Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Licencja dla firmy
Autor Wiadomość
Rene627 
Początkujący

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 13:58   

A jak z tą wersją wektorową? Przekazać plik zw Corelu zamieniony na krzywe, tak jest ok?
Czy pdf?
I co jeśli klient chce zakupić prawo do modyfikacji i chce wersję w Corelu nie zamieniona na krzywe, odmówić?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 14:00   

Rene627 napisał/a:
ak to, zamienienie napisu na krzywe, sprawia ze nie jest już fontem?

Ano, nie jest.

Rene627 napisał/a:
powinienem używać fontów z Corela w plikach które chcę sprzedać tylko wgrać sobie darmowe np z Google fonts albo stworzyć i wtedy wszystko jest legalnie

Niekoniecznie. Są sposoby zapisania pracy i przekazania klientowi bez fontu. Pierwszy z nich to zamiana tekstów wykonanych takimi fontami na krzywe i przekazanie pracy w formacie cdr. Inne to zapis do np. pdfa, eps i czego tam chcesz. Hm, to elementarz...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 14:02   

Rene627 napisał/a:
I co jeśli klient chce zakupić prawo do modyfikacji i chce wersję w Corelu nie zamieniona na krzywe, odmówić?

Nie, ale przekazać bez fontu. Wypada tylko go uprzedzić, że do prawidłowego otwarcia takiego pliku niezbędne jest jego posiadanie. Sam go musi sobie kupić - albo jako samodzielny plik albo razem z Corelem.

Rene627 
Początkujący

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 14:12   

Dzięki ogromne:) Pozdrawiam!

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 14:24   

Co Ty pleciesz, Tegraf? Font zamieniony na krzywe nie jest fontem tylko składnikiem projektu! Plik czcionki ma określony wygląd, rozszerzenie i zawartość. Podanie nazwy użytej czcionki jest dobrą wolą projektującego, umożliwiającą usługobiorcy modyfikowanie czy poprawnie projektu, na przykład dopisanie czegoś, czy zmianę jakiegoś szczegółu. Ale robiąc poprawki w projekcie (bez akceptacji projektującego) z kolei usługodawca łamie prawo.

Chore prawo zwane autorskim sprawia, że wszyscy zaczynamy świrować. Ale nie dajmy się zwariować. To samo prawo autorskie nie pozwala dołączać cudzej pracy, (np. czcionek, klipartów) do komercyjnego programu. A jeśli nawet coś takiego ma miejsce, to jest to od razu dużymi literami zastrzeżone. Jeśli ta czcionka jest dołączona do Corela, to ma ją również usługobiorca i punkt, w którym będzie drukowane logo. Wiec dlaczego obowiązek posiadania legalnej wersji Corela spoczywać miałby tylko na usługodawcy?
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 26 Sierpień 2012, 14:41, w całości zmieniany 1 raz  

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 14:29   

Nie ma znaczenia zamiana fontu na krzywe. Nie Twój font (nie masz praw majątkowych) = nie używaj komercyjnie, chyba, że tak jak pisze tegraf; klient nabędzie go własnym sumptem. To jak projektowanie na przykład layoutu www z użyciem stockowych grafik, zakupionych przez zlecającego (upraszczam).

Jeżeli "kroi" się napis do logo od podstaw (bez użycia gotowego fontu), możesz także zaproponować klientowi, że skonstruujesz z tego font (to odrębny temat).

Popularne formaty wektorowe to EPS, AI, CDR i w takich przekazuję zawsze klientowi pliki z logo. Na kuta mu jeszcze PDF? Żeby sobie oglądał? ;-) Do tego zestaw plików rastrowych w popularnych formatach, takich jak JPG, TIFF, GIF, czy PNG z różnymi tłami, w odpowiednich rozmiarach (dużych), przestrzeniach barwnych, itd. Czasem dochodzi Księga Znaku.

Klient, zamawiając projekt logo, powinien otrzymać materiały, z którymi może bezproblemowo (również formalnie) zlecać jego reprodukcję. Zamówił u Ciebie skończony produkt. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy ze względów finansowych (ubogi klient) :-P nie mamy podstaw, żeby przekazać praw majątkowych do logo, więc możemy posiłkować się licencjami na używanie, etc...

