|
Domyślne ustawienia justowania pełnego |
| Autor |
Wiadomość |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20 Lipiec 2012, 11:04 Domyślne ustawienia justowania pełnego
|
|
|
Witam serdecznie.
Mam szybkie pytanie - czy można gdzieś ustawić opcje wyrównania pełnego tekstu akapitowego tak, żeby zawsze po wybraniu tej opcji minimalne i maksymalne odstępy znaków i wyrazów były takie jak chcę? Domyślnie ustawione jest:
(daje też screen w załączniku)
Teraz chciałem zmienić np. minimalny odstęp między wyrazami z 60% na 90%. Oczywiście da radę, ale jak się ma sporo tekstu do zrobienia i nie cały akapit ma być wyjustowany itp. to ciągłe klikanie w pasek narzędzi tekstu i wchodzenie w ustawienia jest męczące, bo zmiany tyczą się tylko zaznaczonego tekstu/akapitu. Przy nowym tekście lub zaznaczeniu innego fragmentu i wybraniu pełnego wyrównania znów stosowane są domyślne ustawienia.
Niestety nie pomaga wybór justyfikacji bez zaznaczonego obiektu (wtedy to w większości ustawień można zrobić nowe domyślne), ale akurat w tym przypadku wyrównanie pełne ma nieaktywne opcje (nie można zmienić).
Szukałem też w Opcjach ale tam nie ma.
Czy idzie to ustawić po swojemu na stałe? Może da się gdzieś w plikach konfiguracyjnych przy użyciu notatnika to znaleźć i zmienić?
Pozdrawiam
scrsht.jpg Opcje wyrównania pełnego |
Pobierz Plik ściągnięto 229 raz(y) 36.32 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 21 Lipiec 2012, 11:50
|
|
|
i później jeszcze tylko
 |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24 Lipiec 2012, 09:39
|
|
|
| Chez - jesteś wielki. Jednak są w Corelu i na ziemi rzeczy, o których nie śniło się początkującym grafikom :D |
|
|
|
 |
|
|