Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Znikające obiekty / Czysta kartka / Corel świruje
Autor Wiadomość
omirek
Początkujący

Wysłany: 23 Lipiec 2012, 18:40   Znikające obiekty / Czysta kartka / Corel świruje

Hej!

Ilekroć tworzę coś w Drawie (X3), po pewnym czasie wszystkie obiekty znikają z widoku.
Nadal są obecne w dokumencie, ale po prostu przestają być widoczne.
Zwykle rozwiązuję to zapisując dokument i otwierając ponownie, ale ileż można...

Tu moja prośba do forumowicza, któremu uda się zarobić punkt na moim problemie.
Jeżeli znasz rozwiązanie tego głupiego, ale drażniącego niczym kamyk w bucie problemu, nie krępuj się i odpowiedz, a nagroda będzie wielka! :D

Pozdr.

Cysorz 

Wysłany: 23 Lipiec 2012, 19:43   

Czy po odświeżeniu ekranu (ctrl+W) widać obiekty znowu?
Jeżeli widać, wejdź w preferencje i w sekcji Obszar roboczy -> Ekran wyłącz wszystko oprócz:
1. Używaj kopii obrazu z pamięci
2. Pokaż etykietki narzędzi
3. Pokaż wypełnienia PS w widoku dokładnym
Reszta może być nieaktywna.

Jeżeli jest to inny problem, prawdopodobnie potrzebny będzie reset Corela przy starcie.
Możesz też sprawdzić Managera Obiektów czy przypadkiem jakiś skrót nie wyłącza widoku na warstwie, ale to mniej prawdopodobne...

omirek
Początkujący

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 11:22   

Niestety, żadne z opisanych rozwiązań nie pomogło :(
Mimo to, dziękuję za porady.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 11:47   

Problemy Corela z poprawnym wyświetlaniem obrazu przechodzą z wersji na wersję. W każdej coś się dzieje, a X3 miała właśnie taką właściwość, że po dłuższej lub krótszej chwili wszystko znikało. Nie sprawdziłam, czy działo się to tylko wtedy, gdy większość pracy znajdowała się na pulpicie, czy zawsze. Bo nigdy nie chciało mi się powiększać obrazu roboczego, żeby go potem pomniejszać. Jedynym rozwiązaniem było zapisanie dokumentu, zamkniecie Corela i ponowne uruchomienie.

X3 miała jeszcze tę właściwość, która została zaimplementowana w kolejnych wersjach, że między dwoma stykającymi się rysunkami (np. bitmapami) zależnie od powiększenia raz widać odstęp, oddzielone są białą kreską, a raz nie. Dzięki temu bardzo łatwo przegapić sytuację gdy rzeczywiście są odsunięte od siebie, choć nie powinny.

s-p-i-n 

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 12:09   

moze masz za malo wolnego RAMu i przez to sie tnie

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 14:42   

ja miałerm taki sam problem ale z adobe,też musiałem wyłączać program i odpalać od nowa(miałem 4 gb ramu),problem znikł gdy zwiększyłem pojemność buforu pamięci systemowej,nie wiem dlaczego tak sie dzieje ,ale tak se myśle ze jesli np program potrzebuje 500 mb ramu,to wszelkie prace w nim nie moga przekraczać tej liczby granicznej,jesli przekrączą widocznie dane są juz zapiosywane na dysku,no nie wiem tak tylko kombinuje,że może tak być

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 17:04   

s-p-i-n napisał/a:
moze masz za malo wolnego RAMu i przez to sie tnie
Świetny żart. Corel 9 wymagał 32 MB RAMu (zalecane 64 MB) i nic nie znikało. Corel X3 wymaga minimum 256 MB pamięci. Więc to nie kłopoty z pamięcią (ja miałam 2 GB, bo instalowanie więcej pod XP mijało się z celem). Corel 5 i 6 potrzebują już 1 GB. Corelowi X7 pewnie 1 TB będzie mało, żeby wszystkie bugi obsłużyć.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 17:38   

po pierwsze, nie ma sensu w podtekscie obrażać innych,to tylko dyskusja na temat,po drugie xp 32 bity obsłozy 3 gb ramu,a nawet więcej jesli płyta głowna posiada czipset zwrotu adresów,ale wracając do tematu ,jak dla mnie jest to problem pamięci,ale powtarzam ,pisze to jako dyskusje na temat a nie jako wiedze bezwzględną

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 20 Sierpień 2012, 18:38   

Bogumila M. napisał/a:
Corel 9 wymagał 32 MB RAMu (zalecane 64 MB) i nic nie znikało.

