Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pliki Corela 600 cm i problem z eksportowaniem
Autor Wiadomość
perm1986 
Doradca

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 18 Sierpień 2012, 08:18   Pliki Corela 600 cm i problem z eksportowaniem

Witam

Jak usunąć limit w Corelu odpowiadający za szerokość pliku ?
Gdy eksportuję plik np do pdf x-3 problemem jest pusty pdf

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 18 Sierpień 2012, 10:00   

Niezbyt jasno się wyrażasz. Co to jest szerokość pliku? Corel ma taką ciekawą właściwość, że rysunek znajdujący się na pulpicie nie jest eksportowany bez żadnego komunikatu. Dotyczy to eksportu do map bitowych na pewno, a do formatu pdf być może (to pierwsze ćwiczyłam na własnej skórze bezskutecznie szukając wyeksportowanego pliku). Spróbuj tak ustawić wielkość obszaru roboczego by cały obrazek na nim się mieścił i wtedy wyeksportuj.

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 18 Sierpień 2012, 15:49   

PDF jest eksportowany w formacie pola roboczego. Jeżeli jakiś obiekt znajduje się poza tym polem, to nie będzie widoczny w PDF. Przynajmniej u mnie tak jest ;)

chezare 

Wysłany: 18 Sierpień 2012, 18:06   

Koledze chodzi o to, że jak ma duży dokument w sensie rozmiarów to nie może zrobić pdfa?
Nie jest to nic nadzwyczajnego bo każdy program ma jakieś ograniczenia.
Przeskaluj obrazek, dla map bitowych zwiększ rozdzielczość i powinno dać się zrobić.

devil-666 
Bywalec

Wysłany: 19 Sierpień 2012, 18:49   

Nie wiem czy czasami nie popełniasz błędu, że obiekt który chcesz zapisać w pdf-ie nie leży w całości na obszarze roboczym (domyślnie jest to kartka A4).
Jeżeli ten obiekt jest większy to musisz obszar roboczy odpowiednio powiększyć, tak aby cały obiekt na nim się zmieścił.

perm1986 
Doradca

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 20 Sierpień 2012, 07:15   

wielkość pliku który leży na obszarze roboczym to 600 cm x 100 cm

poradziłem sobie podzieliłem plik na pół ale i tak myślę ze w opcja jakiś musi być zniesienie

ograniczenia

chezare 

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 08:48   

W opcjach nie znajdziesz żadnych danych z tym związanych a sposób który podałem jest znany wszystkim, którzy na co dzień z dużymi formatami mają do czynienia.
Skoro jednak pytasz i nie słuchasz odpowiedzi to szukaj, może znajdziesz? :-)

Struna 
Fachowiec

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 16:26   

Wiem, że istnieje problem eksportów przy grafice wielkoformatowej, jednak w omawianym formacie 600x100cm i PDFie w wersji 1.3 nie mam żadnego problemu z eksportem całego obszaru.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 17:28   

Struna napisał/a:
PDF jest eksportowany w formacie pola roboczego.

Struna napisał/a:
Wiem, że istnieje problem eksportów przy grafice wielkoformatowej, jednak w omawianym formacie 600x100cm i PDFie w wersji 1.3 nie mam żadnego problemu z eksportem całego obszaru.

O czym piszesz? O jaki format konkretnie chodzi? Poza tym mowa o wersji X3, czyli 13 Corela, a nie pdf-a. Używasz wersji X3?

