|
Jak opisuje się SKOMPLIKOWANE figury w księdze znaku? |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 7 Lipiec 2012, 17:53 Jak opisuje się SKOMPLIKOWANE figury w księdze znaku?
|
|
|
Witam. Czy moglibyście mi powiedzieć w jaki sposób opisuje się SKOMPLIKOWANE elementy w księdze znaku? Bo kolor, wypełnienie to łatwo opisać. Poda się stopień wtapianie, kąt wypełnienia i tak dalej. Ale jak miałbym opisać np. skomplikowany kształt? Tak by ktoś go mógł potem odtworzyć.
Jak opisuje się SKOMPLIKOWANE figury w księdze znaku?
Dla przykładu.
Takie logo bym odtworzył (i może i nawet zapisał z problemami w księdze znaku):
Ale jak miałbym odtworzyć/opisać coś tak trudnego? Jakim sposobem się to robi?
Lub też:
 |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Lipiec 2012, 20:46
|
|
|
Wszystko zależy od tego, w jaki sposób został zaprojektowany znak, tzn. czy projektant oparł projekt na konkretnej geometrii,
czy też skreślił kształt "z ręki". W pierwszym przypadku wyrysowuje się poglądowo sposób konstrukcji logo,
a w drugim ten fakt pomija, co oczywiste... Poguglaj: konstrukcja logo... |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 8 Lipiec 2012, 14:58
|
|
|
| LogoPedant napisał/a: | czy projektant oparł projekt na konkretnej geometrii,
czy też skreślił kształt "z ręki". W pierwszym przypadku wyrysowuje się poglądowo sposób konstrukcji logo,
a w drugim ten fakt pomija, co oczywiste.. |
Jeśli oparł się na geometrii to wyrysowuje się poglądowo sposób konstrukcji logo?
Jeśli skreślił kształt "z ręki" to poglądowy sposób konstrukcji się pomija?
Nie rozumiem
A nie na odwrót, jeśli już?
I serio Wy tworzycie księgi znaków tak "na czuja"? Przecież ma być to dokładne. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2012, 20:40
|
|
|
F-Głowy, czego nie rozumiesz?
Jeżeli ktoś przygotował logo "z czapy" (nie przyjął żadnych założeń konstrukcyjnych), to niby jak ma zaprezentować coś co nie istnieje...? |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 9 Lipiec 2012, 03:53
|
|
|
| Bo nie był pewien co konkretnie chce zrobić. To znaczy był pewny paru wytycznych a reszta swobodna. Zrobiła taka osoba logo, poeksperymentowała i wyszło fajnie. Jak teraz to jakoś oznaczyć by można było odtworzyć? |
|
|
|
 |
aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 9 Lipiec 2012, 07:29
|
|
|
można zastosować sugnatury używek, które się brało przy procesie kreślenia kszatłu z ręki - tak jak Wyspiański :)
przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać, pokornie przyjmę karę |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lipiec 2012, 12:22
|
|
|
F-Głowy, powtarzam: jeżeli projektant nie oparł swojego projektu na jakiś elementach geometrycznych,
to nie ma możliwości ich zilustrowania, bo one nie istnieją.
Projektując znak, jakby "z ręki" przedstawiasz go w księdze znaku bez opisu konstrukcyjnego, bo przecież wody lać nie będziesz...
Księga znaku nie jest dokumentem, w którym musisz koniecznie zawrzeć skomplikowany algorytm projektowy (że tak to nazwę),
jeżeli logo nie było skrojone matematycznie (na wymiar).
Zadaniem profesjonalisty jest projektowanie od samego początku z udziałem "wyższej" matematyki i to nie tylko w kwestii samego na przykład kształtu sygnetu, ale również innych współczynników; złotego podziału, dobrych proporcji, kompozycji, wyważonej grubości linii, odpowiednich odstępów, światła, kerningu, kątów, etc... Nie wszystkie znaki są tak skrojone i czasem nie można trzymać się sztywno geometrii, ale im więcej bazowych założeń, tym prościej opisać znak do "reanimacji"...
Jeżeli zaprojektowałeś logo "z czapy" to nie znajdziesz nagle matematycznego wzoru, który je opisze geometrycznie,
chyba, że naciągniesz czasoprzestrzeń do swojego projektu... |
|
|
|
 |
jacs
Początkujący

|
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
|
|
|
 |
jacs
Początkujący

|
Wysłany: 9 Lipiec 2012, 15:53
|
|
|
Proszę nie zrozum mnie źle, Czytanie ze zrozumieniem to jedno, a odpowiedz na pytanie to drugie. Nie lubię jak na forum odpowiada sie: poguglaj sobie. Jak wiem to daje odpowiedz, a jak nie wiem lub mi się nie chce odpowiadać to nie pisze i tyle. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lipiec 2012, 16:04
|
|
|
jacs, prosiłem Cię, żebyś czytał uważnie. Czytanie ze zrozumieniem to kolejny etap. Mam opisywać na forum skomplikowane, geometryczne przykłady, które można znaleźć w google? Błagam...
Można udzielić jakiejś szczegółowej porady, ale wszystkie informacje, których poszukuje F-Głowy są w zasięgu jego myszki. Jemu się po prostu nie chce. Nie wiem po co ta dyskusja... |
|
|
|
 |
jacs
Początkujący

|
Wysłany: 9 Lipiec 2012, 16:13
|
|
|
No to trzeba zamknąć forum. Niestety. Na guglu jest wszystko.
Amen |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Lipiec 2012, 16:17
|
|
|
| ...a zamykaj sobie człowieku co chcesz... |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 9 Lipiec 2012, 22:07
|
|
|
Ale tam nie jest wyjasnione pod jakimi kontami zaokrąglają się krzywe na literach. Na przykład na literze "P". Więc to jakiś dziwny przykład, zły.
A co to niby za Twoje "informacje podstawowe"? Takie coś to przedszkolak zrobi. Też mi wielka "Księga znaku" z Twojego linku. A gdzie niby wytyczne jak zrobić logo (nazwany tam sygnetem)?
| Cytat: | | jacs, prosiłem Cię, żebyś czytał uważnie. Czytanie ze zrozumieniem to kolejny etap. Mam opisywać na forum skomplikowane, geometryczne przykłady, które można znaleźć w google? Błagam... |
A ten niby Twój "drugi wynik w Google" to skomplikowany, geometryczny przykład? Masz poczucie humoru widzę.
| Cytat: | | No to trzeba zamknąć forum. Niestety. Na guglu jest wszystko. |
Racja. Tokiem myślenia LogoPedanta. Jacs ma bezwątpliwie rację.
| Cytat: | | ...a zamykaj sobie człowieku co chcesz... |
Czemu taki się stałeś? |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 9 Lipiec 2012, 22:08
|
|
|
| Na pewno w jakiś sposób (może nawet automatyczny?) się da to zrobić. Skoro zrobione w Corelu to powinien on wszystkie dane "jak to jest zrobione" wywalić na wierzch na życzenie. Przecież księgę znaku ma wiele firm, wielu grafików stąd pewnie też takie robiło. Niechże oni się też wypowiedzą i pomogą w tym temacie. Jak może opisać skomplikowane krzywe? Wzory? |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Lipiec 2012, 11:51
|
|
|
F-Głowy
Podejrzewam, że jesteś idiotą.
Poszukaj w sklepach Corela z automatyczną pomocą. Odpowie, ba! narysuje za Ciebie wszystko. Nie będziesz musiał nic rozumieć.
P.S. Nie ma "bezwątpliwie". Jest "niewątpliwie", ewentualnie "bez wątpliwości". |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 13 Lipiec 2012, 03:14
|
|
|
| LogoPedant napisał/a: | F-Głowy
Podejrzewam, że jesteś idiotą.. |
A ja podejrzewam, że Ci odbiło. I to[b] bez wątpienia!
| Cytat: | | Poszukaj w sklepach Corela z automatyczną pomocą. Odpowie, ba! narysuje za Ciebie wszystko. Nie będziesz musiał nic rozumieć. |
Odbiło Ci? Skoro Corel posiada funkcje, która rysuje kąty i wymiary od zaznaczenia do zaznaczenia (tak jakby był to rusunek techniczny ze wskazówkami), to może i ma taką co pokaże automatycznie wszystkie stworzone rzeczy by można było je odzworować. Istnieją rzeczy, o których nie wiesz.
Zadałem pytanie. Odpowiedz mi na nie, jeśli potrafisz. A jak nie potrafisz to ugryź się w język.
Na pewno ktoś stąd wie co się robi w takich przypadkach. I odpowiedzi takiej szukam. |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 13 Lipiec 2012, 16:23
|
|
|
Po prostu czasem ludzie projektują pewne krzywe modelując je odręcznie, bez brania pod uwagę geometrii, bez porównywania ich do prostych kształtów jak okrąg, czy kwadrat.
Można sobie wyobrazić krzywą, która co 0,2mm będzie miała inny promień zaokrąglenia. I co w tedy? Będziesz rysował tyle promieni, żeby ktoś, kiedyś mógł je narysować od początku i na ich podstawie opisać krzywą?
Możesz też wyliczyć, ewentualnie w jakiś magiczny sposób, wyciągnąć algorytm z pliku i go zapisać w księdze znaku, chociaż wątpię, że zwykły grafik będzie potem wiedział o co chodzi ;) |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 14 Lipiec 2012, 01:00
|
|
|
| Struna napisał/a: | Po prostu czasem ludzie projektują pewne krzywe modelując je odręcznie, bez brania pod uwagę geometrii, bez porównywania ich do prostych kształtów jak okrąg, czy kwadrat.
Można sobie wyobrazić krzywą, która co 0,2mm będzie miała inny promień zaokrąglenia. I co wtedy?
|
No dobrze struna, ja wiem. Wiem, że ludzie projektują pewne krzywe modelując je odręcznie, bez brania pod uwagę geometrii, bez porównywania ich do prostych kształtów jak okrąg, czy kwadrat. Tylko co zrobić gdy już stworzyło się logo a teraz ktoś zażyczył je sobie mieć w księdze znaku? |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 14 Lipiec 2012, 07:59
|
|
|
Wydaje mi się, że tak jak powiedział LogoPedant - pomija się te kształty. Wystarczy chyba jak określisz przestrzeń wokół logo, wyskalujesz logo względem typo itd.
W dzisiejszych czasach, gdzie wszystko jest zapisywane cyfrowo mało prawdopodobne będzie odtwarzanie logo, za to ważniejsze będzie jego prawidłowe stosowanie. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 16 Lipiec 2012, 00:40
|
|
|
Jakie prawidłowe stosowanie znowu? O czym ty mówisz?
I jak to nie ważne? Taki gigant Ci worek bagna na łeb wyleje jak mu spierniczysz logo w jakiejkolwiek pracy.
Czyli reasumując... Ty Struna być to olał jakbyś dostał zlecenie zrobienia księgi znaku? Robiłbyś to po łebkach i pomijał kształty. Tak? |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 16 Lipiec 2012, 07:56
|
|
|
Nie olałbym tylko pominął kształty, których nie dałoby się opisać w jasny i precyzyjny sposób.
I prawidłowe stosowanie znaku, czyli kolorystyka w jakich może występować, warianty logo, pole ochronne wokół logo i kilka przykładów jak można stosować, a jak nie można ;) |
|
|
|
 |
Wojtek Kowalews
Znawca ketjow

Pomógł: 13 razy Wiek: 68 Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 151 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 16 Lipiec 2012, 08:51
|
|
|
| Pewne krzywe można opisać na zasadzie krzywej koszowej występującej np. na skrzyżowaniach dróg. Może Ci to pomoże jak zobaczysz założenia tworzenia tych krzywych. |
|
|
|
 |
radd
Praktyk radd

Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 16 Lipiec 2012, 22:05
|
|
|
ciągle drążysz panie kochany temat bez dna.
narysujesz gościowi esyfloresy, które mu się spodobają - git i chwała ci za to,
ale nie będziesz chyba przeliczał rysunku odręcznego na kąty, krzywe, proste, ciągi i ch... wie co jeszcze.
zrobisz odpowiednie zastrzeżenia i ma być, nie jestes matematykiem, tylko grafikiem i masz prawo narysować coś jak ci się podoba, a czy da się to zapisać matematycznie (na bank się da) ale raczej żaden matematyk tego czytać nie będzie.
obrysuj to co masz odpowiednimi proporcjonalnymi wielkościami i koniec.
mam gdzieś zastrzeżenia isovera, nie chce mi sie szukać, ale (nikt tam nie opisywał jak ma być narysowane "o") napisz do nich, może ci dadzą
całkiem wiele w nim pojedyńczych obiektów, ale nikt nie zadał sobie trudu, by je opisywać.
nakazali zachować odpowiednie proporcje i koniec.
i ostatnia sprawa, jak ktos chce by go reklamować, odda ci te krzywe w pół godziny od skontaktowania się z przedstawicielem.
więc zrób to tak, byś się tego nie wstydził po latach, a w księdze przelicz tylko proporcje
PS. osobiscie, sam kiedyś odrysowywałem ich logo, ale się zdenerwowałem i napisałem do nich, ...dostałem całokształt i miałem się go trzymać, ot co.
nic poza tym.
w praktyce jest z tego tylko taki wynik, ze albo będą partycypować w kosztach danej reklamy, albo nie. (lepiej by jednak zechcieli, bo zazwyczaj to spore koszty) |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 17 Lipiec 2012, 02:25
|
|
|
Krzywa Koszowa? Nie słyszałem. Mało ludzi ją chyba zna skoro sam internet pokazuje jakieś nie do końca trafne wyniki. I ogólnie jest ich mało.
A powieźcie mi jak można zapisać w księdze znaku wygięcie krzywej?
Na przykład takie coś jak linie zewnętrzne wszystkich elementów:
Czyli jedną linię co tak by przebiegała i się wyginała. |
|
|
|
 |
|
|