Błąd zapisu pliku |
Autor |
Wiadomość |
Baca
Początkujący
Wiek: 48 Dołączył: 17 Sie 2007 Posty: 2 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 17 Sierpień 2007, 18:34 Błąd zapisu pliku
|
|
|
Witam wszystkich na tym forum.
Mam dość poważny problem, a mianowicie przy próbie zapisu pliku pojawia się komunikat "błąd zapisywanie pliku {lokalizacja}". Plik się ładnie otwiera jak do tej pory ale nie mogę w nim nic zmienić ani zapisać go nawet pod inną nazwą i wersją.
Dodam że problem pojawia się na dwóch komputerach więc to nie jest raczej błąd programu. Robiłem reset ustawień i nic to nie dało.
Dodam, że nad plikiem pracuję od długiego czasu (jest to mapa), waga jej to 122 MB.
Mam tam wszystko powywarstwiane więc zależałoby mi na odtworzeniu tego pliku bez przenoszenia.
Co więcej. Przy kopiowaniu jakiegoś elementu i kliknięciu "WKLEJ - CTRL+V" zamiast tego elementu wkleja mi się pole tekstu akapitowego.
Nie mam pomysłu, sądzę że jest uszkodzony plik.
Proszę o sugestie. |
|
|
|
|
IdCzarek
Doradca Czę100chowa
Wiek: 42 Dołączył: 09 Mar 2007 Posty: 109 Skąd: Czę100chowa
|
Wysłany: 19 Sierpień 2007, 20:18
|
|
|
jaka wersja corela ?? jak 11 to sam sobie odpowiedziałeś |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Sierpień 2007, 20:43 Re: Błąd zapisu pliku
|
|
|
Spróbuj zapisać go jako "*.cmx" lub jakiś format postscriptowy. W niektórych przypadkach stracisz możliwość używania warstw, ale i to można ominąć, jeżeli uda Ci się zapis - po prostu zapisuj każdą warstwę jako oddzielny plik i importuj do głównego (nowego) dokumentu.
Metoda trochę upierdliwa, ale skuteczna - oczywiście tylko w przypadku, jeżeli uda się oryginalny plik zapisać w innym formacie. W "krytycznych" przypadkach — aby nie stracić oryginalnego dokumentu a jednocześnie móc go edytować/zapisać ze zmianami — może pomóc funkcja "wydrukowania" do pliku (print to file) postscriptowego (lub na wirtualną drukarkę PDF) i ponowny import. Jest to oczywiście pracochłonne i gubiące warstwy, ale dosyć skuteczne.
Oczywiście jak napisał IdCzarek w przypadku v.11 jest to ruletka... |
|
|
|
|
Jolie102003
Bywalec
|
Wysłany: 20 Sierpień 2007, 13:20
|
|
|
ja mam identyczny problem. Po otwarciu pliku nie moge zapisać zadnych zmian, bo wyskakuje błąd. Czy ma ktoś pomysł na rozwiązanie problemu? Odpowiedz omijająca powód raczej sie mi nie przyda. |
|
|
|
|
Jolie102003
Bywalec
|
Wysłany: 20 Sierpień 2007, 13:21
|
|
|
PS to jest wersja coreldw 12 |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Sierpień 2007, 15:31
|
|
|
A co się dzieje nie tak, jeżeli zrobisz tak jak opisałem powyżej? |
|
|
|
|
Jolie102003
Bywalec
|
Wysłany: 20 Sierpień 2007, 16:54
|
|
|
jest to dość uporczywe - automatycznie tworzy program kopię zapasowa, tak jest ustawione. Niestety kilka razy już straciłam prace. Dlatego wolałabym rozwiązanie problemu z zapisywaniem. Spotkałeś się z czymś takim? |
|
|
|
|
Jolie102003
Bywalec
|
Wysłany: 20 Sierpień 2007, 17:07
|
|
|
OK. Generalnie już po sprawie. Przywróciłam ustawienia fabryczne w corelu i jak narazie jest OK. |
|
|
|
|
a_czacha
Początkujący
|
Wysłany: 20 Sierpień 2007, 19:04
|
|
|
Dzieńdobry!
Taka sytuacja może się zdarzać przy dużym pliku, szczególnie z mapą bitową przy małej ilości miejsca na dysku/partycji. Przynajmniej u mnie. |
|
|
|
|
Jolie102003
Bywalec
|
Wysłany: 20 Sierpień 2007, 19:06
|
|
|
uwierz mi, ale to nie prawda. To się dzieje przy każdym pliku, nie zależnie czy duży czy mały. Generalnie jak masz kiepski komp to musisz się ratować inaczej. Polecam przywrócenie ustawień fabrycznych. Pomaga :) |
|
|
|
|
Baca
Początkujący
Wiek: 48 Dołączył: 17 Sie 2007 Posty: 2 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 2 Wrzesień 2007, 12:53
|
|
|
Przepraszam, za nieobecność ale nie było ostatnio.
W moim przypadku już sobie poradziłem. Dodam, że to Corel 12, a sprawę rozwiązałem poprzez przesunięcie wszystkich warstw do "Master Strony". Nie wiem w czym tkwił problem, może zbyt duża ilość obiektów, czy też samych warstw i grup w nich stworzonych.
Po tej operacji wszystko wróciło do normalności.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi. |
|
|
|
|
|