Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie Pilne!
Autor Wiadomość
karol_Tulipan 
Początkujący
Karol_Tulipan

Wersja CorelDRAW: v.14
Wysłany: 6 Wrzesień 2012, 20:24   Pytanie Pilne!

Witam wszystkich!
Od razu przepraszam jeśli źle trafiłem, jeśli tak to prosze o przeniesienie tematu.
Otóż to musze zrobić prezentację w której będzie statuetka obracająca się wokół swojej osi! czy jest taka możliwość wykonania tego efektu w Corelu jeśli tak to prosze o jakiś tutorial a jeśli nie to prosze o poradę w jakim programie to zrobić.

Wklejam link do filmu gdzie jest pokazany efekt o który mi chodzi. Prosze przejść na 1:06 akurat tam będzie ten efekt.

http://www.youtube.com/watch?v=b3g5DM4ykoo
Pozdrawiam

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Wrzesień 2012, 20:50   

akurat to jest robione we flash ,ale możesz tez to zrobić w swish,ale ja ci proponuje sprubować tego programiku do gif http://www.softwarepatch.pl/idx/467/474/751.html a co ty dalej zrobisz to już twoja sprawa :-> PS wersaja profesjonalna obsługuje też grafike wektorową :-D

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 6 Wrzesień 2012, 22:05   

Z pewnością nie było to robione we Flashu, tylko w jakimś programie do grafiki 3D. Bez sensu rysować każdą klatkę, a program sam się nie domyśli co ma dorysować po obróceniu sylwetki, która jest płaską bitmapą.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Wrzesień 2012, 22:18   

yyy,no cóz w macromedi jest taka funkcja jak blur ,obrót robisz jednym kliknięciem a potem efekt, ;-) nigdy nie bądź pewny :-P (oczywiście taka funkcja jest też w adobe,nie wiem jak w swish jest :oops: )

karol_Tulipan 
Początkujący
Karol_Tulipan

Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 11:26   

YYYYYY czy chodzi tu o Macromedia Dreamwear czy inny??
czuje że może być z tym jazda, może zna się ktoś z Was dobrze na tym by to mi wykonał, lub jakiś tutorial.
Przeglądając fora i strony znalazłem cos takiego
http://komputery.spryciar...roshow-producer
czy to może być? Powiem szczerze jestem zielony z tego.

Struna 
Fachowiec

Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 14:48   

Bidon, w takim razie wyjaśnij mi, bo z chęcią się dowiem, w jaki sposób funkcja Blur (która w każdym innym programie oznacza rozmycie, ale flasha nie znam, więc się nie będę kłócił ;) ) szacuje wygląd obiektu, który jest obracany? Skąd wie co jest z drugiej strony statuetki i nie jest ona obiektem 3D?

Pytam z czystej ciekawości, bo może kiedyś też będę potrzebował zastosować podobny efekt ;) Oczywiście nie chodzi mi o zwykłe obracanie się kuli itp.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 15:25   

no dokładsnie blur to rozmycie,a tutaj konkretnie o rozmycie krawędzi ,czyli ten efek poświaty,czyli obrót plus blur,a co szacowania obiektu to nie kumam musisz poprostu 3 najlepiej 4 rzuty dać do movie clipa i obrót,ale tak jak pisałem wczesnie najproscie pobrać ten darmowy programik do gif i on śmiało sobie poradzi z takim efektem,a jesli chcemy jeszcze ten napis obrotowy zrobić to jest jeszcze jeden bardziej wypasiony programik 2d & 3d gif designer

chezare 

Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 17:41   

Ja się na grafice 3D nie znam ale parę programów do tworzenia flashowych animacji widziałem i różniste wynalazki do produkcji gif też.
To nie jest zrobione w żadnym tego typu programie. To musi być jakieś narzędzie do produkcji grafiki trójwymiarowej.
W Corelu się tego zrobić nie da, chyba że będziesz rysował klatkę po klatce w końcu każdy film składa się z pojedynczych płaskich obrazków :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 18:34   

oj no jest.brakuje mi rzutów ale wziełem pierwszego z brzegu oscara i mam tylko płasą bitmape i moge zrobić takie cos(taką tam popierdułke wrzuciłem na tube)

http://youtu.be/dwgUG2HI1G4

jak sami widzicie brakuje tylko rzutu tylnego,ideałem był by boczny,a dalej to sam program zrobi,i to samo mozna zrobić w tych programach co podałem tylko oczywiście moiżliwosci i jakość będą zdecydowanie gorsze

karol_Tulipan 
Początkujący
Karol_Tulipan

Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 20:28   

Czy będziesz mógł wykonać takie coś?