Ogólnie: to poguglaj sobie, bo jest w sieci kilka artykułów, traktujących całościowo o projektowaniu znaków.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 14:48   

LogoPedant napisał/a:
Nie ma znaczenia zamiana fontu na krzywe. Nie Twój font (nie masz praw majątkowych) = nie używaj komercyjnie, chyba, że tak jak pisze tegraf; klient nabędzie go własnym sumptem. To jak projektowanie na przykład layoutu www z użyciem stockowych grafik, zakupionych przez zlecającego (upraszczam).

Jesteś w stanie podać podstawę prawną? Bo piszesz nieprawdę. Font to zestaw czcionek o określonych cechach zapisany w postaci elektronicznej, w jednym pliku. A nie coś co jest w postaci krzywych i jest podobne do czegoś w jakimś pliku. Kupił Corela. Zgodnie z licencją ma prawo stosować komercyjnie. I nie musi płacić osobno za prawo do korzystania z funkcji "Przekształć w krzywe" lub za inny składnik programu.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 15:13   

Bogumila M., po co Ci podstawa prawna, skoro sytuacja jest klarowna: font jest skończonym dziełem (nieważne, która z jego odmian) i nie możesz tak po prostu użyć go do stworzenia napisu "FIRMA X", dołączenia do jakiegoś symbolu graficznego, po czym stwierdzenia: "właśnie zaprojektowałem logo" i sprzedawania tego dalej, jako własnego (odrębnego dzieła), bo zawiera "obce" elementy. Co innego, kiedy posiądziesz do fontu prawa majątkowe i klient również.

Kupno Corela nie daje podstawy prawnej do odsprzedaży fontów w jakiejkolwiek formie, chyba, że licencja jakiegoś fontu na to zezwala.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 16:51   

Bogumila M. napisał/a:
Co Ty pleciesz, Tegraf? Font zamieniony na krzywe nie jest fontem tylko składnikiem projektu!

Napisałem gdzieś, że jest inaczej?

Bogumila M. napisał/a:
Wiec dlaczego obowiązek posiadania legalnej wersji Corela spoczywać miałby tylko na usługodawcy

W którym miejscu padło takie pytanie?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 16:53   

LogoPedant napisał/a:
Bogumila M., po co Ci podstawa prawna,...

Jak to po co mi podstawa prawna? Podstawa prawna potrzebna jest mi po to, żeby mi udowodnić, że nie pleciesz. I wprowadzasz użytkowników w błąd. Font jest skończonym dziełem, które Corel zakupił, po to, by nabywcy jego skończonego dzieła mogli z niego korzystać projektując grafikę. I stanowi integralny składnik programu. Prawo złamie ten, kto wraz z projektem wyśle klientowi plik czcionki. Zaś jeśli nabywcy nie wystarczają te czcionki, które Corel dołączył, to wtedy nabywca kupuje sobie takie, jakie mu odpowiadają. Tak więc posiadając prawa do programu posiadasz także prawa do jego składników. Chyba, ze jest to wyraźnie zastrzeżone w umowie (a w tym wypadku nie jest).

LogoPedant napisał/a:
Kupno Corela nie daje podstawy prawnej do odsprzedaży fontów w jakiejkolwiek formie, chyba, że licencja jakiegoś fontu na to zezwala.

Zastanowiłeś się co mówisz? Tworząc logo wykorzystujesz krój czcionki. Nikomu fonta nie odsprzedajesz. Chyba, że mu logo wyślesz razem z czcionka i policzysz osobno za font.

Żeby się nie sprzeczać a) zacytuj odpowiedni przepis, b) zacytuj odpowiedni punkt umowy licencyjnej z Corela, która wymaga posiadania odrębnych praw na komercyjne wykorzystanie jakiegokolwiek składnika wchodzącego w skład pakietu. Względnie przestań wprowadzać innych w błąd.

