|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Licencja dla firmy |
| Autor |
Wiadomość |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 20:04
|
|
|
O godzinie 20.05 w swoim poście napisałaś 5 wierszy. Odpowiedziałem Ci godzinie 20.11. O godzinie 20.17 do swojego poprzedniego postu dopisałaś 18 wierszy.
Pomiędzy Twoim postem (tym z "farmazonami") a postem LogoPedanta jest mój. To do kogo są te "farmazony"? Tak się nie da rozmawiać.
Kończąc, do rzeczy. Potoczne pojęcie "kupno" programu to nie to samo, co kupno mleka. Kupując program tak naprawdę kupujesz zgodę na jego użytkowanie, czyli - licencję. Nie jesteś właścicielem programu, cały czas majątkowe prawa do niego posiada Corel. Corel sprzedał Ci licencję, czyli zgodę na użytkowanie. Ta zgoda może być różna. Może być "edukacyjna", czyli możesz pracować, a nie możesz sprzedać powstałych prac. Może być "komercyjna", czyli "rób i sprzedawaj". Ba, ta zgoda (licencja) może pozbawić Cię prawa do odsprzedaży programu.
Ponieważ majątkowe prawa do programu są w rękach Corel Corp., oznacza to że nie możesz sprzedać ani przekazać fontów, clipartów, zdjęć dołączonych do programu (w "niezmienionej formie", o czym pisał LogoPedant). Możesz natomiast ich użyć i za ich pomocą wykonaną pracę przekazać (sprzedać - o ile licencja na to pozwala) dalej. Czy je zamienisz na krzywe ("zmienisz formę") czy nie, to nie ma znaczenia. Najwyżej ktoś, kto taką prace otrzyma, bezbłędnie jej nie otworzy.
W całym wątku ani ja, ani LogoPedant nigdy nie napisał, że trzeba wykupić dodatkową licencję na wykorzystane fonty pochodzące z pakietu Corela. Wskaż mi post w którym jest inaczej, a wszystko odszczekam.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 20:21
|
|
|
Bogumila M., niepotrzebnie mnie przepraszasz, bo nie zauważyłem żadnego sformułowania, które miałoby mnie urazić, co i tak jest niemożliwe, bo mnie się nie da urazić. Ja żadnej urazy nie trzymam nawet przez najmniejszą chwilę, bo jest to bezsensowne (głupie). Po prostu zaczynam kogoś ignorować, jeśli mnie atakuje, ale to naprawdę bez znaczenia i piszę to na marginesie...
Swoje zdanie w temacie już wyłożyłem. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 20:36
|
|
|
| tegraf napisał/a: | O godzinie 20.05 w swoim poście napisałaś 5 wierszy. Odpowiedziałem Ci godzinie 20.11. O godzinie 20.17 do swojego poprzedniego postu dopisałaś 18 wierszy.
Pomiędzy Twoim postem (tym z "farmazonami") a postem LogoPedanta jest mój. To do kogo są te "farmazony"? Tak się nie da rozmawiać. |
Najpierw wyjaśnienie. Napisałam post, który był odpowiedzią na post LogoPedanta. Po wysłaniu go zobaczyłam Twój. Więc wyedytowałam swój (nie lubię pisać postu pod postem, poza tym na niektórych forach jest to zakazane) i dodałam odpowiedź na Twój post. Teraz rozumiem Twoje przekonanie, ze odpowiadałam Tobie. To by tłumaczyło, dlaczego nie zorientowałeś się, że to my mówimy jednym głosem, a fałszuje LogoPedant - że tak obrazowo to ujmę. Ty byłeś przekonany, że ja Ci wciskam kit i vice versa.
