Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wykonac taki efekt?
Autor Wiadomość
ferus21
Początkujący

Wysłany: 25 Maj 2012, 09:24   Jak wykonac taki efekt?

Witam
Mam do was pytanie jak wykonac taki efetk? Czy do tego jest jakis specjalny program ?
http://www.google.pl/imgr...iw=1366&bih=603

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 25 Maj 2012, 10:29   

To nie efekt, jeno żmudna robota.

chezare 

Wysłany: 25 Maj 2012, 12:45   

Może i żmudna, za to bardzo prosta do wykonania. Da się to zrobić praktycznie w każdym programie graficznym, który pozwala nadać tekstowi dowolny kolor, obrócić tekst i utworzoną mozaikę wykadrować do zadanego kształtu.

s-p-i-n 

Wysłany: 25 Maj 2012, 12:49   

chezare zauważ że tam niema wykadrowanego tekstu, tylko tak doprecyzowane, że żaden wyraz nie jest ucięty :)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 25 Maj 2012, 13:26   

Ja wyżej. To robota bez automatyki...

chezare 

Wysłany: 25 Maj 2012, 13:55   

Masz rację, ale to jeszcze łatwiej :-)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 25 Maj 2012, 15:21   

chezare, ja wiem, że Ty zdolny i bystry chłop jesteś i takie zadanie Ci niestraszne,
ale padło pytanie czy jest to efekt, stąd wniosek (w domyśle) o nikłej wiedzy pytającego,
dlatego stwierdziłem, że to żmudna robota jest... ;-)

chezare 

Wysłany: 26 Maj 2012, 00:23   

Mnie w takich pytaniach bardziej od niewiedzy zastanawia lenistwo pytających.
Gdyby tak grafika była jakoś mocno skomplikowana, to też bym się pewnie zastanawiał czy czasami nie ma jakiegoś narzędzia, które zrobi to za mnie, ale w tym przypadku ani żadna wiedza, ani żadne specjalne narzędzia nie są potrzebne.
Logo, ja się z Tobą całkowicie zgadzam, choć bez większego wysiłku potrafię sobie wyobrazić narzędzie, które wypełnia teksturą złożoną z napisów jakąś figurę :-)
Prawda jest taka, że bez pracy to w znakomitej większości przypadków do niczego się nie dojdzie.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 26 Maj 2012, 11:10   

chezare, Twoje ostatnie zdanie było ukryte; pomiędzy wierszami mojego pierwszego. ;-)

ferus21
Początkujący

Wysłany: 28 Maj 2012, 22:16   

to czyli w corel też można ? no oki a może ktoś mi taki krutki tutorial pokazać jak to się robi?

chezare 

Wysłany: 29 Maj 2012, 01:43   

Tutorial.
Tylko proszę mi się tutaj nie śmiać :-)

ef.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 479 raz(y) 75.65 KB

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 29 Maj 2012, 10:33   

:mrgreen:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Maj 2012, 12:22   

ja sie nie chce wtrącac ,ale moim zdaniem ten obrazek na screenie głownym jest wykonany przynajmniej w 80 procentach jako efekt albo półefekt dla ścislosci,mozna to zrobic w bardzo łatwy sposob w programie do flash i potem wyeksportowac jako obraz(png,gif,jpeg itd no jak tam kto woli),z tego co czytam corel oferuje program swish,niestety nie mam tego programu ale zasady we flash są takie same,wystarczy stworzyc tekst dynamiczny,nastepnie Modifity/Break Apart(da nam to mozliwosc zmiany koloru poszczególnej litery),nastepnie Insert/Timeline Effects/Assistans/Copy to Gird(powieli tekst po obodzie kwadratu)nastepnie mozemy Insert/Distributed Duplicate(powieli tekst formie kaskadowej),mozemy oczywiscie te funkcje powtrzac na poszczególnych klipach,no i teraz wystarczy narysować koło(potem zlikwidować ,chodzi tylko oto żeby mieć jakies pole odniesiena do układania tekstu) i przenisic poszczegolne klipy,ba mało tego flash oferuje umieszczanie tekstu dynamicznego w zalezności od wielkości czcionki,więc wystarczy suwakiem odpowiednio dopasować,itd itd,kończac uważam ze ta grafika została najpier wykonana we flashu ,a dopiero potem ewentualnie dla dopracowania szczegółów odpowiednio skorygowana np w adope shop,to tyle ,sorki za zawracanie głowy :lol: ,aa i jescze jedno oczywiscie to co kolega wyzej pisal mona to zrobic w zwykłym programie graficznym,ale jak dla mnie to troche mordei jest ,ale jak najbardziej da sie zrobic jak ktos cierpliwy jest

DzumA - 78

Wysłany: 29 Maj 2012, 12:29   

dla cierpliwych

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Maj 2012, 13:58   

nooo,chyle głowe,akurat ten pan nie jest moim idolem,ale grafika naprawde na wypasie,szacun kolego ,naprawde mi sie podoba :-D

chezare 

Wysłany: 29 Maj 2012, 14:17   

Bidon184, mógłbyś zamieścić plik z flasha, który to robi, bo jak na razie to muszę powiedzieć, że wydaje mi się, że co nie co ściemniasz :-)

Dżuma, dawaj teraz Lenina :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Maj 2012, 17:51   

no ale co ja mam dac ,przeciez to efekt tekstu to i tak jak dam fla to nic nie bedzie tylko bedzie pisać effects folder a w folderze distributed i jakis tam tekst,czyli nawet nie podejrzysz jaki to efekt,jak masz program flashowy to zrob jak napisałem wczesniej i sam zobaczysz :lol:

ferus21
Początkujący

Wysłany: 29 Maj 2012, 20:07   

no fajnie fajnie ale ktoś może mógł by mi dać jakis tutorial na prostym przykładzie xd

chezare 

Wysłany: 30 Maj 2012, 06:57   

Bidon, ja we flashu mało kumaty jestem ale fla uruchomić umiem :-)
Ferus21, tutorial jak obracać teksty jest w helpie Corela, mój trochę wyżej :-)
Logo, prosiłem :-)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2012, 10:18   

Prosić każdy może,
trochę lepiej,
lub trochę gorzej,
ale nie oto chodzi,
jak co komu wychodzi.
Czasami człowiek musi,
inaczej się udusi,
ooo.