|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Przezroczystość przy eksporcie do PDF-a |
| Autor |
Wiadomość |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27 Lipiec 2012, 13:56 Przezroczystość przy eksporcie do PDF-a
|
|
|
Witam serdecznie
Mam problem, który podejrzewam ma jakieś proste wyjaśnienie, na które jestem za głupi.
Otóż mam w projekcie coś w rodzaju ostrego cienia (w rzeczywistości to osobny obiekt z nadaną przezroczystością jednolitą).
W Corelu wygląda to tak:
Dla uściślenia powiem, że chodzi o to takie bladozielone w okół litery C (to jest biały z 75% widocznością (lub jak kto woli z 25% przezroczystością)). Jak widać wszystko gra i trąbi. Jednak po eksporcie do PDF-a wygląda to tak:
Widać wyraźnie, że litera i jej obrys (czarny) są idealnie zrobione, a biały przezroczysty poddruk dostał pikselizacji. Na projekcie mam też inne obiekty (głównie prostokąty z zaokrąglonymi narożnikami) i dzieje się to samo.
Co dziwne - zaczęło się to jakoś niedawno a nie zmieniałem ustawień eksportu. Próbowałem robić to bezpośrednio z Corela (Publikuj jako PDF) oraz drukować do PS i potem wrzucać go do Distilera. Wybierałem też przeróżne opcje zapisu (X-1a, własne, najnowsze, najstarsze itp.) i wciąż to samo. Na uwagę zasługuje fakt, iż kiedy próbuję publikować do PDF na dowolnych ustawieniach (nawet tym badziewiem "do Internetu"), Corel ledwo zacznie eksport, (pojawia się pasek postępu) to się zwiesza. I to tak dokumentnie - brak odpowiedzi, mogę tylko wymusić zamknięcie. I to zdarza się od niedawna tylko wtedy, gdy są przezroczystości użyte na obiektach. Bo oczywiście kiedy zamieniam na bitmapę w 32-bit z włączoną przezroczystością, to daje radę. Problem występuje tylko przy wektorach.
Jeśli ktoś zna przyczynę problemu, to super. Jeśli podałem zbyt mało danych, to dopowiem, albo nawet prześlę projekt.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27 Lipiec 2012, 15:59
|
|
|
| NIE POWINNO się umieszczać obiektów z efektami (soczewki, cienie, przeźroczystości itd.) czy też przeźroczystych bitmap nad czystymi wypełnieniami wektorowymi. Zamień tło pod spodem na bitmapę, problem zniknie. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 28 Lipiec 2012, 21:04
|
|
|
Chodzi Ci o to zielone tło? To jest bitmapa. Obiekt z przezroczystością jest pod spodem litery, bezpośrednio nad bitmapą. Nie nachodzi na żaden obiekt wektorowy (bo znajduje się pod nimi).
Jednak to co napisałeś skłoniło mnie do prób z typem obiektów, na które nachodzi obiekt z przezroczystością - w innym projekcie (poniżej)
podobnie, tylko obiekt z przezroczystością był "na" innych obiektach, częściowym sukcesem okazała się ręczna zamiana tekstu pod spodem na krzywe. Nigdy sobie nie zaprzątałem tym głowy, bo zawsze potrzebowałem PDF-am który sam zamieniał fonty na krzywe. A tutaj popatrz - sam pozmieniałem, i jest duuużo lepiej, jednak wciąż pojawiają się artefakty (screen poniżej).
 |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Lipiec 2012, 11:03
|
|
|
Pewnym rozwiązaniem będzie zamiana przezroczystości na normalne wypełnienie (tak jest również bezpieczniej w reprodukcji), tyle, że musiałbyś najpierw przekształcić te soczewki na bitmapy, pipetą sprawdzić składowe kolorów i takież nadać wypełnienie wektorom, imitujące przezroczystość.
Przykład:
Po prostu projektuj sobie z przezroczystościami, ale kiedy będziesz potrzebował przygotować wersję projektu "na zewnątrz" to zastosujesz wypełnienia, w sposób, który opisałem.
bling.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 314 raz(y) 30.82 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 30 Lipiec 2012, 07:27
|
|
|
Dokładnie tak zrobiłem. Faktycznie jest to rozwiązanie i oczywiście zadziałało, jednak nasuwa mi się spostrzeżenie, że łatwo będzie to zrobić przy jednolitym tle. W przypadku gradientowych lub wektorów (lub kilku "przykrytych" różnokolorowych wektorów) lub bitmap pod spodem sprawa stanie się trudna, a może wręcz niemożliwa do rozwiązania w sposób zgodny ze sztuką ;]
Nie mniej jednak aktualny problem uważam za rozwiązany. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Jeśli jednak ktoś w przyszłości ma pomysł, dlaczego tak się dzieje i jak to naprawić, niech się nie krępuję, bo coś jest na rzeczy. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|