Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Import PDF zrobionego w Adobe a import do Corela
Autor Wiadomość
Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 29 Sierpień 2007, 11:59   Import PDF zrobionego w Adobe a import do Corela

nie moge go zaimportować do Corela w żaden sposób. Wyskakuje błąd. Można plik spokojnie ogladać w PDF, ale import się nie udaje. wyskakuje, plik uszkodzony. Help!

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 29 Sierpień 2007, 19:44   

Spod Acrobata wydrukuj dokument do pliku postscriptowego (*.ps) i ten plik zaimportuj do Corela. To, czy będą fonty czy krzywe zależy od ustawienia we właściwościach drukarki - zresztą sam font możesz po prostu przenieść przez schowek bezpośrednio z Acrobata.

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 31 Sierpień 2007, 10:33   

Zaimportuj PS jako "postscript interpreted" wtedy masz szansę zobaczyć go ekranie. To nie jest dokładnie to samo, bo Corel go "zinterpretuje" ale daje przynajmniej możliwość edycji.

Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 3 Wrzesień 2007, 17:42   

Cysorz napisał/a:
Spod Acrobata wydrukuj dokument do pliku postscriptowego (*.ps) i ten plik zaimportuj do Corela. To, czy będą fonty czy krzywe zależy od ustawienia we właściwościach drukarki - zresztą sam font możesz po prostu przenieść przez schowek bezpośrednio z Acrobata.

a moge prosic o dokładne instrukcje. Teraz mam ten sam problem z pdf robionym w adobe indsg.

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 3 Wrzesień 2007, 19:26   

Spod InDesigna nie powinno wypuszczać się do *.pdf bezpośrednio, ale "naokoło", tzn. najpierw druk do pliku *.ps a później dopiero przedestylowanie go do *.pdf.
Sam tego nie za bardzo pojmuję, dlaczego "adobowy" program ma problemy z "adobowym" formatem, ale ta ścieżka naokoło już się przyjęła wśród dtp-owców...

A jeżeli chodzi o "wypuszczanie" do postscriptu to w opcjach drukarki (w zaawansowanych najczęściej) jest opcja Wyślij jako czcionkę ładowalną lub Wyslij jako kontury. I tą pierwszą można zaznaczyć, jeżeli plik ma być później edytowany. Ale ja bym tego nie zrobił - za duże ryzyko, że się fonty posypią. Wolałbym trochę więcej pracy w to włożyć i sam tekst wklejać przez schowek niż ryzykować rozsypanie tekstów...

Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 07:12   

metodą prób i błędów robiłam tak. Wydrukowałam do pliku, mam do wyboru level 2 lub 3. Niestety po wydrukowaniu w level 3 wysypuje mi się mapa bitowa w level 2 się rozjeżdza projekt. Nie do końca wiem co jest źle. Dodam, że mam Corel 12 a podobno w corel X3 import wychodzi bez problemu, bez konieczności zamiany. Szkoda, że Corel "company" nie może na to łatki wypuścić.

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 15:40   

Jeżeli bitmapa się "wysypuje", to prawdopodobnie jest przeźroczysta i położona nad obiektami wektorowymi. Rada: spłaszczyć.
Jeżeli projekt się "rozjeżdża", to rozumiem, że to fonty wychodzą poza swoje granice? Jeżeli tak, to wysłać jako krzywe lub przy postscripcie wysłać jako kontury.

Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 09:19   

Ok. Bardzo dziękuje, za pomoc.

Odpowiedz do tematu