Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycinka w wypełnieniach
Autor Wiadomość
kaem70
Początkujący

Wysłany: 18 Czerwiec 2012, 13:20   Wycinka w wypełnieniach

W wymaganiach które otrzymałem z wydawnictwa w którym umieszczam reklamę mam zastrzeżenie że nie mogę wstawiać tekstu w wypełnione pola a jedynie wycinać ten tekst w wypełnieniu. Ja się za to zabrać?

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 18 Czerwiec 2012, 14:00   

"Przytnij" tekstem tło. Tekst będzie wtedy zespolony z tłem, czyli "na wylot". ;-)

Poza tym, to dość dziwne wymagania...

Cysorz 

Wysłany: 18 Czerwiec 2012, 16:52   

No rzeczywiście dziwne, ale wystarczy wypuścić pdf'a bez overprintu a efekt będzie ten sam...

kaem70
Początkujący

Wysłany: 19 Czerwiec 2012, 09:45   

dzięki za wskazówki, ale właśnie chodziło mi o to JAK wyciąć ten tekst...hmmm i jak utworzyć pdf bez "overprintu"???

Cysorz 

Wysłany: 19 Czerwiec 2012, 18:29   

Jak masz dużo tekstu (szczególnie akapitowego) to ni z tym nie zrobisz - dlatego, że pojedynczy obiekt nie może przekroczyć pewnej ilości węzłów (zależy od PostScriptu). Dlatego też najlepiej skopiuj te obiekty, zmień wypełnienie na białe i przesuń pod spód...

kaem70
Początkujący

Wysłany: 21 Czerwiec 2012, 07:50   

Załączam plik - Nie ma wiele tego tekstu, jest też akurat w tym przypadku grafika.

Logo.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 183 raz(y) 3.54 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Czerwiec 2012, 08:07   

Kaem70, wydawnictwo chce od Ciebie tekstów w kontrze, tzn. takich, które nie są drukowane (czyli pokrywane farbą drukarską) - drukowane jest tylko tło naokoło nich.
Załóżmy więc, że tło jest np. zielone, czarne, czy we wzorki. Kładziesz na nim biały tekst i to jest tzw tekst w kontrze. Tylko pamiętaj - nie dawaj tego białego tekstu w overprincie.
No i na wszelki wypadek przekształć napisy na krzywe.

kaem70
Początkujący

Wysłany: 21 Czerwiec 2012, 08:19   

Dzięki za podpowiedź, w takim razie tak zostawię choć drukarz upierał się że nie mam napisów nakładać tylko wycinać je w wypełnieniu. Oczywiście o krzywym pamiętam.
Hmm, tylko co to te overprint?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Czerwiec 2012, 08:22   

Pamiętaj, że tekst w kontrze nie może być zbyt mały, na pewno >= 8 pkt, a tło - zbyt kolorowe, tzn, żeby nie było czterech przelotów maszyny (CMYK), bo wówczas, żeby wykonać biały, niedrukowany napis, trzeba obszar naokoło niego pokryć czterema farbami, co przy drobnych napisach trudno jest wykonać precyzyjnie.

A overprint to jest nadruk - widać to dopiero w rozbarwieniach. Jeśli jakiś element ma opcję overprint, to kolor spod niego nie jest wybierany. Żeby ro zrozumieć, spróbuj narysować coś kolorowego - np. czerwony prostokąt na większym prostokącie - powiedzmy zielonym. Spróbuj to wydrukować jako separacje, tzn z opcją Print/Color/Print separation - raz, stosując do cczerwonego prostokąta opcję Overprint File (prawy przycisk myszy), a raz - nie.
Oczywiście opcja overprint jest pod prawym przyciskiem myszy zarówno dla wypełnienia (ovberprint file) i dla konturu (overprint outline).
A dlaczego i kiedy stosować overprint, to długa opowieść. Jeśli chcesz, to mogę Ci to wyjaśnić, ale najlepiej będzie, gdy spytasz drukarza...

kaem70
Początkujący

Wysłany: 22 Czerwiec 2012, 09:47   

Dzięki za wszystkie porady.
Choć nadal nie wiem czy nakładanie białego napisu na kolorowe tło jest tym samym, co wycięcie w kolorowym tle liter tworzących napis....
Na razie temat overprintu zostawię na później, moje druki będą jednokolorowe.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 22 Czerwiec 2012, 12:38   

Piszesz, Kaem70:
Cytat:
Choć nadal nie wiem czy nakładanie białego napisu na kolorowe tło jest tym samym, co wycięcie w kolorowym tle liter tworzących napis....

Otóż jest to to samo, jeśli praca będzie drukowana.

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 25 Czerwiec 2012, 16:16   

no a jak wyciąć w kwadracie jakiś własnie taki element?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 25 Czerwiec 2012, 16:34   

Do tego służy funkcja Trim (Window/Dockers/Shaping/Trim). Kładziesz napis na kwadracie, zaznaczasz napis, mówisz Trim i wskazujesz kwadrat, po czym usuwasz napis, którym wycinałeś kwadrat.
Tylko w dockerze Shaping zaptaszkuj Source Objects, a odptaszkuj Target Objects.

Odpowiedz do tematu