|
Corel X5 i CMYK |
| Autor |
Wiadomość |
Stawe
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 17 Maj 2012, 07:51 Corel X5 i CMYK
|
|
|
| Eksportowałem logo z dokumentu corelowego w CMYKu do formatu WMF oraz EMF. Ku mojemu zaskoczeniu sprawdzając pliki poprzez import stwierdziłem, że kolory zmieniły się na RGB. Jakoś nie pamiętam, żeby takie zjawisko występowało w niższych wersjach Corela... |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17 Maj 2012, 10:27
|
|
|
| Format wmf (Windows Metafile) może być tylko RGB. Nie istnieje cmykowy wmf. Format emf (Enhanced Windows Metafile) zapewne także. |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

|
Wysłany: 17 Maj 2012, 11:52
|
|
|
| Dziękuję za informację. Problem polegał na tym, że chcieli ode mnie logo do posterów ale nie w Corelu. Nie bardzo rozumiem jak można robić poster bez programu w typie Corela, być może w PDF via Word ale problem oczywiście był w eksporcie do formatu trzymającego CMYK. Zdaje się, że pozostał tylko EPS bo ten na pewno się nadaje. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17 Maj 2012, 19:56
|
|
|
| Tak, eps zrobiony w Corelu (wiesz, ekrportujesz w Corelu pracę, jako eps). Pamiętej, żeby przy eksporcie zaznaczyć opcję Export text as Curvex. Wtedy eps nie będzie używał fontów. Jeśli nie będzie zawierał grafiki rastrowej, będzie dowolnie skalowalny. |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

|
Wysłany: 17 Maj 2012, 20:23
|
|
|
Przepraszam, nie o to chodzi - ponad 10 lat w pracy codziennie eksportuję Corela do EPS.
Problem był taki: laik robi poster i chce ode mnie gotowe do druku logo a nie ma Corela. To co mu dać? Wychodzi na to, że WMF i EPS nie nadają się bo nie trzymają CMYKa. EPS może być. Myślę wyłącznie o formatach wektorowych bo nie wiem w jakiej wielkości logo będzie potrzebne. Co jeszcze się nadaje? Może CVG, może PDF da się wstawić do jakiegoś dokumentu (do Corela można). Problem jest w zasadzie akademicki bo zawsze mogę powiedzieć - nie masz Corela nie rób posteru... |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17 Maj 2012, 21:34
|
|
|
*.eps "trzyma" CMYK-a na pewno. Równie popularnym formatem jest *.ai.
Może problem jest w tym, że ten "laik" używa programu który nie potrafi obsłużyć 32-bitowego koloru? |
|
|
|
 |
|
|