Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: s-p-i-n
27 Maj 2012, 15:23
Prośba o przekształcenie na krzywe
Autor Wiadomość
misioCG
Początkujący

Wysłany: 26 Maj 2012, 16:36   Prośba o przekształcenie na krzywe

Witam wszystkich forumowiczów.

Chciałbym zlecić zmianę zdjęcia w jpg lub png na krzywe potrzebne do wydrukowania wizytówek. Chodzi mi o gotowy kompletny projekt wizytówki które będę mógł wysłać do drukarni.

Kompletnie się na tym nie znam i proszę was o pomoc jako znawców tematu.

chodzi o napis wykonany z dymu na tej stronie:
http://e-smoke.ie/epages/...2445/Categories

stworzone z tych literek:
http://www.shutterstock.c...e-letter-e.html

Wykupiłem prawa do korzystania z literek i jestem właścicielem strony e-smoke.ie

Mam projekt wizytówki a raczej jej pierwszej strony, szukam kogoś kto wykona mi drugą stronę wizytówki która składać będzie się tylko z napisów, coś w tym stylu:

"A very large range of only the highest quality products:
- Electronic cigarettes - STARTER KITS.
- E-Liquids
- Accessories
- Spare parts
We provide: Assistance in choosing, advising how to use, warranty service and after guarantee service.
Email us at office@e-smoke.ie we will answer every question"

Utrzymane w tym samym stylu, czyli Czarne tło i niebieskie litery podobne do napisu na stronie (nie z dymu).

Po wstępnym uzgodnieniu szczegółów prześlę projekty jakie mam.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 27 Maj 2012, 10:50   

Nie palę od 17 grudnia zeszłego roku, po ponad 20-stu latach jarania paczki, dwóch, trzech dziennie.

Używanie elektronicznych papierosów jest takim samym uzależnieniem jak palenie tradycyjnych.

Biznes się kręci.

Amen.

P.S. Dla ciekawskich skład produkowanych obecnie papierosów: http://archive.tobacco.or...ngredients.html

misioCG
Początkujący

Wysłany: 27 Maj 2012, 15:08   

chezare napisał/a:
Misiek, prośba to nie to samo co zlecenie.

Chyba można poprosić o zlecenie, no chyba że według polskich norm w biznesie trzeba być twardym w stylu:
JA PŁACĘ DZI%^%$O WIĘC RÓB CO KAŻĘ

chezare napisał/a:
Problem opisałeś tak, że nikt tego nie zrobi choćby z tego powodu, że nie będzie wiedział o co chodzi.
Do wydrukowania wizytówki żadne wektory nie są potrzebne.

Lakoniczna odpowiedź nie wnosząca nic do forum, zganienie mnie że źle opisałem bez pomocy czy wskazówki w którą stroną mam się kierować.

Naprawdę jesteś zajebisy, bardzo mądry i teraz będę cie pytał o wszystko, jesteś moim guru w Corelu
Czy o to ci chodziło? teraz napiszesz coś w bardzo mądrym stylu

Chodziło mi o przekształcenie na krzywe bo każda firma z którą rozmawiam do wydrukowania tego pyta mnie o krzywe

Jak dla mnie to się trochę wymądrzasz a nie pomagasz

chezare napisał/a:
Ciekawe są natomiast te wyliczenia na Twojej stronie.
Jak ja chodziłem do szkoły to chyba jakiejś innej matematyki uczyli? :-)
Pomysł rzucenia palenia jest jak najbardziej godny polecenia.
Przyjmując, że paczka papierosów w Polsce kosztuje 4 euro, tak na marginesie w Niemczech czy Francji podobnie, to rzucając palenie i wytrzymując w tym postanowieniu przez ok. 220 lat odłożycie na nowiutkie Ferrari 612 Scaglietti F1. Nie mam niestety pojęcia jak obliczyć inflację i jak będą się zmieniały ceny przez ćwierć wieku? :-)

cała pierwsza strona polega na uzmysłowieniu ile wydaje się na rzecz która cię truje i ile za nia płacisz i co uzyskujesz w zamia, informuje że istnieje inny sposób palenia mniej szkodliwy i dużo dużo tańszy taki jest motto sklepu:

