parafka - pomocy |
Autor |
Wiadomość |
rgb
Doradca
Pomogła: 3 razy Wiek: 39 Dołączyła: 29 Lip 2011 Posty: 108 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 11:51 parafka - pomocy
|
|
|
potrzebuję wstawić takiego "ptaszka" w tekście kilkakrotnie - może wiecie jaka czcionka ma taki znak? rysowanie odpada bo tekstu dużo i nie chce żeby gdzies zginął. zależy mi żeby był jak najbardziej w tym kształcie co załącznik.
q.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 656 raz(y) 65.4 KB |
|
|
|
|
|
Roberto
Doradca
Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Pomógł: 22 razy Wiek: 60 Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 13:40
|
|
|
Wingdings - kod znaku 0252
edit:
nie doczytałem dokładnie że chodzi o font zawierający ten znak, ale może powyższa informacja się przyda. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 15:47
|
|
|
Najlepiej raz wklepać, skopiować do pamięci i wklejać kiedy trzeba. Może to być zresztą dowolna rzecz: font, rysunek wektorowy czy nawet bitmapa - Corel będzie taki element traktował jako kolejny znak literowy. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 8 Maj 2012, 05:04
|
|
|
Roberto ma rację, nie napisał tylko, że ten znak raczej rzadko występuje w fontach i jak go wstawić
Znak używając kodu jaki jest mu przypisany w tablicy znaków wpisuje się wciskając lewy alt i wpisując kod z klawiatury numerycznej, np. 0133 (trzy kropki) … . Ten akurat jest w wielu fontach w odróżnieniu od "ptaszka".
Ptaszka możesz wstawić za pomocą polecenia z menu -> Tekst -> Wstaw znak (musisz tylko wybrać font w którym jest, np. Wingdings.). Polecenie można uruchomić skrótem ctrl+F11.
Jeśli to jest wypunktowanie w tekście akapitowym, to trzeba zmienić znak wypunktowania, Tekst -> Znak wypunktowania.
Można też tak jak radzi Malutki, skopiować znak z tablicy znaków (start -> akcesoria -> narzędzia systemowe -> tablica znaków), też trzeba wybrać czcionkę symboli, Wingdings.
Nieprawdą jest natomiast to, że Corel wszystko co tą metodą wkleimy w tekst, będzie traktował jak literę, ograniczy się do skalowania wklejonego elementu . |
|
|
|
|
rgb
Doradca
Pomogła: 3 razy Wiek: 39 Dołączyła: 29 Lip 2011 Posty: 108 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 8 Maj 2012, 14:28
|
|
|
dziękuje, ostatecznie narysowałam i wkleiłam kilka razy. Czasem brak mi cierpliwości do corela wole illustratora |
|
|
|
|
|