|
Problem z odwzrorowaniem koloru na druku |
| Autor |
Wiadomość |
marko12
Praktyk

|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 16:22 Problem z odwzrorowaniem koloru na druku
|
|
|
Witam
Mam zeskanowne pół kartki A4 z kiolorowym tekstem, i małymi obrazkami, i chce to dokładnie wydrukować w drukarce Epson SX125 ale druk jest troche źle odwzorowany w porównaniu z tym co mam na monitorze, bo np niektóre części tekstów(nie wie dlaczego nie wszstkie) zamiast być całe źelone to są przeplatane z pomarańczowym(takie jakby paski) a i tekst który powinien być na czarno jest na zielono(przeplatany z pomarańczowym)
te zeskanowane pliki mam zapisane w jpg i Tif, i w obydwu drukach jest podobnie, drukowałem przy pomocy corela draw i photoshopa |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 16:39
|
|
|
| Ja tu raczej widzę problem związany z drukarką - druknij wszystko w jakości normalnej lub wyższej, bo takie przeplatane kreski mi również wychodzą jak drukuję np. w wersji roboczej. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 16:39
|
|
|
| Inne dokumenty, kopiuje i drukuje poprawnie? Zrób wydruk testowy. |
|
|
|
 |
marko12
Praktyk

|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:18
|
|
|
| własnie sobie drukłem troche tekst czarny i zielony w wordpadzie i czarny wydrukowało dobrze a na zielonym przechodzą 2 żółte paski |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:34
|
|
|
| No to wygląda na to, że masz przytkane dysze. Żeby test miał sens drukuj kolory podstawowe, które są inne niż w monitorach, czyli żółty, niebieski i czerwony. Jeśli na zielonym masz dwa żółte paski, to znaczy, że uszkodzony masz kartridż niebieski. Na niebieskim będą dwa białe paski. |
|
|
|
 |
marko12
Praktyk

|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 18:22
|
|
|
Wydrukowałem sobie cztery teksty żółty, niebieski, zielony i jeszcze tak z ciekawosci czerwony. Na niebieskim są 2 rózowe paski, na zielonym są 2 żółte a na czerwonym i żółtym nie ma nic
Możliwe że cos tam jest nie tak bo kiedyś ta drukarka spadła z biurka i od tego czasu zdarzają sie problemy z zacinaniem papieru i z jego wczytywaniem |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 18:44
|
|
|
| No więc potwierdziłeś, że uszkodzony jest niebieski kartridż. Tylko to nie tłumaczy drukowania czarnego tekstu na zielono. Uszkodzone musi być coś jeszcze. |
|
|
|
 |
marko12
Praktyk

|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 19:33
|
|
|
zwykły tekst drukuje na czarno, tylko tekst po zeskanowaniu w formacie obraz jpg/tif drukuje mi na zielono dodam ze na tym skanie jest duzo tekstu zielonego i tylko troszke czarnego, więc moze to sie jakos nałożyło na siebie czy coś hmmm
Mozna to jakos samemu naprawic? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 19:39
|
|
|
| To może być także wina sterownika. Spróbuj do Corela wrzucić jakiś tekst i pokolorować go częściowo, żeby było podobnie jak na zeskanowanym dokumencie i zobaczysz, czy też czarne litery podkoloruje. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 22:50
|
|
|
1. Stosuj tylko kolory CMYK, a nie RGB (dotyczy to także bitmap!).
2. Zastosuj w Corelu profile kolorów Epsona. |
|
|
|
 |
|
|