Nowy wymiar palenia

żucenie palenia to tylko opcja/ jedna z możliwści

tu to ja już nic nie rozumiem

aktualna cena papierosów 9,20 euro
paląc 20 papierosów dziennie: 9,20 x 365 = 3358 euro w zaokrągleniu 3300 euro dokładnie jak na stronie więc jakiej matematyki nie rozumiesz bo ja "wyższej" matematyki nie rozumiem

Firma jak i strona nie znajduje się w Polsce i ceny są tutaj inne

sama firma jest zarejestrowana w CRO.IE

Nazwa strony jest z rozszerzeniem [.ie] a to nie jest takie proste a to nie jest to forum i nie mam tyle czasu żeby wszystko wyjaśnić za co przepraszam
Ostatnio zmieniony przez misioCG 27 Maj 2012, 15:25, w całości zmieniany 2 razy  

misioCG
Początkujący

Wysłany: 27 Maj 2012, 15:21   

LogoPedant napisał/a:
Nie palę od 17 grudnia zeszłego roku, po ponad 20-stu latach jarania paczki, dwóch, trzech dziennie.

BRAWO!!!

Ja sam próbowałem parę razy, raz nawet na 4 lata mi się udało ale znowu wróciłem
teraz palę sobie elektroniczne i jestem bardzo zadowolony.

LogoPedant napisał/a:
Używanie elektronicznych papierosów jest takim samym uzależnieniem jak palenie tradycyjnych.

Biznes się kręci.

Amen.

P.S. Dla ciekawskich skład produkowanych obecnie papierosów: http://archive.tobacco.or...ngredients.html

Dokładnie jak piszesz, to jest poprostu inny wymiar palenia

elektroniczny papieros może pomóc w rzuceniu palenia,
ale ważniejsze jest dla mnie pomoc w obcięciu substancji chemicznych dostarczanych wraz z dymem papierosowym, obcięcie kosztów

zostaje uzależnienie do nikotyny ale zawsze to jakiś postęp

Ja sam próbowałem parę razy, raz nawet na 4 lata mi się udało ale znowu wróciłem
teraz palę sobie elektroniczne i jestem bardzo zadowolony.

s-p-i-n 

Wysłany: 27 Maj 2012, 15:21   

zamiana takich liter na krzywe to żmudna robota, oprócz tego nie rozumiem po co zamieniać to na krzywe jeśli chodzi tylko o wydruk wizytówek? - na krzywe musisz zamieniać jakbyś robił inne gadżety ale nie wizytówki, które możesz wydrukować nawet na zwykłej drukarce

misioCG
Początkujący

Wysłany: 27 Maj 2012, 15:40   

s-p-i-n napisał/a:
zamiana takich liter na krzywe to żmudna robota, oprócz tego nie rozumiem po co zamieniać to na krzywe jeśli chodzi tylko o wydruk wizytówek? - na krzywe musisz zamieniać jakbyś robił inne gadżety ale nie wizytówki, które możesz wydrukować nawet na zwykłej drukarce

dziękuję za odpowiedź

może to o to chodzi, możliwe że problem leży gdzie indziej, wysyłam dziesiątki maili dziennie i często wysyłam zapytanie o wiele gadżetów, firmy specjalizujące się w wizytówkach zazwyczaj wykonują dużo innych gadżetów reklamowych więc możliwe że zapytanie o krzywe dotyczy innych gadżetów o które przy okazji pytam.

teraz pytanie o jakość

Mam zrobiony wzór wizytówki w jpg i png (czy jakoś tak, plik z photoshop)
rozdzielczość jest wysoka i bardzo dobra

Pytanie jakiej jakości wyjdą wizytówki zrobione z w/w formatu?

sam się na tym nie znam a zależy mi na wysokiej jakości, sam nie wiem jaki wpływ ma zmiana na krzywe w odniesieniu do jakości

gdy zapytałem o projekt to ceny za wykonanie były dla mnie za wysokie

misioCG
Początkujący

Wysłany: 27 Maj 2012, 15:50   

chezare napisał/a:
Widzę, że kolega na żartach się nie zna.
Domenę np. www.chezare.ie za niecałe 5 stówek mogę zarejestrować za pół minuty, tylko że akurat nie jest mi potrzebna, tak samo jak żadnej drukarni do wydrukowania wizytówki nie potrzeba grafiki wektorowej.

nie prawda

kupienie domeny a używanie jej w celach biznesowych to dwie różne rzeczy

prawo w Irlandii jest inne

próbowałeś zabłysnąć ale niestety nie jesteś dobrze poinformowany

ale to nic uczymy się całe życie

co do grafiki wektorowej to wyjaśniłem wyżej

misioCG
Początkujący

Wysłany: 27 Maj 2012, 16:40   

chezare napisał/a:
Tak, miałbym pewnie problem bo jestem tu a nie w Irlandii, ale ty prowadzisz firmę tam, to chyba nie jest aż takim problemem zarejestrowanie domeny z ie na końcu?

