JAK ZROBIC LOGO Z JPG-a na PLIK W CORELU |
Autor |
Wiadomość |
andrus
Początkujący
|
Wysłany: 5 Wrzesień 2006, 15:44 JAK ZROBIC LOGO Z JPG-a na PLIK W CORELU
|
|
|
witam
prosze o pomoc:
jak narysować logo jeśli mam je w formacie jpg a chce je przzerysowac zeby było w corelu ładne ( sątam w tym logu rózne krzywe itp itd)
prosze o pomoc
pozdrawiam |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Wrzesień 2006, 18:44 Re: JAK ZROBIC LOGO Z JPG-a na PLIK W CORELU
|
|
|
andrus napisał/a: | ...zeby było w corelu ładne... |
Ręcznie, z wygładzaniem węzłów - musisz dobrze znać funkcje krzywych Beziera. |
|
|
|
|
Asdef
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2006, 11:26
|
|
|
możesz to trasować za pomocą narzędzia corel trace oczywiście jakoś często opłakana, chociaż obiekty będziesz miał obrysowane.. i pokolorujesz sobie od początku :/ |
|
|
|
|
roland
Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2006, 17:34
|
|
|
Kiedy muszę właśnie "przerysować" jakiś rysunek w krzywe, to zdjęcie daję na osobną, nisko położoną warstwę i blokuję ją. Na górnej warstwie łatwo można wtedy narysować dokładnie taki sam kształt.
No ale to już wymaga znajomości nie tylko krzywych Beziera, ale i też pracy na warstwach. Jednak polecam - znacznie usprawnia to pracę.
Co do trasowania, to warto zawsze spróbować, a nuż się uda na tyle, że zaoszczędzimy wiele pracy. Ja jednak nie liczę zbyt wcześnie na dobry rezultat. |
|
|
|
|
jagna
Jagna
Pomogła: 13 razy Wiek: 50 Dołączyła: 17 Paź 2006 Posty: 478 Skąd: Australia
|
Wysłany: 18 Październik 2006, 12:07
|
|
|
co do trasowania to myślę, że będziecie mile zaskoczeni tym narzędziem w Corelu X3! |
|
|
|
|
Magnus
Początkujący
|
Wysłany: 9 Listopad 2006, 21:45
|
|
|
Ja rysuję kwadrat/prostokąt, zamieniam na krzywą (Ctrl-Q), przełączam na edycję węzłów i rozmieszczam węzły na krawędzi krzywej w takich odległościach, żeby krawędź pomiędzy węzłami była ładnym prostym łukiem - oczywiście dodaję nowe węzły do krzywej (2xklik na niej). Jak już obrysuję kształt w taki kanciaty sposób, zaznaczam wszystkie węzły, zamieniam je na krzywe i chwytając za odcinki pomiędzy węzłami dopasowuję krzywą do kształtu.
Oczywiście jeśli np. logo składa się z kilku elementów, to operację trzeba powtórzyć dla każdego :) |
|
|
|
|
|