Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z zapisem do pdf
Autor Wiadomość
tomorrowday 
Początkujący

Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 19:13   Problem z zapisem do pdf

Witam. Na westępie powiem, ze jestem niedoświadczoną jeszcze użytkowniczką CorelaDraw x5. Złożyłam plansze w tym, programie, plansza ta ma i musi mieć czarne tło. Problemem jest próba zapisu tego do Pdf-a. Tło i napisy znikaja i zostaje tylko pare losowo rozrzuconych elementów. Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem i pomoże początkującemu Corelowcowi ? :))

tadekk 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 20:15   Re: Problem z zapisem do pdf

tomorrowday napisał/a:
Problemem jest próba zapisu tego do Pdf-a. Tło i napisy znikaja i zostaje tylko pare losowo rozrzuconych elementów.

Czy może by tak, że masz to na róznych warstwach, a niektóre z nich są na warstwach niedrukowalnych? Czy jak naciśniesz klawisz [F9] (podgląd pełnoekranowy) to widzisz wszystko prawidłowo?

tomorrowday 
Początkujący

Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 21:50   

Jak nacisne f9 wszystko wyświetla się prawidłowo. Na warstwach jeszcze nie pracuję bo dopiero zaczynam tworzyć w Corelu.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 22:51   

Zaznacz wszystko i zgrupuj. Umieść planszę na obszarze roboczym (ta kartka na środku). Zaznacz planszę i przy eksporcie zaznacz opcję "tylko zaznaczenie".

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 09:12   

Daj link do tego pliku, to Ci powiem, co zrobić. Pamiętaj o dołączeniu fontów, czyli zrób File/Collect for Output, zzipuj wszystko i daj link do tego zipa...

tomorrowday 
Początkujący

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 11:19   

Nie wiem jak, ale metodą prób i błędów jakoś to zapisałam w pdf-ie. Tylko pytanie czy jest możliwość sprawdzenia czy zapisany plik w pdf-ie ma takie same wymiary jak ten w Corelu Draw?

Cysorz 

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 13:17   

Jeżeli rozmiar strony Ci nie wystarczy (wymiarowanie jest tylko w pełnej wersji Acrobata) to po prostu zaimportuj ten plik z powrotem do Corela.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 14:04   

yyy,nie to żebym się wtrącał,ale wystarczy zjechać kursorem w lewy dolny róg dokumentu pdf i wyświetli się rozmiar ;-)

Cysorz 

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 14:35   

bidon184 napisał/a:
yyy,nie to żebym się wtrącał,ale wystarczy zjechać kursorem w lewy dolny róg dokumentu pdf i wyświetli się rozmiar ;-)

Post wyżej napisałem coś innego?
Przy okazji, jak już piszę: zauważ bidon184, że tylko Ty piszesz tutaj niechlujnie, niestarannie, bez przestrzegania gramatyki. Nie wiem z jakiego "pudelka" czy "onetu" masz takie przyzwyczajenia, ale po prostu "kalasz" styl tego forum, gdzie wszyscy (przynajmniej stali i aktywni użytkownicy) piszą starannie, przed kliknięciem "wyślij" poprawiają ewentualne literówki. Dla mnie takie zachowanie jest lekceważeniem innych, mało tego - pozostaje to w sprzeczności do zachowania każdego DTP-owca, który powinien stać "na straży" poprawnej polszczyzny której niestety jest coraz mniej - nie tylko w internecie niestety...
Przepraszam za OT, ale miałem to napisać już dawniej - tym razem nie wytrzymałem ;)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 14:48   

oczywiście że napisałeś coś innego ,ponieważ napisałeś że taka opcja jest tylko w płatnej wersji programu,a to nie prawda jest w każdej,co do dalszej twojej wypowiedzi to ją pomijam ,bo nie ma nic wspólnego z tematem

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 15:09   

Malutki napisał/a:
... powinien stać "na straży" poprawnej polszczyzny której niestety jest coraz mniej - nie tylko w internecie niestety...

Muszę wyrazić swoje poparcie i radość, że nie tylko ja mam fioła na tym punkcie i boleję nad kaleczeniem naszej pięknej mowy ojczystej na każdym kroku w mowie i piśmie.

Przepraszam za OT, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie poprzeć Malutkiego. Oj, czy zna ktoś większych bohaterów, od tych, którzy nie karabinem, ale klawiaturą walczą o to, żeby polski był polskim a Polska była Polską, a nie Polskom?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 15:17   

wow,nie wiedziałem że te forum jest również o filologi polskiej noo,to pozdrowionka :mrgreen: ,a tak namarginesie ,to większą :obrazą: jest napisanie przepraszam za OT,niż samo napisanie z błedami,bo skoro wiesz że je popełniasz to je popraw,a tak to poprostu lenistwo i ignorancja,każda nauczycielka w szkole dała by wam za to pałę,ale pozdrawiam ,żyjcie w tym swoim przekonaniu o idealności :mrgreen:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 15:32   

Czego chcesz dowieść? Że Ciebie zasady nie obowiązują i że wszyscy powinni się podporządkować Tobie? A dlaczego nie odwrotnie? Mógłbyś choć jeden dobry powód podać? Nikt nie jest idealny i każdy popełnia błędy, ale jest przycisk edycja, który pozwala ratować się w sytuacji, gdy się coś przeoczyło.

Cysorz 

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 15:36   

bidon184 - podczas rejestracji na tym forum zatwierdziłeś regulamin, gdzie jest wyraźnie zaznaczone, że od użytkowników wymaga się dostosowania do netykiety!!!
Poczytaj także co tam jest napisane odnośnie "lewych" plików - dotyczy to nie tylko programów ale i fontów z niewiadomych źródeł, naruszania praw autorskich itp.
Zasłużyłeś sobie do tej pory nie tylko na "warna" ale i "bana" - nie chce mi się podawać linków do konkretnych tematów, ale było ich niemało...

Odpowiedz do tematu