@Tegraf!
Pokornie proszę o wybaczenie. Tak się zacietrzewiałam, że opacznie zrozumiałam to, co napisałeś. Jestem przeczulona na punkcie praw autorskich pracując w Corelu...
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 26 Sierpień 2012, 16:57, w całości zmieniany 1 raz  

Rene627 
Początkujący

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 16:57   

A takie pytanie,
załóżmy że klient kupuje logo i dostaje płytę z plikiem w Corelu, zamienionym na krzywe. Czy jesli w domu/biurze jej nie otwiera (bo np nie ma Corela i nie chce mieć), tylko daje do drukarni i drukarnia ma i tam otwiera i drukuje , to wszystko jest ok?
W sensie że można nabyć płytę z projektem w Corelu, i otwierać ją tylko w punktach które mają ten program? Czyli nie ma obowiązku posiadania Corela przez nabywcę? Ja to tak rozumiem.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:02   

Rene627 napisał/a:
załóżmy że klient kupuje logo i dostaje płytę z plikiem w Corelu, zamienionym na krzywe. Czy jesli w domu/biurze jej nie otwiera (bo np nie ma Corela i nie chce mieć), tylko daje do drukarni i drukarnia ma i tam otwiera i drukuje , to wszystko jest ok?
W sensie że można nabyć płytę z projektem w Corelu, i otwierać ją tylko w punktach które mają ten program? Czyli nie ma obowiązku posiadania Corela przez nabywcę?

2 x Tak.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:04   

Bogumila M., upierdliwa jesteś.

Nie jestem psem aportującym, który przyniesie Ci w pysku paragraf, bo tego ode mnie żądasz. Przekonaj się sama, czytając ustawę.

Większość z fontów ma osobną licencję i zakup programu niczego nie gwarantuje. To, że nie dołączysz do projektu pliku czcionki, nie znaczy, że autor jej kroju wyparował i można bezkarnie odsprzedawać projekt graficzny z napisem stworzonym tymże krojem. Dziełem jest także sam krój, a nie tylko cały font.

Prościej wyjaśnić się nie da.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:08   

Bogumila M. napisał/a:
Zastanowiłeś się co mówisz? Tworząc logo wykorzystujesz krój czcionki. Nikomu fonta nie odsprzedajesz. Chyba, że mu logo wyślesz razem z czcionka i policzysz osobno za font.

Oj, chyba błąd. Jeżeli kupiłaś jakiś font, to nie oznacza, że możesz go sprzedać. Tzn. pewnie możesz, ale jak u siebie jednocześnie skasujesz.

Za fonty dołączone do Corela nijak nie możesz żądać zapłaty, bo ich po prostu nie możesz sprzedać. Nie możesz też ich przekazać razem z projektem.

Mam wrażenie, że i Ty, i LogoPedant... oboje macie rację. Z tym, że mówicie o różnych sprawach. Ty o fontach dołączonych do Corela, LogoPedant o fontach jako takich.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:09   

Rene627, czy zlecając jakiemukolwiek specjaliście projekt czegokolwiek powinieneś posiadać program do odczytu plików, które dostarcza specjalista? Nie. Przecież dedukując w ten sposób, musiałbyś wydawać setki tysięcy na zbędne oprogramowanie. Nie musisz kupować aplikacji tylko dlatego, że ktoś przygotował dla Ciebie dzieło w takowej. Trochę popłynąłeś w tych rozważaniach... ;-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:12   

Teoretycznie rzecz ujmując jeśli w dokumencie wszystko jest w postaci krzywych, to nie ma tam żadnej czcionki i w związku z tym nie masz się czym przejmować. W praktyce jednak Corel potrafi krzyczeć, że brak czcionki nawet wtedy, gdy w dokumencie nie użyto żadnej - zapisuje że użyto czcionki, które tylko służyły do prób. Sprawdzić ten fenomen można we właściwościach dokumentu. Każdy posiadacz Corela posiada także czcionki. Chyba, że z oszczędności ich nie zainstaluje. Wtedy dostanie komunikat, że danej czcionki nie ma i Corel ją zastąpi. Zgodnie z sugestią LogoPedanta powinieneś wykupić licencję na wszystkie czcionki, które zostały wyszczególnione we właściwościach dokumentu.

Żeby było śmieszniej Corel zawrzaśnie także wtedy, gdy użytkownik sam poprawi sobie font dodając polskie znaki i dodając do fontu obsługę kodowania środkowoeuropejskiego. Każdy "obcy" Corel będzie chciał ją podmieniać, mimo że ją posiada. Proponując np. zamianę Swiss Normal (Central Europe) na Times New Roman (Central Europe).

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:18   

Bogumila M. napisał/a:
Zgodnie z sugestią LogoPedanta powinieneś wykupić licencję na wszystkie czcionki, które zostały wyszczególnione we właściwościach dokumentu.