Co do tego czego nie napisał LogoPedant. Prosisz o cytaty, to proszę bardzo. Najpierw nie był pewny: | Cytat: | | zakup Corela nie jest żadnym wyjściem, bo najprawdopodobniej fontu i tak nie można użyć w komercyjnym zakresie (domniemam i musiałbyś sprawdzić jaką ten font ma licencję, pomijając program, bo to i tak nie ma znaczenia; poszukaj w sieci). | Potem, z Twoją pomocą, pozbył się wątpliwości: | Cytat: | | Nie ma znaczenia zamiana fontu na krzywe. Nie Twój font (nie masz praw majątkowych) = nie używaj komercyjnie, chyba, że tak jak pisze tegraf; klient nabędzie go własnym sumptem. | Wreszcie wyartykuował to wprost: | Cytat: | | Bogumila M., po co Ci podstawa prawna, skoro sytuacja jest klarowna: font jest skończonym dziełem (nieważne, która z jego odmian) i nie możesz tak po prostu użyć go do stworzenia napisu "FIRMA X", dołączenia do jakiegoś symbolu graficznego, po czym stwierdzenia: "właśnie zaprojektowałem logo" i sprzedawania tego dalej, jako własnego (odrębnego dzieła), bo zawiera "obce" elementy. Co innego, kiedy posiądziesz do fontu prawa majątkowe i klient również. | I na koniec: | Cytat: | | Większość z fontów ma osobną licencję i zakup programu niczego nie gwarantuje | Wystarczy? Dalej podtrzymujesz tezę, że Ty i LogoPedant twierdzicie to samo, a ja co innego, czy skłaniasz się ku temu co ja mówiłam, że my mówimy to samo, a LogoPedant swoje?
Swoją drogą niezły kabaret z tego wątku wyszedł i o mały włos byśmy się poobrażali na siebie. Jeszcze raz przepraszam LogoPedanta jeśli poczuł się urażony. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 20:45
|
|
|
| Bogumila M., kompletnie wszytko pomieszałaś. Żadna z moich wypowiedzi nie wyklucza pozostałych. Cały czas wiedziałem i wiem, o o czym piszę. Nie chce mi się już rozwiewać nie swoich wątpliwości. Nie mam takiej misji. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 21:08
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Wystarczy? Dalej podtrzymujesz tezę, że Ty i LogoPedant twierdzicie to samo, a ja co innego, czy skłaniasz się ku temu co ja mówiłam, że my mówimy to samo, a LogoPedant swoje? |
Niestety tak. Cały czas Ty piszesz tylko o fontach dołączonych do Corela, LogoPedant zaś o fontach "jako takich", ogólnie, np. zewnętrznych, zakupionych w firmach produkujących fonty. Do tego wszystkiego doszedł poboczny wątek nt. czy krój (nie font!) jest chroniony (i tu zgadzam się z LogoPedantem, też jest chroniony), oraz ogólna zadyma z reedycją postów (przyznaję, ja też poprawiałem literówki).
Tym niemniej, po to fora, by dyskutować i wyjaśniać do końca (to taka drobna uwaga do LP).
Aby uspokoić emocje, pozwolę sobie na chwilę powrócić do tego pobocznego wątku o ochronie kroju, bo to ciekawostka taka. W Polsce chroni go ustawa o własności przemysłowej. Oznacza to, że jeżeli ze średniowiecznego manuskryptu odrysuję literki i zrobię z tego font (czyli cyfrową jego reprezentację), to chroni ten produkt ustawa o prawie autorskim (nie przemysłowym) i może to zrobić każdy, kto będzie miał dostęp do tegoż manuskryptu. Jeżeli zaś wymyślę nowy krój na papierze, opublikuję w internecie w postaci jpgów i nie wykonam z tego fontu, to mogę ścigać wszystkich, którzy to zrobią bez mojej zgody.
Co ciekawe, w USA prawo nie chroni kroju, a tylko font. Dlatego też Corel (bodajże w wersji 3) dodał do sprzedawanego programu kilkaset (?) własnych fontów, będących kopią już istniejących ze zmienionymi nazwami (Switzerland = Helvetica). Jako że to czynność moralnie naganna, w dalszych wersjach już tego nie robił, a dokładał wybrane fonty z firmy Bitstream (za ich zgodą, oczywiście). Stąd też taka liczba podejrzanych serwisów oferująca fonty łudząco podobne do fontów kosztujących niemało.