Struna 
Fachowiec

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 12:46   

Bidon, dzięki za pokazanie takiej opcji, bo może mi się kiedyś przydać, jednak nadal uważam, że tego co było na filmie z pierwszego postu nie da się zrobić we Flashu. To co pokazałeś nie jest nawet zbliżone do tego efektu. Tam się ewidentnie obraca bryła, czyli element przestrzenny, wokół własnej osi. To co Ty pokazałeś, to obrót płaskiej bitmapy wokół osi zdefiniowanej gdzieś w przestrzeni.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 13:07   

z uwagi że zajmuje sie motywami na fona więc pod ręką miałem tylko telefon,proszę cie ja bardzo, wykonane we flash5 ;-)

Struna 
Fachowiec

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 16:32   

Ile zdjęć zostało użytych do tej animacji?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 16:44   

co do tego mają zdjęcia,wazne są rzuty jak masz rzuty obiektu tak jak napisałem wcześniej,to zdjęcia będą kadrowane w stosunku do obrotu,tutaj oczywiście jest to zrobione w 29 zdjęciach,ale rzuty były cztery,przod ,tył i dwa boki,reszte robisz w programie,yy,tak naprawde nie kumam o co ci chodzi, :oops:

Struna 
Fachowiec

Wysłany: 8 Wrzesień 2012, 17:01   

I właśnie o to mi chodziło ;) Dobrze wiedzieć, że wystarczą rzuty obiektu ;) Cenna wiadomość na przyszłość :P

karol_Tulipan 
Początkujący
Karol_Tulipan

Wysłany: 9 Wrzesień 2012, 12:30   

Wiadomość dla bidon184 i oczywiście prośba czy mógłbyś mi wykonać taki efekt na mojej statuetce bez żadnego napisu w koło tylko sam obrót jej wokół swojej osi.
Ewentualnie podał krok po kroku jak to zrobić w Macromedia Flash???
Byłbym bardzo wdźięczny.
Pozdrawiam

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Wrzesień 2012, 14:50   

znazczy ja jako tako animacjami sie nie zajmuje,wtrąciłem sie do tematu ponieważ napisałeś ,pytanie w jakim programie takie cos mozna wykonać,no i do tematu dołączył Struna i tak od słowa do słowa rozwinął sie temat,natomiast to forum ,ma zaprzyjaźnione forum o swish,na dole forum jest hiperłącze do swish,moim zdaniem jak zaczynać zabawe z swf to własnie od programu swish,ponieważ tutek do flash to z 7 stron a4 a i tak za pszeproszeniem bdziesz nie za dużo wiedział,ja moge ci zarzucić tutorial w pdf o podstawach flash jak chcesz,,ale moja propozycja jest taka,(bo tak naprawde te akurat forum nie jest od animowania obiektów)napisz temat we forum o swish ,jak ttam ci nie poradzą ,to w tedy ja ci to zrobie,oki,może tak być???

karol_Tulipan 
Początkujący
Karol_Tulipan

Wysłany: 9 Wrzesień 2012, 21:18   

ok. Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem. Jak coś to dam znać co i jak.

karol_Tulipan 
Początkujący
Karol_Tulipan

Wysłany: 11 Wrzesień 2012, 08:31   

bidon184 napisał/a:
ja ci to zrobie,oki,może tak być???

i nadeszła ta chwila by prosić o pomoc jest szansa na wykonanie tego efektu we flasu tej statuetki (czy jest możliwość zmnieszenia szybkości obrotu tej animacji tzn. chodzi mi o wolny obrót, a jak widze na przykładzie telefonu to dośc szybko obraca się.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Wrzesień 2012, 12:16   

no to przeslij mi na PW ,materiały i opis tego czego chcesz,natomiast co do pytania,to swf jest bardziej takim filmem niż zwykłą animacją,inaczej mówiąc tak jak ustawisz prędkość odtwarzania tak będzie odtwarzany,,ale musisz pamiętać że im wolniejszy czas obrotu tym grafika musi być dokładniejsza,a dlaczego ? to chyba tego nie musze wyłuszczać ;-)

chezare 

Wysłany: 11 Wrzesień 2012, 13:14   

Bidon, swf jest chyba nierozerwalnie związany ze ścieżką czasową a czasu się ani przyspieszyć ani opóźnić nie da? W gif można każdej klatce przypisać konkretny czas wyświetlania w swf efekt kończy się po określonym czasie, rzeczywistym czasie.
Jak taka animacja będzie płynna zależy od tego na ile klatek ten przedział czasowy zostanie podzielony, ile klatek w jednostce czasu będzie wyświetlane.
Ten film z postu autora moim zdaniem nie ma nic wspólnego z flashem, została stworzona trójwymiarowa bryła, animacja we flashu oparta na kilku kluczowych obrazkach polega na oszukiwaniu wzroku oglądającego.
To z tytułowego postu zostało prędzej zrobione tak jak np. modelight.pl. To zupełnie inna bajka :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Wrzesień 2012, 13:52   

eh ,tak jak pisałem wcześniej swf to film,możliwość odtwarzania to 0.01 do 120 kl/s

http://www.youtube.com/watch?v=DiqhMF6jbwU

ja nie wiem jaką grafike otrzymam,ale jesli dobrą to na 100 procent da sie to zrobic we flash,nawet w swish da sie to zrobić

Odpowiedz do tematu