Bo to prawda jest. Jeżeli są to fonty dołączone do Corela (a masz Corela legalnego), to licencję już masz wykupioną. Jeżeli nie, to powinieneś mieć oddzielne.

P.S. LogoPedant twierdzi to samo.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:21   

LogoPedant napisał/a:
Bogumila M., upierdliwa jesteś.

... Przekonaj się sama, czytając ustawę.

Większość z fontów ma osobną licencję i zakup programu niczego nie gwarantuje. To, że nie dołączysz do projektu pliku czcionki, nie znaczy, że autor jej kroju wyparował i można bezkarnie odsprzedawać projekt graficzny z napisem stworzonym tymże krojem. Dziełem jest także sam krój, a nie tylko cały font.

Mylisz się. Dziełem jest font, a nie krój. Plik jest objęty prawem autorskim. W przeciwnym wypadku musiałbyś płacić opłaty licencyjne za każdym razem gdy piszesz cokolwiek w dowolnym programie. I żadna firma reklamowa nie mogłaby tworzyć banerów reklamowych, czy kasetonów, napisów, wizytówek itp. Widzę, że Ci puszczają nerwy. Niepotrzebnie. Czytałam ustawę i nie ma tam tego, co sugerujesz. Dlatego spokojna jestem, że niczego nie zacytujesz.

tegraf napisał/a:
Jeżeli są to fonty dołączone do Corela (a masz Corela legalnego), to licencję już masz wykupioną. Jeżeli nie, to powinieneś mieć oddzielne.

P.S. LogoPedant twierdzi to samo.

Obawiam się, że jednak nie twierdzi tego samego. Jeśli nawet Corela ma nielegalnego, to wszystkie czcionki znajdujące się w nielegalnym Corelu znajdują się także w legalnym. Jeśli użytkownik nie daje czcionki osobno, to każdy kto otwiera dokument używa swojej czcionki. W przeciwnym razie Corel zgłosi komunikat.

Żeby nie ciągnąć tematu - dziełem jest obraz, a nie pędzel. Nawet kradziony. Howgh.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:37   

Jeżeli chodzi o tzw. ochronę intelektualną, to w Polsce wszyscy powołują się na tzw. "prawo autorskie", zapominając że... to nie wszystko.

Font (krój zapisany w postaci cyfrowej) chroni prawo autorskie (jak program komputerowy).

Krój (obraz liter w uproszczeniu) chroni prawo o własności przemysłowej (Dz.U. z 2003 r. Nr 119, poz. 1117 oraz z 2004 r. Nr 33, poz. 286)

http://prawo.legeo.pl/pra...i-przemyslowej/

DZIAŁ IV, Wzory przemysłowe i prawa z rejestracji wzorów przemysłowych, Art. 102

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 18:38   

No i? Oczywiscie, że chroni. Ktoś twierdził, że nie chroni? Tyle, że kupując Corela kupujesz jednocześnie dołączone do niego fonty. I masz prawo ich używać na równi z narzędziami pozwalającymi na tworzenie kółek, gwiazdek, czy elips.

To co przytaczasz dotyczy fontów rozpowszechnianych osobno. W postaci plików. Dlaczego użytkownicy są bardziej papiescy niż sam papież i robią sobie nawzajem wodę z mózgu? Pisarz musi wykupić osobno prawa do fontu, w którym w Wordzie napisał książkę? Nie dajmy się zwariować! Ale sami także nie wariujmy!

Tak jak nie masz prawa odstępować nikomu Corela, tak nie masz prawa sprzedawać ani rozpowszechniać, np. dołączając do projektu, wchodzących w skład pakietu fontów. Ale korzystać z nich możesz bez ograniczeń w projektowaniu, bo stanowią integralną część pakietu. Po to między innymi go zakupiłeś. Amen.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 18:49   

Bogumila M., nerwy trzymam na wodzy.

Kupując Corela (lub inny program), otrzymujesz licencję na używanie fontów. Nie posiadasz praw majątkowych do nich, co jednoznacznie pozbawia Cię możliwości używania ich w niezmienionej formie w projektach, które zamierzasz sprzedać wraz z przeniesieniem praw majątkowych do nich. Amen.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 19:03   

Bogumiło, dyskusja z Tobą jest o tyle trudna, że w jednym poście:
Bogumila M. napisał/a:
Mylisz się. Dziełem jest font, a nie krój. Plik jest objęty prawem autorskim

Po podaniu przepisu, że jednak tak nie jest, piszesz:
Bogumila M. napisał/a:
Oczywiscie, że chroni. Ktoś twierdził, że nie chroni?