Prawo Irlandzkie w skrócie:
Żeby używać domeny z rozszerzeniem .ie trzeba zarejestrować domene w www.CRO.ie jeżeli jest inna niż twoje imię i nazwisko i siedziba jest inna niż twój adres zamieszkania.
To wiąże się z zarejestrowaniem działalności w urzędzie podtkowym i paroma innymi obowiązkami

wykupienie domeny nie oznacza że możesz jaj legalnie używać, większość hostingów nawet nie prowadzi usługi dla rozszerzenia .ie

chezare napisał/a:
Nie próbowałem "zabłysnąć" bo niby przed kim i po co?

to jest chyba bardziej pytanie do samego siebie, nie wiem po co piszesz bezwartościowe posty nic nie wnoszące do dyskusji, sam sobie musisz na to odpowiedzieć

chezare napisał/a:
Jak byś się trochę rozejrzał to zauważyłbyś, że jak mogę i potrafię, to zawsze chętnie pomagam, zupełnie bezinteresownie.

oceniłem cię z perspektywy twojej wypowiedzi, nie mam czasu ani chęci sprawdzić całego twojego życia żeby stwierdzić jakim jesteś człowiekiem, napisałem to co myślę o twojej wypowiedzi bo tak ona wygląda

chezare napisał/a:
Spójrz w jakim dziale umieściłeś post i przeczytaj to co napisałeś na początku.
"Chciałbym zlecić zmianę zdjęcia w jpg lub png na krzywe potrzebne do wydrukowania wizytówek. "

możliwe że napisałem w złym dziale
ale czy tak ciężko było napisać

źle sformułowałeś pytanie, napisz tak i tak a myślę że potrzebujesz lub nie potrzebujesz tego czy tego?

chezare napisał/a:
Dalej nie mogę pojąć problemu. Masz gotowy projekt, który nadaje się do druku a drukarnia nie chce go wydrukować? Musisz znaleźć inną drukarnię. Te literki nigdy nie miały wersji wektorowej a ich zamiana w wektory skończy się marnymi efektami, które do niczego się nie przydadzą.

Bardzo wartościowa opinia za którą bardzo dziękuję

chezare napisał/a:

Nie wszystkie znaki da się wykonać w dowolnej technologii i to jest normalne.
Należałoby się zastanowić czy warto dalej iść w tę stronę, bo za chwilę może się okazać, że chcesz coś zrobić a skomplikowanie tej grafiki to uniemożliwi?

Bardzo wartościowa opinia za którą bardzo dziękuję, jestem teraz dużo mądrzejszy i będę inaczej rozmawiał z wykonawcami

chezare napisał/a:
Nie szarpmy się bo nie ma o co.

w 100% procentach się zgadzam, peace!

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 27 Maj 2012, 16:50   

misioCG, nie "marketinguj" mi proszę "innym wymiarem palenia".

Wymiar jest taki sam, jak przy każdym uzależnieniu - płacisz za nierozwiązane problemy psychiczne, które pchają Cię w nałóg.
Zdradzę przy okazji "wielką tajemnicę": wystarczy odnaleźć przyczynę ucieczki w nałóg i ją zlikwidować.
Gdyby wszyscy posiedli tę wiedzę, takie sklepy jak Twój, przestałyby istnieć, wraz z kartelami tytoniowymi.
Sprzedajesz kolejne uzależnienie, a podpierasz to bezczelnie argumentami zdrowotnymi.
KAŻDE uzależnienie, choćby od elektronicznego papierosa jest chorobą psychiczną i ze zdrowiem ma niewiele wspólnego.
Skoro Twój produkt pomaga rzucić palenie, dlaczego wciąż palisz? To pytanie retoryczne.
Przestań kłamać, że pomagasz rzucić palenie. Tyle w temacie.

misioCG
Początkujący

Wysłany: 27 Maj 2012, 17:04   

LogoPedant napisał/a:
misioCG, nie "marketinguj" mi proszę "innym wymiarem palenia".