Na szczęście (a może nie), produkcja fontów to nie bułka z masłem. Stąd w zalewie fontów darmowych trudno w dalszym ciągu o coś naprawdę porządnego.
Miłego poniedziałku. |
| Ostatnio zmieniony przez tegraf 26 Sierpień 2012, 21:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 21:09
|
|
|
I znowu można odnieść wrażenie, że odpowiadam komu innemu :) Stąd edycja.
| LogoPedant napisał/a: | | Bogumila M., kompletnie wszytko pomieszałaś. Żadna z moich wypowiedzi nie wyklucza pozostałych. Cały czas wiedziałem i wiem, o o czym piszę. Nie chce mi się już rozwiewać nie swoich wątpliwości. Nie mam takiej misji. |
Nie fatyguj się. Nie ma takiej potrzeby. Nigdzie nie napisałam, że któraś z Twoich wypowiedzi wyklucza pozostałe. Wręcz przeciwnie.
Podsumujmy.
• Można spokojnie wykorzystywać dołączone do programu fonty do tworzenia projektów.
• Nie ma potrzeby osobno kupować składnika, za który już raz zapłaciło się kupując w pakiecie z programem.
• Jeśli Rene627 zmienił font na krzywe i nie dołączył czcionki ani do projektu, ani nie wysłał osobno pliku fonta, to nie ma się czym martwić. I nie musi się przejmować tym, że "zdradził" nazwę użytej czcionki.
@Tegraf
Chyba coś mylisz. Rzeczona ustawa mówi o wzorach przemysłowych i patentach. Trzeba naprawdę dużej ekwilibrystyki prawnej, żeby podciągnąć pod nią krój pisma, czy rysunek Giewontu. Owszem, to, co piszesz pozwala zastrzec jeden, czy nawet kilka znaków, ale nie cały alfabet, czyli określony zestaw znaków. Poza tym jeśli ktoś wykaże, że wzór po prostu został zerżnięty z tego, co już zostało rozpowszechnione, to żaden sąd nie zajmie się sprawą.
P.S. Tak. Ja piszę o fontach dołączonych do Corela. Tak, to może być powodem nieporozumienia. Ale przecież na tym polegał problem Rene627. I owszem, dałabym sobie głowę uciąć, że o czcionkach dołączonych do Corela pisał LogoPedant. Ale niewykluczone, ze ja nie znam języka polskiego i nie rozumiem co czytam. Co można łatwo udowodnić, bo już raz przepraszałam Tegrafa...
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Edytuję jeszcze raz. Nie rób mi proszę Tegraf wody z mózgu. Albo przetłumacz na język dla mnie zrozumiały następujące zdanie: zakup Corela nie jest żadnym wyjściem, bo najprawdopodobniej fontu i tak nie można użyć w komercyjnym zakresie i dalej domniemam i musiałbyś sprawdzić jaką ten font ma licencję, pomijając program, bo to i tak nie ma znaczenia. Przecież wyraźnie mowa, że nie można wykorzystywać komercyjne fontów dołączonych do Corela, albo ja powinnam udać się na kurs języka polskiego. Może obiektywny ktoś to rozsądzi? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 21:34
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Rzeczona ustawa mówi o wzorach przemysłowych i patentach. |
Wręcz wprost: wytworem jest każdy przedmiot wytworzony w sposób przemysłowy lub rzemieślniczy, obejmujący w szczególności opakowanie, symbole graficzne oraz kroje pisma typograficznego, z wyłączeniem programów komputerowych.
Oczywiście, trzeba by ją (ustawę) przeczytać dokładnie (a niestety, nie mam teraz czasu) i prześledzić wzajemne związki miedzy wzorem a wytworem.
