Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana rodzielczości
Autor Wiadomość
Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 24 Wrzesień 2007, 15:01   Zmiana rodzielczości

Witam,

mam takie pytanie. Corel automatycznie rysuje z 300 dpi a ja musze dostarczyc plik w rozdzielczości 350 dpi do druku i ma to byc pdf? Czy mógłby mi ktoś napisać w jaki sposób zmienić tą rozdzielczość. Mam też czasem wymóg w 600 dpi. :-? :-?

JarekDRAW 

Wysłany: 24 Wrzesień 2007, 19:36   

Witam, jeżeli chodzi o wektor to wejdź mapy bitowe/przekształć w bitmapę.

W przypadku bit mapy to podobnie j/w z małą różnicą jednak tzn. Mapy bitowe/zmiana rozmiaru/rozdzielczość.

Następnie generujesz PDF i gotowe.

Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 25 Wrzesień 2007, 08:54   

tak tylko, że zrasteryzowany tekst nie wyglada dobrze. Myślałam, że może jest jakiś sposób aby to zwiększyć w wektorze. To jedyna możliwość?

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 25 Wrzesień 2007, 11:04   Re: Zmiana rodzielczości

Jolie102003 napisał/a:
Witam,
mam takie pytanie. Corel automatycznie rysuje z 300 dpi a ja musze dostarczyc plik w rozdzielczości 350 dpi do druku i ma to byc pdf? Czy mógłby mi ktoś napisać w jaki sposób zmienić tą rozdzielczość. Mam też czasem wymóg w 600 dpi. :-? :-?

Trochę zagmatwałaś ;).
Wektory są niezależne od rozdzielczości, dlatego czy to 10, czy 1.000 dpi, to w pliku postscriptowym będą zawsze niezależne. W preferencjach natomiast masz opcję zmiany rozdzielczości renderowanych obiektów, jeżeli to o to chodzi.

Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 26 Wrzesień 2007, 12:15   

Zapewne oto chodzi. Generalnie 300 dpi wychodzi dobrze w druku - ale po co drukarni aż 600 dpi? No cóż ale odpowiedź na to bytanie jest chyba w powyższym poście, czyli należy zamienić bitmape w corelu z wpisaniem 600 dpi?

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 26 Wrzesień 2007, 16:55   

Jeżeli importujesz bitmapę z zewnątrz, to zostaw ją w tej rozdzielczości, którą ma - resampling często przynosi złe efekty - no chyba, że jest to 2.000 dpi a Ty aż tyle nie potrzebujesz... Ale mimo wszystko radzę wszelakie operacje na bitmapach pod CorelDraw sobie darować, bo to nie jest program od tego. Oczywiście jeżeli ma to być tło, to czemu nie, ale wszelkie inne zmiany wyjdą tylko na gorsze - na pewno też lepiej zamienić efekty na bitmapę (było już o tym na forum) niż dostać zonka po druku.
PDF nie zamieni Ci wektorów na bitmapy, więc spokojnie możesz puszczać jako X/3.

Odpowiedz do tematu