No Ty. Ty tak twierdziłaś...

Bogumila M. napisał/a:
To co przytaczasz dotyczy fontów rozpowszechnianych osobno

Nigdy nic takiego nie napisałem. Pisałem o ochronie kroju, nie fontu. To różnica.

Bogumila M. napisał/a:
Pisarz musi wykupić osobno prawa do fontu, w którym w Wordzie napisał książkę?

Tak, poprzez kupno Worda lub Windows z dołączonym fontem.

Bogumila M. napisał/a:
Tak jak nie masz prawa odstępować nikomu Corela, tak nie masz prawa sprzedawać ani rozpowszechniać, np. dołączając do projektu, wchodzących w skład pakietu fontów. Ale korzystać z nich możesz bez ograniczeń w projektowaniu, bo stanowią integralną część pakietu. Po to między innymi go zakupiłeś. Amen.

To dokładnie to samo, co napisał LogoPedant w swoim poście.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 19:05   

Z uporem godnym lepszej sprawy pieprzysz farmazony. Mylisz pojęcia i używasz pojęć, których nie rozumiesz. Powiem tak - Kupując Corela (lub inny program), otrzymujesz licencję na używanie go. Nie posiadasz praw majątkowych do niego, co jednoznacznie pozbawia Cię możliwości używania go w przy tworzeniu projektów, które zamierzasz sprzedać wraz z przeniesieniem praw majątkowych do nich. Amen.

tegraf napisał/a:
Tak, poprzez kupno Worda lub Windows z dołączonym fontem.

Nie wiem co mi chcesz udowodnić, ale z przytoczonych cytatów nie wynika absolutnie nic sprzecznego. Prawem chroniony jest plik fontu, a nie sam krój.

Odpowiadałam LogoPedantowi, a Ty twierdzisz, że nigdy czegoś takiego nie pisałeś. A jakie to ma znaczenie, czy pisałeś czy nie, skoro nie Tobie odpowiadam? W końcu wniosek końcowy. Przykro mi, że nie zauważyłeś, że ja twierdzę to, co przypisujesz LogoPedantowi, a LogoPedant twierdzi to, co przypisujesz mnie. Przykładowo ani Ty, ani ja nie twierdziliśmy, że
Cytat:
Dziełem jest także sam krój, a nie tylko cały font.
i że
Cytat:
Prościej wyjaśnić się nie da.
A LogoPedant i owszem.

Czyżby nie chodziło o to, żeby się dogadać, spróbować znaleźć rozwiązanie, tylko sobie dokopać nie oglądając się na to co kto faktycznie powiedział?

tegraf napisał/a:
To dokładnie to samo, co napisał LogoPedant w swoim poście.

Którym? Gdzie? Cytowanie LogoPedanta nie działa?
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 26 Sierpień 2012, 19:17, w całości zmieniany 2 razy  

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 19:11   

Sądzę, że lepiej by było, abyś doczytała różnicę, pomiędzy kupnem programu a otrzymaniem licencji na jego używanie. Niestety, pojęcia to Ty mylisz, dodatkowo wkładając w "usta" dyskutantów słowa, których nie wypowiedzieli i z uporem maniaka usiłujesz w dalszej dyskusji ich niesłuszność obalić.

Niestety, nie biorę udziału w dyskusjach schodzących poniżej pewnego poziomu ("pieprzysz farmazony").

Dla mnie EOT.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 19:27   

Kupując program otrzymujesz także prawo korzystania z niego na zasadach zawartych w licencji. W licencji Corela nie ma ani słowa o tym, że żeby wykorzystać czcionki trzeba wykupić jeszcze jakieś dodatkowe prawa. Cieszę się, że nie bierzesz udziału w dyskusjach, których poziom ustawiasz tak wysoko, że w zasadzie nie mówi się na temat, tylko cały czas trzeba tłumaczyć co się powiedziało, a czego nie. Być może dzięki temu uda się nam jakoś dojść z LogoPedantem do wspólnego mianownika.

LogoPedant - jeśli uraziłam Cię tym sformułowaniem, to serdecznie Cię przepraszam.

Odpowiedz do tematu