Więcej też tutaj: http://en.wikipedia.org/w...on_of_typefaces
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 21:40
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Nie rób mi proszę Tegraf wody z mózgu. |
Post LogoPedanta (z zacytowanym przez Ciebie zdaniem) odnosił się do postu Rene627, w którym poinformował on wszystkich o zamianie fontu dołączonego do Corela, na inny, podobny, znaleziony w sieci. Stąd jego (LP) słuszne obawy, czy aby jest to operacja w pełni legalna. Tak to odczytałem. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Sierpień 2012, 21:51
|
|
|
Pismo typograficzne to pismo ręczne imitujące pismo drukowane. Więc znak, czy cała sentencja, która została namalowana, wkomponowana w jakiś element jest chroniona. Nie ma to nic wspólnego z krojem czcionki. Gdy ten sam znak zostanie wydrukowany czy wycięty za pomocą komputera (np. w postaci szablonu) i wkomponowany, to nie będzie chroniony. Taki znak to inaczej glif. Nie sugerujesz chyba, że cały alfabet można zaliczyć do kategorii "wzór przemysłowy"? | Cytat: | DziałIV
Wzory przemysłowe i prawa z rejestracji wzorów przemysłowych
Art. 102.
1. Wzorem przemysłowym jest nowa i posiadająca indywidualny charakter postać wytworu lub jego części, nadana mu w szczególności przez cechy linii, kontu-rów, kształtów, kolorystykę, strukturę lub materiał wytworu oraz przez jego ornamentację.
2. Wytworem jest każdy przedmiot wytworzony w sposób przemysłowy lub rze-mieślniczy, obejmujący w szczególności opakowanie, symbole graficzne oraz kroje pisma typograficznego, z wyłączeniem programów komputerowych. |
|
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 27 Sierpień 2012, 08:55
|
|
|
Bogumiło, nie jestem w stanie dyskutować z Tobą o zawiłościach ustawy, z tego prostego powodu, że jej nie znam, tej "przemysłowej".
To temat rzeka, w dodatku wymagający od dyskutantów zdefiniowania na samym początku pojęć (często mylonych i używanych zamiennie): pismo, krój, font, czcionka.
Ani temat wątku właściwy, ani... czas
Sądzę, że najlepiej będzie, jak posłużę się linkiem do wypowiedzi Adama Twardocha, jednego z czołowych polskich typografów, guru w tej dziedzinie. Nic więcej nie jestem w stanie dodać: http://www.typo.pl/2011/0...podaz-paragraf/
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Sierpień 2012, 11:14
|
|
|
Masz rację. O zawiłościach ustawy nie ma sensu dyskutować. Ponieważ logika tu nie obowiązuje. Zwłaszcza, że żeby o czymś mówić, a tym bardziej, gdy trzeba zająć się sprawą, wnieść oskarżenie lub wydać sprawiedliwy wyrok trzeba mieć jakieś pojęcie o przedmiocie sprawy. A często nawet ustawodawca nie wie o co chodzi.
Dziękuję za podlinkowany materiał. Wynika z niego jednoznacznie, że mieliśmy rację, a LogoPedant był w błędzie. Ale to nie fair. Najpierw twierdziłeś, że napis zamieniony na krzywe przestaje być fontem, a LogoPedant przeciwnie. Teraz zaprzeczasz sam sobie. Nie rozumiem tej wolty.
Żeby w przyszłości już nie toczyć tego typu sporów przyjmujemy następujące wnioski końcowe (mam nadzieję jednomyślnie):
• do tworzenia projektów można spokojnie wykorzystywać dołączone do programu składniki, np. fonty, jeśli w EULA, czyli licencji, wyraźnie nie zostało zastrzeżone, że nie wolno.
• Nie ma potrzeby osobno kupować składnika, za który już raz zapłaciło się kupując w pakiecie z programem.
• Jeśli zmieni się font na krzywe i nie dołączy ani do projektu, ani w postaci pliku, to nie trzeba się legitymować osobną licencją na font, niezależnie od tego czy jest dołączony do pakietu oprogramowania, czy zakupiony osobno.
• Jeśli licencja nie stanowi inaczej można bez żadnych ograniczeń wykorzystywać wszystkie dodatki dołączone do programu, np. kliparty. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|