Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ściskanie kołowego obrazka po okręgu ??? Pomocy !
Autor Wiadomość
Gieńjo
Początkujący

Wysłany: 14 Wrzesień 2012, 17:37   Ściskanie kołowego obrazka po okręgu ??? Pomocy !

Witam
Nie znam się na grafice, ale muszę ścisnąć sobie obrazek po okręgu. Czyli mam obrazek PNG w postaci koła i chcę go jakoś przeciąć po promieniu i ścisnąć równomiernie i proporcjonalnie po okręgu, jak można dokonać tego cudu ? i czym ? bo już tyle nad tym siedzę i nic nie mogę wymyślić, jakim programem i którędy ?

Załączam załącznik przykładu pokazującego o co mi chodzi .... Nie będzie to raczej jednorazowa potrzeba, więc bardzo proszę o jakąś instrukcje jak to się robi i we w czym najłatwiej ?

scisk.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 372 raz(y) 86.72 KB

Cysorz 

Wysłany: 14 Wrzesień 2012, 18:03   

Narysuj po prostu kształt który będzie odpowiadał usuniętemu elementowi i zastosuj przycięcie - jako 1-szą zaznaczasz bitmapę, jako 2-gi narysowany kształt (kolejność klikania jest ważna, zaznaczasz ją z wciśniętym klawiszem "shift").
Ikonka "przycięcie" powinna Ci się pojawić jak zaznaczysz oba obiekty, jeżeli nie to: Rozmieszczenie -> Kształtowanie -> Przytnij.

Co do "ściskania" nie do końca rozumiem czego oczekujesz, ale chwycenie zaznaczonego obiektu za znacznik powinno załatwić sprawę - jeżeli nie o to chodziło, musisz trochę dokładniej to opisać...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 14 Wrzesień 2012, 18:53   

userowi pewnie chodzi o to że gdy pisze ściskanie to ma namyśli równomierne rozmieszczenie obiektów na danej przestrzeni pola z równomiernym zeskalowaniem obiektów tego pola przy jednoczesnym zmniejszaniu tego pola,a jesli tak,to powiem tak nie wiem czy corel ma taka opcje jak zastępowanie obiektu,bo jesli ma to wystarczy dane pole zaznaczyć jako obiekt inteligentny i w tedy wszystko co będzie importowane do tego pola będzie rozmieszczane w tym polu symetrycznie bez względu na wielkośc obiektu które ma zastąpić dane pole

chezare 

Wysłany: 14 Wrzesień 2012, 21:51   

Tego się nie da zrobić.

Gieńjo
Początkujący

Wysłany: 15 Wrzesień 2012, 10:17   

Tak, właśnie o to chodzi co napisał bidon184, dla tego namalowałem te liczby aby ukazać że chodzi o ściśniecie z równomiernym wypełnieniem tego co było w kole przed ściśnięciem, rzecz wydaje się banalna a mimo to nie udało mi się poznać jeszcze nikogo kto by to umiał zrobić, w dobie malowania Shreka czy Avatara super efektów specjalnych w Holiłódzie nie ma speca który potrafi tak prostą rzecz zrobić, z pozoru prostą.

Ostatnio doszedłem że może to mogłoby coś mieć wspólnego z szablonem stożka, jak się rozłoży stożek to wyjdzie właśnie coś takiego jak na rysunku, jak by zawartość kola przenieść na szablon stożka to może coś jakoś ....

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Wrzesień 2012, 12:13   

znaczy,ja bym corela bronił,bo niby po co mu taka funkcja?to funkcja przydatna dla programów które obsługuja zbiory i pod zbiory,czyli np programy do animacji(przynajmniej niektóre z nich),na 90 procent można to zrobić w power point,tam jest animacja i opcja wykresów kołowych,w auto cad,flash,ale w corelu jak najbardziej taka opcja jest zbędna

chezare 

Wysłany: 15 Wrzesień 2012, 13:10   

Właśnie z pozoru prostą, tylko z pozoru bo to wcale nie jest takie proste.
Corel tego nie umie i przypuszczam, że konkurencja też.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Wrzesień 2012, 13:28   

obawiam sie że konkurencja to jednak potrafi,ale problem tkwi w czym innym,w durnym patencie cdr,nawet aytocad ,ktory kosztuje grubo ponad 20 tyś złotych,udostępnia mozliwosc otwierania w programach zewnętrznych,a corel co? musisz zmienić rozszerzenie do bmp żeby podglądnąc,ale to jest lipa że tak powiem,gdyby nie upierał sie corel nad tym swoim patentem to na 100 procen internauci,w szerkoim tego słowa rozumieniu wykombinowali by taką nakładke ,która by to potrafiła,a tak jesłi nawet corel to wymyśli to trzeba będzie za to zapłacić jakieś kosmiczne pieniądze,ja osobiście jestem przeciw takiej polityce firm ,bo to zdźierstwo jest poprostu

