Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
SPEC OD CORELA POTRZEBNY
Autor Wiadomość
inGraphic 
Początkujący

Wysłany: 29 Wrzesień 2007, 21:04   SPEC OD CORELA POTRZEBNY

Witam,
Słuchajcie, to jest mój pierwszy post tutaj bo tutaj trafiłem szukając pomocy i mądrej osoby :)
Corela używam od dłuższego czasu i raczej nie mam problemów z jego eksploatacją, ale... dobra przyznaję się, jest coś co mnie przerosło...

http://www.ingraphic.pl/h.cdr

tutaj znajduje się plik (v9. )

sprawa jest MEGA prosta :) macie tu literkę "h" a w niej jeszcze jedną literkę "h", zabawa polega na tym, żeby całość uprościć, tzn. w większym h wyciąć mniejsze i ma zostać taka rameczka :)

tylko bardzo proszę bez porad "narysun to na nowo" tyle to też juz zrobiłem, ja CHCĘ TO WYKONAĆ!! nie będzie corel mądrzejszy ode mnie!

jak się komuś uda to proszę o info na gg 3242428 lub maila info@ingraphic.pl

facir 
Początkujący
prawie potrafię...

Wysłany: 30 Wrzesień 2007, 07:47   

Faktycznie proste, nic nie musisz rysować od początku, wyjmij środkowe "h", daj obrys 8 na zewnątrz krok1, następnie rozłącz grupę obrysu, kształtowanie i przytnij, jak to porozkładasz zostanie Ci rameczka. Ja to robiłem w x3 ale w 9 będzie tak samo. Daj znać jak poszło.
Pozdro

JarekDRAW 

Wysłany: 30 Wrzesień 2007, 08:30   

W nawiązaniu do rozmowy przez GG w załączniku plik.

h.rar
Pobierz Plik ściągnięto 278 raz(y) 32.81 KB

inGraphic 
Początkujący

Wysłany: 30 Wrzesień 2007, 10:02   

Dzięki wielkie za odzew.
Niestety nikt nie trafił :(
Tutaj jest efekt jaki ma być uzyskany
http://www.ingraphic.pl/h_na_tle.jpg

przedstawię koncepcje które otrzymałem i opiszę dlaczego są złe…

- na białym „h” zrobić gruby kontur i przekształcić go na krzywe… koncepcja niepoprawna z co najmniej 2 powodów: po pierwsze: gdzie tak uczą że to poprawne? :) po drugie to zniekształca obraz! kontur „oblewa” linię środkową z obu stron! i zmienia się kształt (patrz 3 rysunek)
- interakcyjny obrys – tak to właśnie było zrobione, ale… musi to być zrobione na większym „h” i obrys do wewnątrz ponieważ jak zrobisz na mniejszym obrys na zewnątrz to też kształt nie wyjdzie taki jak chcemy (patrz rys 2)
- węzły nie są pozamykane – sprawdziłem – są, poza tym w mądrych książkach uczą, że obiekt nie zamknięty nie da się wypełnić kolorem (nie zgodzę się z tym, znajomy pokazywał mi obiekt nie zamknięty wypełniony kolorem ! cuda, sprawdzałem to z wielu stron i faktycznie można było zmieniać kolory)

Tutaj jest screen z koncepcji opisanych powyżej i zaznaczone zonki jakie wychodzą…
http://www.ingraphic.pl/koncepcje_h.jpg

PS gdyby był problem z mailem info@ingraphic.pl to proszę pisać na obywatel_m@interia.pl

Nie ukrywam, że będę bardzo wdzięczy za pomoc przy tej kwestii bo trochę mi corel na ambicję wjechał, że po tylu latach codziennej pracy z tym programem jest coś co nie chce się poddać obróbce z żadnej strony!

JarekDRAW 

Wysłany: 30 Wrzesień 2007, 16:54   

Przedstawione niuanse to nic więcej jak obiekt pod spodem który usuniesz przez zaznaczenie a następnie Delete. Chyba za mało lat spędziłeś nad tym programem.

pozdrawiam

h.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 331 raz(y) 244.33 KB

inGraphic 
Początkujący

Wysłany: 30 Wrzesień 2007, 17:47   

zaraz chyba zacznę ci bić brawo za inteligencję, oczywiście że to jest obiekt pod spodem, musiałem go tam wstawić żebyś zobaczył w czym tkwi zonk, bo jak ci to opiszę to i tak nie zrozumiesz... temat nieaktualny, sprawa rozwiązana przez mą lubą...

a to co załączyłeś jpg to nie widzisz różnicy z tym co wysłałem pierwotnie? jak dla mnie jest znacząca

facir 
Początkujący
prawie potrafię...

Wysłany: 30 Wrzesień 2007, 18:11   

Kolego inGraphic co do czarnego obiektu to on znjaduje sie cały czas od początku w twoim pliku który dałes do pobrania w pierwszym poście,(wystarczy kliknąć w menadzerze obiektów i widac czarno na białym) także nie wymyslaj i nie kombinuj ja jak czegoś faktycznie nie wiem lub nie mam racji to potrafię się publicznie przyznac do błędu, uważam, że kolega Jarek w dobry sposób rozwiązał Twój problem ja zreszta też, bo obrys Ci podałem przykładowy 8 a wystarczyło dobrać odpowiedni aby sie wymiary z oryginałem zgadzały, i tak samo mozna go ustawić aby obrysowywał zew, jak i wewnątrz obiekt, no ale fakt ja nie mam tyle praktyki w corelu bo w zasadzie od roku zawodowo zajumję sie grafiką.
pozdro

Odpowiedz do tematu