|
nietypowe przejście tonalne |
| Autor |
Wiadomość |
radek81
Początkujący

|
Wysłany: 29 Maj 2012, 15:55 nietypowe przejście tonalne
|
|
|
| czy może mi ktoś pomóc jak wykonać przejście tonalne składające się z pasków, coś takiego jak ma logo play w krzywych czy colliers http://www.brandsofthewor...international-2 |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Maj 2012, 16:02
|
|
|
| To najzwyklejsze wypełnienie tonalne z ustawieniem dodatkowych suwaków i zmianą standardowego kąta. |
|
|
|
 |
radek81
Początkujący

|
Wysłany: 29 Maj 2012, 16:07
|
|
|
| nie chodzi mi o niestandardowe wypełnienie tonalne. Chodzi mi o to, aby przejście składało się z kilkuset paseczków i każdy miał swój kolor. Ciężko mi to wytłumaczyć, ale jeżeli by ktoś ściągnął logo z linka, wiedziałby o co chodzi. |
| Ostatnio zmieniony przez radek81 29 Maj 2012, 16:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
radek81
Początkujący

|
Wysłany: 29 Maj 2012, 16:24
|
|
|
coś takiego zrobić potrafię , jednak wyżej napisałem mniej więcej o co chodzi. |
|
|
|
 |
radd
Praktyk radd

Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 29 Maj 2012, 17:22
|
|
|
matamorfoza
potem uprość
i duplikuj, ze 2 razy niestety
ale pewnie istnieje jakiś mądrzejszy sposób,
bo ten skutkuje niestety kilkoma warstwami nałożonych na siebie obiektów,
w innym przypadku mam prześwity. (chyba, że i na to jest jakaś rada - pewnie sie dowiemy za parę chwil)
fakt, że plik, który dałeś również ma te prześwity, w pewnej skali nie ma to pewnie znaczenia.
przejscie.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 329 raz(y) 69.75 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez radd 29 Maj 2012, 18:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Maj 2012, 18:13
|
|
|
| radek81 napisał/a: | | nie chodzi mi o niestandardowe wypełnienie tonalne. Chodzi mi o to, aby przejście składało się z kilkuset paseczków i każdy miał swój kolor. Ciężko mi to wytłumaczyć, ale jeżeli by ktoś ściągnął logo z linka, wiedziałby o co chodzi. |
Nie każdy lubi podawać gdziekolwiek swój e-mail... ;) |
|
|
|
 |
radek81
Początkujący

|
Wysłany: 29 Maj 2012, 19:28
|
|
|
| radd napisał/a: | matamorfoza
potem uprość
i duplikuj, ze 2 razy niestety
ale pewnie istnieje jakiś mądrzejszy sposób,
bo ten skutkuje niestety kilkoma warstwami nałożonych na siebie obiektów,
w innym przypadku mam prześwity. (chyba, że i na to jest jakaś rada - pewnie sie dowiemy za parę chwil)
fakt, że plik, który dałeś również ma te prześwity, w pewnej skali nie ma to pewnie znaczenia. |
patent niezły, ale sporo komplikacji gdyby chcieć to doprowadzić do tego o co mi chodzi. to chyba jest jakoś inaczej robione. w każdym razie dzięki, jestem o krok do przodu |
|
|
|
 |
radek81
Początkujący

|
Wysłany: 29 Maj 2012, 19:32
|
|
|
| Malutki napisał/a: | | radek81 napisał/a: | | nie chodzi mi o niestandardowe wypełnienie tonalne. Chodzi mi o to, aby przejście składało się z kilkuset paseczków i każdy miał swój kolor. Ciężko mi to wytłumaczyć, ale jeżeli by ktoś ściągnął logo z linka, wiedziałby o co chodzi. |
Nie każdy lubi podawać gdziekolwiek swój e-mail... ;) |
może ciekawość tematu przezwycięży opory |
|
|
|
 |
radd
Praktyk radd

Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 29 Maj 2012, 21:32
|
|
|
| radek81 napisał/a: |
patent niezły, ale sporo komplikacji gdyby chcieć to doprowadzić do tego o co mi chodzi. to chyba jest jakoś inaczej robione. w każdym razie dzięki, jestem o krok do przodu |
ja tam nie wiem, poziom zaawansowania pewnie przedstawiamy podobny :)
ale wystarczy pomyśleć i wyjdzie podobnie, jak chciałeś.
zaznaczyłem wcześniej, że pewnie jest mądrzejszy sposób, ale ja go nie znam :)
przejscie1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 341 raz(y) 87.42 KB |
|
|
|
|
 |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 30 Maj 2012, 06:58
|
|
|
| To logo .eps które ściągnąłeś i otworzyłeś w Corelu jest niepoprawnie wyświetlane. Nie wiem czemu tak się dzieje, może ktoś mądrzejszy się wypowie, ale często tak się przytrafia z .eps-ami. Podejrzewam że ma na to wpływ fakt iż pliki są robione w Illustratorze. To samo logo otworzone w produkcie Adobe wygląda "ładniej" niż w Corelu, nie ma żadnych paseczków a jedynie zwykłe wypełnienie tonalne. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 30 Maj 2012, 07:03
|
|
|
To nie żaden efekt, tylko eps zaimportowany do Corela się rozsypał
Jak chcesz uzyskać taki efekt, to musisz zrobić przejście tonalne, wyeksportować do eps i z powrotem zaimportować. Osobiście wolałbym mieć takie coś jako jedną figurę a nie tysiąc kawałeczków
Takie nieszczęście ma jedną zaletę, można podejrzeć jak zostało przejście tonalne ustawione.
Z lewej prostokąt wypełniony liniowym wypełnieniem tonalnym.
Wyeksportowany do eps i z powrotem z tego epsa zaimportowany w widoku szkieletowym wygląda tak jak ten z prawej.
Nie wiem czy specyfikacja eps nie pozwala na zachowanie takiej grafiki w całości czy może Corel sobie z tym nie radzi i czy Ilustrator otwiera taki plik tak jak powinien czy też szatkuje grafikę? W każdym razie jeśli nazwać to efektem, to jest to efekt niepożądany. |
|
|
|
 |
radek81
Początkujący

|
Wysłany: 5 Czerwiec 2012, 10:46
|
|
|
a ja rozkminiałem jak to zrobić dzięki wielkie za pomoc |