Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak uzyskać taki efekt?
Autor Wiadomość
Birkart 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 2 Czerwiec 2012, 14:42   Jak uzyskać taki efekt?

Witam.
W jaki sposób uzyskać tego typu efekt, jak na zdjęciu poniżej? Byłbym bardzo wdzięczny za Tutorial instruktażowy. ;-)
Dziękuję i pozdrawiam.

chezare 

Wysłany: 2 Czerwiec 2012, 19:00   

Na początek napiszę, nie idź tą drogą Birkart, bo to jest droga na manowce :-)
Najbardziej skomplikowane w tym obrazku jest tło. Jeśli chcesz takie narysować w Corelu, to życzę powodzenia :-) Żebyś się jednak od razu na początku nie załamał to podrzucę Ci sznurek do strony na której trzema ruchami myszy podobne esyfloresy uzyskasz.
Flame Painter
Najgorsze masz za sobą. Teraz bierzesz obrazek i kombinujesz tak żeby pozbawić go tego co niepotrzebne, najczęściej tła. W przypadku tego typu obrazka krzywe Beziera świetnie się sprawdzą. Gdybyś jednak chciał tą metodą wymienić głowę Jennifer Lopez, to nie polecam.
Czyli tak, obrysowujesz przedmiot krzywymi Beziera (na obrazku niżej, czerwona linia).

Narysowanym kształtem możesz wykadrować fotografię, sposobów jest kilka.
Zaznaczasz narysowany kształt z wciśniętym shift fotografię i klikasz "część wspólna" (szukaj na górze ekranu), albo zaznaczasz fotografię z menu efekty wybierasz "szybkie kadrowanie -> umieść w kadrze", klikasz narysowany kształt, menu rozmieszczenie -> przekształć kontur w obiekt (żeby można się było pozbyć obrysu) i del żeby go skasować. Teraz masz już tak:

Wszystkie przedmioty na tym Twoim obrazku mają białe paskudne obwódki dookoła.
To biały cień, prawda że bez sensu?

Żeby nie wyjść na sadystę.

Na tym obrazku jest wykorzystany, bez sensu zresztą, jeszcze jeden efekt, przeźroczystość. Znajdziesz ją w tym samym miejscu gdzie cień (na pasku z narzędziami :-) .

Celowo nie podawałem szczegółów, konkretnych liczb itp, bo wyszedłem z założenia, że jak sam do tego dojdziesz, to szybciej temat ogarniesz. Gdybym jednak się mylił, to chętnie w miarę możliwości będę się starał pomóc.
Przyjemnego eksperymentowania.

Dobrze Logo?
Ostatnio zmieniony przez chezare 2 Czerwiec 2012, 19:15, w całości zmieniany 1 raz  

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 2 Czerwiec 2012, 19:07   

Mistrzostwo! ;-)

Birkart 
Początkujący

Wysłany: 3 Czerwiec 2012, 09:06   

Dziękuję Ci chezare za zainteresowanie moim pytaniem i za obszerną instrukcję. :-) Nie jestem nowicjuszem w pracy z pakietem corela i radzę sobie z większością rzeczy, ale nie miałem zielonego pojęcia, jak uzyskać tego typu smugi, które obiegają wstawione obiekty z każdej możliwej strony. ;-) Jeszcze raz wielkie dzięki. :-) Po eksperymentuje z tym efektem i w razie pytań pozwolisz, że się do Ciebie odezwę? ;-)

Birkart 
Początkujący

Wysłany: 3 Czerwiec 2012, 09:58   

Wiem już mniej więcej o co chodzi. :-)

1. Rysujemy smugi w programie Flame Painter
2. Zapisujemy je na dysku w formacie jpg
3. Następnie otwieramy je w PhotoPaint
4. Wstawiamy nasz obiekt i dodajemy cień
5. Zapisujemy obraz po zmianie
6. Znowu otwieramy go w Flame Painter
7. Rysujemy kolejne smugi.

Problem jest tylko w utrzymaniu jakości tych smug, ponieważ po zapisie i otwarciu ich w PhotoPaint różnica jakości jest bardzo znaczna. :-(

chezare 

Wysłany: 3 Czerwiec 2012, 10:17   

Diabeł mnie chyba podkusił z tym Flame Painterem albo lenistwo.
Oprócz smug, których nie chciało mi się konstruować w Corelu, wszystko inne zrobiłem w CorelDRAW, do Photo-Painta się nie dotykałem. Tło ściągnąłem z FP i więcej na tę stronę nie zaglądałem. Do drukowania większych rzeczy taki obrazek się pewnie marnie nadaje no i trzeba pamiętać, że ściągnięty z witryny jest w RGB, trzeba przekonwertować do CMYKa.
Oczywiście nie ważne czym się je byle się najeść a nie jedzeniem zmęczyć :-)

Odpowiedz do tematu