|
Skalowanie kilku obiektów |
| Autor |
Wiadomość |
humbel
Początkujący

|
Wysłany: 29 Czerwiec 2012, 16:50 Skalowanie kilku obiektów
|
|
|
Witam. Męczę się z tym od paru dobrych godzin i nic nie mogę wymyślić.
Sytuacja jest taka:
Mam zaznaczone powiedzmy 5 obiektów (w moim przypadku są to koła), owszem udało mi się zmienić szerokość konturu 5 kół NARAZ, lecz nie mogę tego zrobić z rozmiarem obiektu...
Gdy zaznaczam jeden koło jest rozmiar np. 1,5mm X 1,5mm, a jak zaznaczę 2 koła jest rozmiar np 1,5mm X 5mm. Jak powiedzmy "wyłączyć" prostokąt ograniczający, aby każdy obiekt był skalowany indywidualnie? Tzn, jak utworzyć zaznaczenie aby 2/3/5/10 kół skalowało się odrębnie, aby skalowało mi tylko koła a nie całą ramkę.
Proszę o szybką odpowiedź, dziękuje. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Czerwiec 2012, 17:08
|
|
|
Nie można tego zrobić "z automatu" o ile nie są to klony. Zostaje tylko ręcznie: przeskalować pierwszy, zaznaczyć następny i wcisnąć ctrl+R i tak dalej...
Można pewnie też napisać do tego jakieś makro ale pewnie skórka wyprawki niewarta... |
|
|
|
 |
humbel
Początkujący

|
Wysłany: 29 Czerwiec 2012, 17:21
|
|
|
To może inaczej. Jak skalować kilka obiektów bez przemieszczenia? Tzn jak "Przypiąć" obiekt do danego położenia na kartce?
edit:
------------------------
Mam do edycji około 140 kółek.
Jak zmienić wszystkich na raz rozmiar z 1,5mm X 1,5mm na 1,3mm X 1,3mm? |
|
|
|
 |
beerseeker
Bywalec mgr sztuki

Wersja CorelDRAW: X5
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 31 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2 Lipiec 2012, 07:43
|
|
|
| humbel napisał/a: | To może inaczej. Jak skalować kilka obiektów bez przemieszczenia? Tzn jak "Przypiąć" obiekt do danego położenia na kartce?
edit:
------------------------
Mam do edycji około 140 kółek.
Jak zmienić wszystkich na raz rozmiar z 1,5mm X 1,5mm na 1,3mm X 1,3mm? |
IMO jeśli to nie są "klony" (symbole) jednego z tych kół, to tylko ręcznie - zaznaczasz jedno kółko, skalujesz/ zaznaczasz drugie, ctrl+r i następne itd, itp.
Nadruk tapetowy tych kółek? :) |
|
|
|
 |
Wojtek Kowalews
Znawca ketjow

Pomógł: 13 razy Wiek: 68 Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 151 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2 Lipiec 2012, 11:33
|
|
|
| W Corelu Designerze jest takie macro. Niestety nie działa w CoreluDRAW. Jeżeli plik nie jest zbyt duży, to mogę Ci pomóc. Podeślij plik na moją pocztę. |
|
|
|
 |
|
|