Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy P w kółku istnieje jako font lub znak specjalny?
Autor Wiadomość
painter_man 
Bywalec

Wysłany: 29 Maj 2012, 21:38   Czy P w kółku istnieje jako font lub znak specjalny?

Czy P w kółku istnieje jako font lub znak specjalny?

Witam...

Chciałbym zapytać czy istnieje font który zawiera w swoim zestawie tzw. P w kółku? Pracuję w Corel 7 i 9. Zależy mi aby wprowadzać ten symbol jako tekst, a nie uciążliwe wektory. Skopiowanie takiego znaku i wklejenie go do tekstu skutkuje u mnie pojawieniem się znaku zapytania, zamiast żądanego

Serdecznie proszę o pomoc i sugestie.

Krzysiek

P w kółku.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 4554 raz(y) 22.62 KB

Cysorz 

Wysłany: 29 Maj 2012, 22:21   

Skoro go wkleiłeś jako font to pewnie istnieje ;)
"Antyczne" wersje Corela nie obsługują znaków Unicode więc możesz mieć problem. Nie pamiętam jak było w tamtych wersjach, ale skopiuj po prostu taki znak do schowka i spróbuj go wkleić do tekstu - w nowszych wersjach to działa, nie wiem jak w tych starszych...

painter_man 
Bywalec

Wysłany: 29 Maj 2012, 22:31   

Malutki napisał/a:

Skoro go wkleiłeś jako font to pewnie istnieje ;)
"Antyczne" wersje Corela nie obsługują znaków Unicode więc możesz mieć problem. Nie pamiętam jak było w tamtych wersjach, ale skopiuj po prostu taki znak do schowka i spróbuj go wkleić do tekstu - w nowszych wersjach to działa, nie wiem jak w tych starszych...

Podejrzewałem taki wariant o jakim piszesz. Dzięki za podpowiedź. Będę próbował działać. Mogę jeszcze prosić o wskazówki jak wkleić taki znak do schowka? To ma związek z tablicą systemową znaków specjalnych...?

chezare 

Wysłany: 30 Maj 2012, 07:31   

Jeśli nie znajdzie się prostsze rozwiązanie to można utworzyć plik czcionki z tym znakiem, zainstalować tak spreparowany font, napisać "P", skopiować i wklejać tam gdzie potrzeba.
W załączniku masz taki plik, pozostaje kwestia wielkości znaku i jego pozycjonowania względem innych liter z innej czcionki.
Wszystko to można zrobić nie ruszając tyłka z Corela :-)

p.zip
Pobierz Plik ściągnięto 430 raz(y) 846 Bajtów

painter_man 
Bywalec

Wysłany: 30 Maj 2012, 17:18   

chezare napisał/a:
Jeśli nie znajdzie się prostsze rozwiązanie to można utworzyć plik czcionki z tym znakiem, zainstalować tak spreparowany font, napisać "P", skopiować i wklejać tam gdzie potrzeba.
W załączniku masz taki plik, pozostaje kwestia wielkości znaku i jego pozycjonowania względem innych liter z innej czcionki.
Wszystko to można zrobić nie ruszając tyłka z Corela :-)

Obrazek

REWELACJA! Co ja się naszukałem takiego fonta i nic! O takie właśnie rozwiązanie mi chodziło. Oczywiście wszystko funkcjonuje w najlepszym porządku. Bardzo Ci dziękuję. Jeśli jeszcze mogę prosić o taki foncik w opcji znak C i R, to już w ogóle będę usczęśliwiony! :)
Co prawda C i R są w tablicy znaków specjalnych, ale chciałbym je mieć jako fonty - jeśli to nie problem oczywiście.

chezare 

Wysłany: 30 Maj 2012, 18:09   

To nie jest żaden problem bo to robota na kilka minut.
Jest jednak pewien kłopot. Teoretycznie Takie same litery, tej samej wielkości w różnych krojach powinny mieć ten sam rozmiar, a nie mają, różnice bywają dosyć duże.
Do czego się dopasować?

Arial, Calibri, Cambria i Verdana.

Dobrze by było gdybyś zrobił rysunek np. litery A i któregoś z tych znaczków, tak jak ma być usytuowany względem litery.

painter_man 
Bywalec

Wysłany: 30 Maj 2012, 19:52   

chezare napisał/a:
To nie jest żaden problem bo to robota na kilka minut.
Jest jednak pewien kłopot. Teoretycznie Takie same litery, tej samej wielkości w różnych krojach powinny mieć ten sam rozmiar, a nie mają, różnice bywają dosyć duże.
Do czego się dopasować?

Obrazek
Arial, Calibri, Cambria i Verdana.

Dobrze by było gdybyś zrobił rysunek np. litery A i któregoś z tych znaczków, tak jak ma być usytuowany względem litery.

Powiem tak. Jeśli będzie to ten sam standard jak podesłane mi przez Ciebie P, to zakładam, że będzie OK. Tak aby użycie tych znaków jeden obok drugiego nie podlegało konieczności indywidualnego korygowania ich parametrów/rozmiarów. Nie chciałbym jednak robić Ci problemu. Sądziłem, że masz może gotowce pod ręką. Z P jestem bardzo zadowolony... :)

chezare 

Wysłany: 31 Maj 2012, 00:05   

CPR

painter_man 
Bywalec

Wysłany: 31 Maj 2012, 00:28   

chezare napisał/a:
CPR

Muszę przyznać, że z taką życzliwością i tak nieocenioną, FACHOWĄ pomocą, spotkałem się bodaj po raz pierwszy w historii mojego wszelakiego, forumowego bytowania. Bardzo serdecznie Ci dziękuję, bo nie tylko wręczyłeś mi na tacy interesujące mnie rozwiązania, ale również znalazłeś czas na wyjaśnienie mi jak w przyszłości, radzić sobie samemu w podobnych przypadkach. Nieoceniona pomoc. Bardzo dziękuję.
Mam nadzieję, że wątek ten przysłuży się szerszemu audytorium. Pozdrawiam i w razie następnych rozterek, pozwolę sobie na kolejne prośby o pomoc... ;-)

Krzysiek

Odpowiedz do tematu