Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana pdf na cdr problem z drukarnią
Autor Wiadomość
tolek19 
Początkujący

Wysłany: 23 Maj 2012, 12:05   Zmiana pdf na cdr problem z drukarnią

Witam

Mam plik pdf w którym trzeba przerobić pierwszą stronę, zmienić tło dodać firmowe logo i przedostatnią gdzie trzeba dodać logo i adres firmy. No i tu pojawia się problem, w drukarni która robi dal naszej firmy wydruki ( potrzebuje jakieś 100 egzemplarzy tego katalogu) nie chcą mi tego zrobić w sensie mówią że jak eksportują z pdf do corela wszystko im się rozlewa i wogóle się nie da. Pasowałoby zmienić drukarnie ale chyba się nie da (szefostwo:( ) No i nie wiem co zrobić, chciałbym jakoś zamienić pdf na cdr nie mam corela i nie kupię go. Darmowe programy lub coś podobnego. Macie jakieś pomysły??

Pozdrawiam

s-p-i-n 

Wysłany: 23 Maj 2012, 12:12   

mozna wersje testowa pobrac i to zrobic lub wrzucic tu na forum i ktos (jezeli sie da) to zaimportuje (nie wyeksportuje tak jak piszesz) pdf'a do corela

tolek86 
Początkujący

Wysłany: 29 Maj 2012, 07:39   

Skąd można pobrać wersję próbną?? Jeśli mi się nie uda wrzucę plik na forum.

Gendarth 
Początkujący

Wysłany: 29 Maj 2012, 07:49   

czasami drobnych zmian można wykonać w acrobacie proffesionalu jeśli takie oprogramowanie się posiada. raz czy dwa udało mi się przerobić kilkunastu stronicową instrukcję obsługi urządzenia nie otwierając nawet corela. oczywiście nie wszystkie pdfy da się przerobić czasami ktoś inteligentnie je zabezpieczy przed edycją :/

remark.mb 
Początkujący
remark.mb

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 29 Maj 2012, 08:55   Jak tekst z Worda z przypisami przenieść do publ. w Corelu?

Mam zapytanie techniczne.Składam publikację, od autorów otrzymuję teksty w Wordzie. Artykuły te zawierają tekst i przypisy. Skład robię w Corelu- tu zrobiłem szkielet strony, łamy itd... Gdy jednak przenoszę tekst z Worda (zachowując formatowanie i czcionkę , lub -nie...próbuję wszystkich wariantów) mam problem, bo teksty się przenoszą a przypisy nie... czy w jakiś sposób moglibyście mnie pouczyć jak to zrobić aby i przypisy móc przenosić?

Cysorz 

Wysłany: 29 Maj 2012, 12:16   

Corel nie jest "procesorem tekstu" tak jak Word i dlatego pewnych rzeczy w Draw nie można zrobić...

remark.mb 
Początkujący
remark.mb

Wysłany: 29 Maj 2012, 13:26   

Malutki napisał/a:
Corel nie jest "procesorem tekstu" tak jak Word i dlatego pewnych rzeczy w Draw nie można zrobić...

Dziękuję Ci za reakcję na zapytanie, wracając do wątku,... tego się nie da zrobić w Corelu? Tak mam rozumieć? Nie szukać dalej rozwiązania?

Cysorz 

Wysłany: 29 Maj 2012, 15:58   

Nie, w Draw nie ma czegoś takiego jak przypisy, paginacja, spis treści, formatowanie tabel itp.
W nowszych wersjach są co prawda (bardzo ubogie) narzędzia mogące do tego służyć, ale to tylko takie "protezy".

remark.mb 
Początkujący
remark.mb

Wysłany: 29 Maj 2012, 17:10   

Malutki napisał/a:
Nie, w Draw nie ma czegoś takiego jak przypisy, paginacja, spis treści, formatowanie tabel itp.
W nowszych wersjach są co prawda (bardzo ubogie) narzędzia mogące do tego służyć, ale to tylko takie "protezy".

Tyle że to mają być przypisy zwykłe, drukarskie, nie jakieś aktywne... takie No tak, hmmm zastanawiam się co mam zrobić aby w książeczce którą składam pokazać przypisy, hmmm trzeba je pewnie będzie wynieść na koniec tekstu. i mniejszą czcionką podać jako przypisy
chyba to jedyne co mogę zdziałać. a do kolejnego zlecenia trza się nauczyć In Designa albo Quarka...:( , a ja wszystko Corelem chciałem opędzić- naiwnie)...

Odpowiedz do tematu