Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Stały zapis do wersji v13
Autor Wiadomość
bartek028
Początkujący

Wysłany: 26 Wrzesień 2012, 09:40   Stały zapis do wersji v13

Witam,
Mam 2 Corele jeden w wersji X3, a drugi X6. Mam pytanie - Czy da się tak ustawić tego nowszego, aby wszystkie pliki *.cdr zapisywał w wersji V13 ?

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 26 Wrzesień 2012, 22:51   

Hmm... Już kiedyś o tym dyskutowaliśmy. Looknij tu: http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4371
Ostatnio zmieniony przez Trurl 27 Wrzesień 2012, 07:32, w całości zmieniany 2 razy  

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Wrzesień 2012, 23:09   Re: Stały zapis do wersji v13

bartek028 napisał/a:
Witam,
Mam 2 Corele jeden w wersji X3, a drugi X6. Mam pytanie - Czy da się tak ustawić tego nowszego, aby wszystkie pliki *.cdr zapisywał w wersji V13 ?

Twórcy Corela nie po to w każdej wersji, nawet jak nie wprowadzą do niej żadnych większych zmian, zmieniają algorytm zapisu plików, żeby sobie ktoś mógł ustawić na stałe zapis w formacie wcześniejszej wersji. To takie ułatwienie i ukłon w stronę użytkowników. Wystarczyć im musi lista rozwijana.

chezare 

Wysłany: 28 Wrzesień 2012, 16:46   

Ja prawdę mówiąc nie widzę jakiegoś wielkiego nieszczęścia w tym, że trzeba wybrać z listy wersję do jakiej się chce zapisać plik. Można to załatwić makrem, Trurl podał linki, ale to ciągle nie zwalnia od myślenia co się robi.
Jest większy kłopot. Plik zapisany np. z X5 do niższej wersji potrafi się przy otwieraniu rozkraczyć. Mało tego nie zobaczysz żadnych komunikatów, że program ma z czymś problem przy otwieraniu takiego pliku. Dobrze jak na pierwszy rzut oka widać, że coś jest nie tak, ale nie zawsze tak jest.

Odpowiedz do tematu