Znikało. Przy dużych plikach z dużymi bitmapami często mi się zdarzało, mimo, że ramu było wielokrotnie więcej niż zalecane.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 19:26   

bidon184 napisał/a:
po pierwsze, nie ma sensu w podtekscie obrażać innych ...

Oczywiście że nie ma sensu. To miało być w podtekście szyderstwo z Corela. Przykro mi, że odczytałeś to jako przytyk do siebie. Z drugiej strony jeśli będziemy się obrażać nawet o podteksty, to nie pogadamy. Bo nigdy nie wiadomo co ktoś gdzieś wyczyta miedzy wierszami. Nie uważasz?

takietam napisał/a:
Znikało. Przy dużych plikach z dużymi bitmapami często mi się zdarzało, mimo, że ramu było wielokrotnie więcej niż zalecane.
Masz rację. Jak już wysłałam to sobie przypomniałam, że też szału dostawałam z dziewiątką z powodu wyświetlania. Potem firma zainwestowała w Matroxy i problemy skończyły się jak ręką odjął.

Cysorz 

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 20:52   

omirek - a czy masz zainstalowane Service Pack'i? Dwa bodajże były do X3.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Sierpień 2012, 13:55   

Service packi nie załatwiają tego problemu.

vxam
Bywalec

Wysłany: 6 Marzec 2019, 14:50   

Cześć,
czy ktoś znalazł rozwiązanie znikania obiektów i pustej kartki? U mnie dzieje się to samo na X7. Dokupiłem ramu - jest teraz 16gb, zmieniałem karte graficzną, ustawiłem na sztywno plik wymiany. Niestety nie pomogło. Ma ktoś jakiś pomysł?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 6 Marzec 2019, 15:39   

Sprawdź w oknie Menager Obiektów czy są zaznaczone jako widoczne .

Sprawdź - Narzędzia - Opcje - Ekran . Może masz włączone ręczne odświeżanie ekranu .

vxam
Bywalec

Wysłany: 8 Marzec 2019, 10:25   

W menadzerze obiektów zaznaczone jest jako widoczne - ikonka "oka" jest widoczna - nie jest szara czyli nieaktywna.

sprawdziłem ręczne odświeżanie ekranu również jest wyłączone.

Na razie zmieniłem partycję temp z dysku ssd na zwykły HDD i jest na razie spokój ale testuje jeszcze z większa ilością węzłów i bitmap

restauro 

Wysłany: 8 Marzec 2019, 10:32   

Gdyby się coś działo , można spróbowć powrotu do ustawień fabrycznych ( F8 ) , lub włożyć płytkę z Corelem i wybrać opcję Napraw.

vxam
Bywalec

Wysłany: 8 Marzec 2019, 12:11   

nie byłem pewien czy to problem z corelem czy systemem ale jak się znowu zacznie wywalać corel to spróbuje naprawę. Dzięki za podpowiedzi.

restauro 

Wysłany: 8 Marzec 2019, 19:41   

Może być winny zarówno system jak i program ,tego nie wiemy . Zanim zaczniemy nerwowo przebierac nogami , warto zawsze sprawdzić najprostsze rozwiązania .

vxam
Bywalec

Wysłany: 18 Kwiecień 2019, 09:55   

Wracam ponownie,
problem znikających obiektów jednak nie rozwiązany. Naprawa nic nie dała. Ponadto sprawdziłem na corelu 2017 - znikają obiekty tak samo jak na x7. Z koleji na wersji X4 nie stwierdziełem takiego zachowania.

Jakieś pomysły o co chodzi?

zyzio 
Praktyk

Wysłany: 18 Kwiecień 2019, 11:05   

W X3 w robocie mam dokładnie to samo, rozwiązaniem doraźnym jest kilkukrotne użycie narzędzia "Powiększenie" lupka nie mylić z rolką myszy,
ja robię taką kombinację, że po zniknięciu obiektów z pola widzenia powiększam widok ze dwa razy a potem z paska narzędziowego, który pokazuje się po aktywacji narzędzia "Powiększenie" wybieram "Cała Strona" i obiekty znowu się pojawiają i można pracować dalej, natomiast w przypadku X5 jest nieco gorzej bo ta sama przypadłość powoduje crash corela, co poruszyłem wczoraj w poniższym wątku:
http://corel.wodip.opole....pic.php?t=11526

vxam
Bywalec

Wysłany: 19 Kwiecień 2019, 12:30   

u mnie niestety ten patent nie działahttp://corel.wodip.opole.pl/forum/templates/subSilver/images/ranks/icon/icon11.gif

zyzio 
Praktyk

Wysłany: 19 Kwiecień 2019, 15:09   

Powinno zadziałać, spróbuj jeszcze tak jak na poniższym filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=qtfi9MczjpU

Odpowiedz do tematu