Nie wiem jak jest z eksportem. Wiem, że Corel X5, X4, X3 nie otwiera pdf-a, bo nie, a poczciwa 9 otwiera. I odwrotnie, niektóre pdf-y da się otworzyć tylko w określonym Corelu, np. X6. Każda inna wersja odmawia otwarcia pliku w "nieobsługiwanym formacie". Dlaczego? Bo tak.

chezare 

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 17:41   

Corel własnych plików nie potrafi otworzyć to dlaczego miałby sobie dawać radę z obcym formatem? :-) Dodatkowo starsze wersje próbują otwierać cdry z nowszych choć bez żadnego oprogramowania da się powiedzieć czy to się uda czy nie.
Corel robi puste pdfy nawet z zupełnie niedużych dokumentów i wydaje mi się, że jest to związane ze złą obsługą pamięci przez ten program. Zdarza się też, że drze paszczę, że nie ma miejsca na dysku kiedy są na nim gigabajty wolnej przestrzeni.
Każdy złożony program ma błędy ale programiści z Kanady zdają się ich nie zauważać dodając w każdej kolejnej wersji nowe.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 17:49   

Bogumila M. yy,to ja sie pytam o czym ty piszesz :roll: co znaczy nie otwiera i już,musi otwierać jesli ma opcje publikacji,pytanie brzmi jaki to pdf czy 1.3 itd czy 88 albi jakas inna wersja,a jesli nie otwiera konkretnego pdf to moze jest zabezpieczony przed edycją,a co to za problem sprawdzić :roll: otwierasz w wordzie i jesli widzisz kodowanie do baani(szlaczki) to poprostu kopiujesz całego pdf i wklejasz do worda i po problemie.A jesli chodzi o wielkoformatowość to tu nie chodzi o wielkosc pliku,możesz nawet zrobić 5milionów na 5 milionów jesli ci procesor wytrzyma,wielkoformatowosc to umiejscowienie obiektu(zwykle mniejszego) w danym punkcie bez względu na wielkośc obiektu wynikowego,czujesz niuans :roll: to tyle ,pozdrawiam bidon184 ;-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 19:43   

bidon184 napisał/a:
Bogumila M. yy,to ja sie pytam o czym ty piszesz :roll: co znaczy nie otwiera i już,musi otwierać jesli ma opcje publikacji,pytanie brzmi jaki to pdf czy 1.3 itd czy 88 albi jakas inna wersja,a jesli nie otwiera konkretnego pdf to moze jest zabezpieczony przed edycją,a co to za problem sprawdzić :roll: ...

Odpowiadam na pytanie pierwsze. Ja piszę o problemach Corela z formatem (otwartym, więc licencja nie kosztuje) pdf. A Ty?

Odpowiadam na pytanie drugie. Nie otwiera, to znaczy niczego nie wczytuje okraszając to idiotycznym komunikatem, wczytując sieczkę, lub wieszając się. I tak się zachowują kolejne wersje, aż np. jedenastka czy dziewiątka wczytuje najnormalniej w świecie, bez żadnych problemów, wszystko na swoim miejscu, poukładane jak było w oryginale. (Wspominam o tym dlatego, że może się komuś przydać ta wiedza)

Zgadzam się z postulatem, że musi otwierać, jeśli ma opcje publikacji. Jednakowoż nie otwiera mimo, iż ma opcje publikacji. Być może nie wie, że musi.

Pliki pdf nie są zabezpieczone. Nie muszę ich wczytywać do Worda, ponieważ patrz odpowiedź na pytanie drugie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 20:01   

:-P szkoda że tu nie ma emota beki,naprawde odpowiedz :może o tym nie wie: jest super(z całym szacunkiem,podobała mi się naprawde,szacun ;-) ),ale wracając do tematu to zgłupiałem bo z tego co poiszesz,to wychodzi na to że te corele mają owszem możliwośc :publikacji: ale w sensie eksportu do pliku!!!!a to jeeeest wieeeelka róznica!!!,może trzeba plugin pobrać osobno :roll: żeby można było zrobić publish preview,a co za tym idzie ustawic publikacje :roll: ,no nie wiem,az tak w corelu nie siedze ja bardziej flashowy jestem,i tam jest rozdział na publikacje i na eksport do pliku,pewnie w tych wersjach corela ,o których piszesz też tak jest :roll:

Struna 
Fachowiec

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 20:32   

Odpowiadałem cały czas na problem opisywany przez użytkownika perm1986 i wyraźnie było tam napisane o eksporcie do pdf x-3, czyli wersja 1.3 PDF i nigdzie nie zauważyłem wzmianki na temat wersji Corela, a już na pewno nie Corela X3 (ten użytkownik ma w profilu wpisaną wersję X5 - i ja także takiej używam).