Gieńjo
Początkujący

Wysłany: 15 Wrzesień 2012, 14:03   

dziękuje bidon, pogrzebie w power poincie, może będzie jakiś efekt

chezare 

Wysłany: 15 Wrzesień 2012, 14:21   

W temacie jest mowa o formacie png.
Bidon, pokaż mi program do grafiki rastrowej, który to robi a nie gadaj o AutoCadzie, który z całą pewnością nie jest programem do edycji takiej grafiki.
Po drugie nie trzeba zmieniać rozszerzenia w pliku corela żeby podejrzeć co w nim jest. W cdr zapisywana jest miniaturka grafiki, bodaj w formacie jpg.
Po trzecie to wcale nie jest tak, że wszyscy naokoło publikują specyfikację wymyślonych przez siebie formatów a tylko Corel broni cdr jak CocaCola płynu do odkręcania śrub, jest wręcz odwrotnie. To że grafiki często nie daje się przenieść z jednego formatu do innego bierze się bardzo często z tego, że mechanizmy wymyślone przez jedną firmę nie dają się przetłumaczyć na możliwości innego programu.
Nie mam zamiaru bronić Corela ale pokaż mi jakiś inny program graficzny, który obsługuje tyle formatów. To że Corel potrafi otworzyć z lepszym lub gorszym skutkiem ai czy psd wcale nie oznacza, że Adobe udostępniła szyfr na te formaty.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Wrzesień 2012, 14:59   

a co z tego że to png?wystarczy nałożyć maske wektoryzującą i jest już wektor,potrafi to np adobe,vector magic, ba nawet głupi power point to potrasi jesli zaznaczysz obszar w sensie wydzielisz punkty bezwzględne ,tak zwana kotwica,więc w czym problem???pomijam fakt że cdr to plik wynikowy ,a ty piszesz że mozna go podglądnąc w jpg :roll: no sory ale pojechałeś troche,owszem można ale taką miniaturke trza wyeksportować :-) a gdy jej nie ma to nie ma innej możliwości podglądu jak tylko przez zmiane rozszerzenia,nadajemy na innych falach,więc zakończmy dyskusje bo to nic nie da ,znasz sie na corelu ,i chwała ci,ale to naprawde nie jest program przyjazny dla użytkownika,firma corel ma jeden cel ,tworzxenie następnych wersji w celu dojenia klientów ,i nic więcej

chezare 

Wysłany: 15 Wrzesień 2012, 21:38   

Z reguły staram się być miły i grzeczny, ale masz rację, dyskusja nie ma sensu bo zamiast się zastanowić przez chwilę czy masz rację, brniesz dalej w głupoty.
W cdr standardowo zapisywana jest bitmapowa miniatura grafiki.
IrfanView, prosta przeglądarka grafiki nie ma problemu z jej wyświetleniem, znam inne które też tego problemu nie mają. Inna sprawa, że mało co na takim obrazku widać ale na pewno nie mniej niż stosując twój moim zdaniem bezsensowny przepis.
VectorMagic trasuje bitmapy, stara się nie zniekształcać obrabianego obrazu, co jest akurat w tym przypadku zaletą, więcej głupot które wypisałeś nie będę wymieniał bo to nie ma sensu.
Jednego zupełnie nie rozumiem, po co tutaj siedzisz skoro nic ci się w Corelu nie podoba?
Konkurencja cię przysłała?

Cysorz 

Wysłany: 16 Wrzesień 2012, 02:00   

Nie, chezare - to taki typ który uważa, że jest już wszystko wie skoro umie zrobić tapetę na komórkę i nie przetłumaczysz mu tego... On zawsze będzie miał rację, zawsze odpowie "po swojemu" na każdy temat i ma gdzieś ortografię bo to wcale nie jest "trendy".
Trzeba to przeboleć, Pan Bóg różnych ma lokatorów...

Gieńjo
Początkujący

Wysłany: 16 Wrzesień 2012, 14:49   

ok mam power pointa i co tam dalej robić ? przerobiłem na BMP już

może zrobić tak ze rozwinąć to koło na prostokąt i potem jakoś wkleić w wycinek koła, albo zrobię obrazek w prostokącie i wkleić w wycinek koła jakoś .... ?

ewentualnie wyznaczyć środek obrazka i coś wokoło tego środka jakoś robić .... ? sciskać

Odpowiedz do tematu