formatami po prostu nie da!

iraslbn 
Bywalec

Wysłany: 7 Maj 2012, 21:11   

@Malutki okej, ale być może ktoś kiedyś będzie miał problem z eksportem plików do ai z corela. Sorki za offtop.

Cysorz 

Wysłany: 7 Maj 2012, 22:22   

No nie, dobrze że piszesz - zawsze się coś takiego może przydać!
Wracając do tematu: zależy od wersji AI, ale ja w takich przypadkach wolę otworzyć plik *.pdf (PDF/X-3) tam bezpośrednio niż cokolwiek innego. Corel czasami przy eksporcie do *.ai "szatkuje" liczbę węzłów na krzywej i są problemy z wypełnieniami - zwłaszcza wtedy, jeżeli dany obiekt ma równocześnie wypełnienie i kontur, że już o właściwościach konturu krzywej nie wspomnę (skalowanie, obrys za za obiektem, kształt końcówki, narożniki itd...).

*.ai, *.eps i *.pdf to prawie to samo - kod tych formatów różni się głównie tym, że można dodatkowo (w zależności od formatu) przenosić dodatkowe informacje. Każdy z nich oparty jest na stareńkim PostScripcie, który ma swoje ograniczenia - i chociaż minęło już kilkanaście lat od powstania tej "platformy", to nic nie wskazuje, że kiedyś będzie to całkowicie uniwersalny format. Jest udoskonalany, odpicowywany i coraz pojemniejszy ale pewnych ograniczeń przeskoczyć się nie da...

chezare 

Wysłany: 7 Maj 2012, 22:48   

Chyba nie do końca masz Malutki rację?
Wszystkie wymienione przez Ciebie formaty ewoluowały razem z programami.
To co tylko przyjdzie ci do głowy i co potrafisz narysować dajmy na to w Ilustratorze da się zapisać w ai i w tym Ilustratorze otworzyć w takiej samej formie.
Kłopot z obcymi dla Corela formatami jest taki jak napisałem wcześniej. Do tego dochodzi jeszcze jedna rzecz, te formaty, poza bodaj pdfem są chronione przez ich właściciela jak przepisz na Coca Colę. To, że Corel potrafi zapisać obrazek do ai nie oznacza, że ma na to ai taką samą receptę jak Adobe. Podobnie jest z niezwykle popularnymi formatami pakietu biurowego Microsoftu, niby wszyscy wiedzą jak te pliki są skonstruowane ale jeszcze nikomu identycznego pliku stworzyć się nie udało. Prawie każdy program biurowy te pliki potrafi otworzyć a wiele również pozwala na zapisanie dokumentu w obcym formacie, ale nie do końca.
Stąd się biorą takie historie jak ta z tego tematu, ten sam obrazek zapisany do ai przez Ilustratora i Corela, to dwa różne pliki.
Ostatnio zmieniony przez chezare 7 Maj 2012, 23:32, w całości zmieniany 1 raz  

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 7 Maj 2012, 23:10   

iraslbn, a po co w ogóle skalować te wektory? Nie rozumiem...

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 7 Maj 2012, 23:14   

iraslbn, a po co w ogóle skalować te wektory? Nie rozumiem...

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 8 Maj 2012, 10:59   

No chyba. ;-)

Odpowiedz do tematu