Pisząc o formacie, chodziło mi o rozmiar obszaru roboczego.

Poza tym Corel X5 swoje pliki, a także wszystkie ze starszych wersji otwiera u mnie bezproblemowo, bez zająknięcia. Co do PDF'ów, to również te samodzielnie tworzone otwiera bez zgłaszania sprzeciwów. Problemy bywają jedynie z PDFami i EPSami nieznanego pochodzenia.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 20:34   

bidon184 napisał/a:
:-P szkoda że tu nie ma emota beki,naprawde odpowiedz :może o tym nie wie: jest super(z całym szacunkiem,podobała mi się naprawde,szacun ;-) ),ale wracając do tematu to zgłupiałem bo z tego co poiszesz,to wychodzi na to że te corele mają owszem możliwośc :publikacji: ale w sensie eksportu do pliku!!!!a to jeeeest wieeeelka róznica!!!,może trzeba plugin pobrać osobno :roll: żeby można było zrobić publish preview,a co za tym idzie ustawic publikacje :roll: ,no nie wiem,az tak w corelu nie siedze ja bardziej flashowy jestem,i tam jest rozdział na publikacje i na eksport do pliku,pewnie w tych wersjach corela ,o których piszesz też tak jest :roll:

Ktoś zrozumiał?

Struna 
Fachowiec

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 20:36   

Ja... prawie w całości :P

Cysorz 

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 21:21   Re: Pliki Corela 600 cm i problem z eksportowaniem

Panie, Panowie - nie lejcie wody, pytanie było w miarę proste ;)
perm1986 napisał/a:
Jak usunąć limit w Corelu odpowiadający za szerokość pliku ?

Z tego co ja wiem, "usunąć" ograniczenia się nie da, chyba że ktoś zdobędzie kody źródłowe i je przerobi. Corel ma w tym przypadku ograniczenie do 5080 mm (z grubsza) i tego się przeskoczyć nie da. Koniec, kropka ;)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 21:29   

dzięki Struna,ale tak se mysle że kolega wyżej z tym pytaniem wyskoczył ,ponieważ nie do końca rozróznia publikacje od eksportu,nie to żaden wstyd 90 procent userów neta tego nie kapuje,a tak naprawde to jest dość proste tylkio trza poświęcić troche czasu ,ale ja zrobiłem taki skrócony tutek ,to jest wersja pogody z windows phone 7 ,w sensie bacground(tinty)

teoretycznie ta wersja nie powinna zawierać żadnych danych ,ponieważ została wyeksportowana do pliku,więc będzie taka jaka jest ,ale gdy tę sam obiekt opublikujemy to mamy takie coś.Czyli mamy (jesli program oczywiscie otwiera dane)pełną siatke ,gdzie mamy umieszczać poszczególne następne obiekty wedłóg projektu,ponieważ to będzie już publikacja naszego dokumentu,hym nie wiem czy jasno to tłumacze :roll:

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 21:35   

bidon184 napisał/a:
teoretycznie ta wersja nie powinna zawierać żadnych danych ,ponieważ została wyeksportowana do pliku,więc będzie taka jaka jest ,ale gdy tę sam obiekt opublikujemy to mamy takie coś.Czyli mamy (jesli program oczywiscie otwiera dane)pełną siatke ,gdzie mamy umieszczać poszczególne następne obiekty wedłóg projektu,ponieważ to będzie już publikacja naszego dokumentu,hym nie wiem czy jasno to tłumacze :roll:

Normalnie starzeję się... :-(

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 21:37   

PS: na tym forum nie ma możliwośći dania załącznika pomiędzy postem,więc załącznik odnosi się oczywiscie do kontekstu :opublikujemy to mamy takie coś:
(przepraszam bardzo ale mam angielską klawe(microsoft)i cięzko mi znależć cudzysłów,dlatego używam :