Wymiar jest taki sam, jak przy każdym uzależnieniu - płacisz za nierozwiązane problemy psychiczne, które pchają Cię w nałóg.
Zdradzę przy okazji "wielką tajemnicę": wystarczy odnaleźć przyczynę ucieczki w nałóg i ją zlikwidować.
Gdyby wszyscy posiedli tę wiedzę, takie sklepy jak Twój, przestałyby istnieć, wraz z kartelami tytoniowymi.
Sprzedajesz kolejne uzależnienie, a podpierasz to bezczelnie argumentami zdrowotnymi.
KAŻDE uzależnienie, choćby od elektronicznego papierosa jest chorobą psychiczną i ze zdrowiem ma niewiele wspólnego.
Skoro Twój produkt pomaga rzucić palenie, dlaczego wciąż palisz? To pytanie retoryczne.
Przestań kłamać, że pomagasz rzucić palenie. Tyle w temacie.

Tak jestem tak samo winny jak koncerny tytoniowe, alkoholowe, kawowe i inne rodzaje uzależnienia jak hazard, uzależnienie od sexu, nadmiernego jedzenia itd.

nie oceniam każdy ma swoją wolę i robi to co chce i jak chce oczywiście w granicach rozsądku

jeżeli można zredukować szkodliwość i koszty nałogu to dlaczego nie

pewnie że w idealnym świecie było by najlepiej przestać palić i być wolnym od wszelkich nałogów, wyglądać i czuć się idealnie
ale niestety człowiek jest słabą istota i ulega nałogom a jest ich naprawdę wiele
a gdzie kończy się przyjemność a zaczyna nałóg nie jestem pewien i nie chce tego oceniać

ja proponuje alternatywę za rozsądne pieniądze, decyzja należy do każdego indywidualnie

dla mnie to działa, czuje się lepiej odzyskałem energie i stwierdziłem że to wspaniały pomysł dlatego zacząłem sprzedawać

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Maj 2012, 17:18   

misioCG napisał/a:
teraz pytanie o jakość

sam się na tym nie znam a zależy mi na wysokiej jakości, sam nie wiem jaki wpływ ma zmiana na krzywe w odniesieniu do jakości

róznica polega na tym ze wektor to obraz zlozony z figur geometrycznych i mozesz dowolnie skalowac bez zmiany kontrastu,natomias zwykla grafika to bitmapa gdzie kazde skalowanie będzie uzaleznione od kontrastu a co za tym idzie jakosci pliku wynikowego,ale w twoim przypadku jest wyjscie jesli posiadasz plik adobe czyli psd,wystarczy że przekształcisz tryb na CMYK i wyeksportujesz do pdf,i dasz do drukarni własnie w tej formie,jakosc bedzie identyczna co zamierzona

misioCG
Początkujący

Wysłany: 27 Maj 2012, 17:41   

bidon184 napisał/a:
misioCG napisał/a:
teraz pytanie o jakość

róznica polega na tym ze wektor to obraz zlozony z figur geometrycznych i mozesz dowolnie skalowac bez zmiany kontrastu,natomias zwykla grafika to bitmapa gdzie kazde skalowanie będzie uzaleznione od kontrastu a co za tym idzie jakosci pliku wynikowego,ale w twoim przypadku jest wyjscie jesli posiadasz plik adobe czyli psd,wystarczy że przekształcisz tryb na CMYK i wyeksportujesz do pdf,i dasz do drukarni własnie w tej formie,jakosc bedzie identyczna co zamierzona

super, wygląda bardzo prosto, jak zawsze gdy pisze ktoś kto sie na tym zna :)

czy możesz to dla mnie zrobić?

Czy możesz zrobić projekt drugiej strony?

tz.proste napis ale tak żeby pasował do całości?

DzumA - 78

Wysłany: 27 Maj 2012, 20:07   

gdy oko ujrzy dym - szuka ognia !

dobra mistrzu - kłęby słów jak kłęby dymu wydobywają CI się z ust

krótko - zwięźle i na temat
zrobię Ci tą wizytówkę w krzywych za 1500 zł
jak nie odpowiada - to ulatuj !

jak słusznie zauważyłeś nie znasz się na grafie - a obrażasz znawców - ponadto nic nie słuchasz / koszt = zaangażowanie w pracę !

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu