|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Kąty rastra. |
| Autor |
Wiadomość |
wojciech-opara
Początkujący

|
Wysłany: 9 Lipiec 2012, 16:44 Kąty rastra.
|
|
|
Cześć.
Szukałem na forum, ale z tym problemem się nie spotykałem. Sterowniki makro zainstalowane od naświetlani, te które otrzymałem. Generuje PDF za pomocą CUTEpdf. Problem jest następujący: przy WYCIĄGACH BARWNYCH podane są poprawne kąty dla każdego koloru. Generuje pdf, w opisie pliku również są poprawne, wysyłam do naświetlarni i mówią mi, że wszystkie kolory mają z tym samym kątem 45 stopni. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Czy wysyłając plik do naświetlani w 4 kolorach odrazu bez separacji na wyciągi bawne czy czarny zawsze będzie nadrukowany? Jeżli ktoś mógłby mi pomóc będę wdzięczny.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 9 Lipiec 2012, 20:55
|
|
|
| wojciech-opara napisał/a: | | Czy wysyłając plik do naświetlani w 4 kolorach odrazu bez separacji na wyciągi bawne czy czarny zawsze będzie nadrukowany? |
To zależy, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Atrybut nadrukowania dla czarnego można nadać w Corelu, można też za pomocą odpowiednich narzędzi nadać w pdfie. Drukarnia może też nadruk czarnego zadać automatycznie, na RIPie, bez względu na to czy w pdfie jest, czy też go nie ma - i to jest bardzo często opcja domyślna. Trzeba popytać w naświetlarni.
Wysyłanie rozseparowanych prac do naświetlarni to... problem. Najczęściej wysyła się pdf "kompozytowy", czyli bez separacji (inaczej: kolorowy). Za odpowiednie parametry separacji (np. kąty rastra) odpowiada RIP naświetlarki. Rozseparowany pdf najczęściej wyklucza się sam z impozycji z innymi pdfami - chyba, że do takowej nie dochodzi (np. w naświetlarni usługowej).
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10 Lipiec 2012, 19:26
|
|
|
Era samodzielnej separacji (dla drukarni offsetowej) skończyła się z chwilą, gdy skończyło się naświetlanie pracy na kliszach. Od kiedy blachy offsetowe naświetla się z kompozytowych pedeefów, a nie z klisz, które trzeba było zrobić, separując kolory i dając plik postscriptowy do naświetlarni, problemem kątów rastra zajmuje się drukarnia, która sama separuje i nadaje kąty i rodzaje rastra.
A kąty i liniaturę rastra można było ustawiać w Corelu w opcjach rozbarwiania przy drajwerze naświetlarki (zwykle Agfa albo Linotronic).
Ale to dawne czasy. Dziś dajesz kompozytowego pedeefa z Corela, pamiętając o tym, żeby wszystkie kolory były CMYK i ew. Pantone.
W drukarniach mają specjalne programy do obróbki i separacji pedeefów, i naświetlania blach offsetowych.
A ja jestem z ery klisz. Moja praca kończyła się przygotowaniem do druku, tj. dostarczeniem drukarni klisz, których było sporo. Sporo też kosztowało naświetlanie, zwłaszcza, jeśli się coś spieprzyło i trzeba było wyrzucić część klisz, i naświetlać powtórnie. Np. kolorowe czasopismo o objętości 100 stron, wymagało ode mnie naświetlenia 400 klisz. |
|
|
|
 |
wojciech-opara
Początkujący

|
Wysłany: 10 Lipiec 2012, 19:58
|
|
|
| Wysłanie kompozytu pomogło z kątami rastra, ale pojawił się następny problem mianowicie poszczególne klisze nie mają zaznaczonego jakiego są koloru a nie zawsze offsecista może wywnioskować z układu na arkuszu. Jak zrobić żeby kompozyt po rozdzieleniu miał opisane poszczególne klisze na CMYK`i ? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 10 Lipiec 2012, 20:05
|
|
|
| wojciech-opara napisał/a: | | Jak zrobić żeby kompozyt po rozdzieleniu miał opisane poszczególne klisze na CMYK |
Opisać ręcznie. Na marginesie, poza spadami, np. CYAN MAGENTA YELLOW BLACK. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11 Lipiec 2012, 08:21
|
|
|
Piszesz, Wojtku: | Cytat: | | Wysłanie kompozytu pomogło z kątami rastra, ale pojawił się następny problem mianowicie poszczególne klisze nie mają zaznaczonego jakiego są koloru |
Przecież nie wysyła się klisz kompozytowych, tylko plik kompozytowy PDF, z którego drukarnia świeci blachy, rozbarwiając go i samodzielnie opisując, która blacha jest C, M, Y, K. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 11 Lipiec 2012, 08:33
|
|
|
| Trurl napisał/a: | | z którego drukarnia świeci blachy |
Kolega Trurl ma rację, ale... pod warunkiem, że to drukarnia świeci te płyty (dla siebie - domyślnie). Problemy Wojtka - tak to sobie czytam między wierszami - biorą się z tego, że chyba jego drukarnia jednak sama sobie nie świeci, a płyty (bądź klisze) zleca do wykonania na zewnątrz.
Dlatego w zależności od stopnia zażyłości z obsługą naświetlarni - dostaje to tak jak powinien (czyli dobrze) lub tak jak dał (czyli może być różnie)... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|