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2012, 21:50   

Struna napisał/a:
Odpowiadałem cały czas na problem opisywany przez użytkownika perm1986 i wyraźnie było tam napisane o eksporcie do pdf x-3, czyli wersja 1.3 PDF i nigdzie nie zauważyłem wzmianki na temat wersji Corela, a już na pewno nie Corela X3 (ten użytkownik ma w profilu wpisaną wersję X5 - i ja także takiej używam).

Pisząc o formacie, chodziło mi o rozmiar obszaru roboczego.

No cóż. Muszę puknąć się w piersi i stwierdzić, że gapa ze mnie. Masz rację. Chodzi o X-3 i Corala X5. A skoro mam także X5 to przeprowadziłam eksperyment naukowy i - jak chce program - opublikowałam w postaci pdf-a mapę bitową o wymiarach 5999,998 (uwielbiam jak Corel poprawia sobie wartości które mu się podaje na swoje własne) na 2 891,79 mm. W wyniku po kilkudziesięciu sekundach dostałam plik o rozmiarze imponującym (ponad 500 000 kB). Jeśli nie zaznaczyłam opcji "Tylko zaznaczenie", to widoczny był tylko fragment leżący na obszarze kartki (roboczym). Choć wielkość pliku sugeruje, że reszta też w nim siedzi. Gdy ta opcja była zaznaczona, to eksportowała się całość. Z tym, że chwilę zajmowało wczytywanie zarówno przez Acrobata jak i Foxit, więc można było odnieść wrażenie, że pdf jest pusty.

Struna napisał/a:
Poza tym Corel X5 swoje pliki, a także wszystkie ze starszych wersji otwiera u mnie bezproblemowo, bez zająknięcia. Co do PDF'ów, to również te samodzielnie tworzone otwiera bez zgłaszania sprzeciwów. Problemy bywają jedynie z PDFami i EPSami nieznanego pochodzenia.

Corel X3 nie otwierał plików zapisanych w Corelu X3 zawierających dużo sformatowanego tekstu i grafiki. Dopiero SP 1 naprawił ten problem. Poza tym z tego, że u jednego użytkownika coś działa poprawnie nie wynika, że kłopoty drugiego użytkownika są wyssane z palca. W niczym nie pomaga stwierdzenie "a u mnie działa".

chezare 

Wysłany: 21 Sierpień 2012, 16:36   

Tegraf, jak ty zwalasz winę, że nie zrozumiałeś kolegi Bidona na starzenie, to ja chyba już dawno nie żyję?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 21 Sierpień 2012, 19:39   

bo między nami a kolegą Bidonem to jeeeest wieeeelka róznica!!! :-) ty chezzare to do tych 90 procent userow neta zaliczasz sie, co to żle używa dobrej klawy(nie Micorosft) :mrgreen: - wiesz gdzie cudzyslów i shift :::zbędny zupełnie::: :-P do wstawiania dużych liter :po co to komu: i kropek przed nimi ,hym nie wiem czy jasno to tłumacze. no i nie wiem co to jest :emota beki: szlag by, jakis tutek by się przydal lub translator czy cóś, nie to żaden wstyd :oops: :-(

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Sierpień 2012, 19:55   

eh,no to literówka chodzilo mi oczywiscie o microsoft,w tej klawie juest inaczej nie ma at pod shift +2 znaczy jest ale na klawie masz at tam gdzie normalnie jet cudzysłów i td itd ,więc nie za bardzo rozumiem te kpine :roll:

Struna 
Fachowiec

Wysłany: 21 Sierpień 2012, 19:58   

Mili Państwo, trzymajmy poziom i wróćmy do pierwotnego tematu. Dalsza dyskusja nie ma sensu. Jest już na to kilka dowodów ;)

Odpowiedz do tematu