|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problemy z jakością przy scalaniu z użyciem trybu -dodawanie |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 7 Październik 2012, 00:10 Problemy z jakością przy scalaniu z użyciem trybu -dodawanie
|
|
|
Kochani, mam bardzo dziwny problem i nie wiem jak go rozwiązać. A czas mnie goni.
Miałem grafikę trudną do wycięcia, był to pył na czarnym tle.
Jako, że tło plakatu jest czarne to po prostu grafice znajdującej się nad czarnym tłem dałem tryb kompozycyjny "dodawanie", ładnie więc czerń się "schowałą". Kiedy jednak chcę scalić projekt do wydruku (zapisać go jako PDF w którym będzie jedna scalona z wszystkich jego grafik na stronie bitmapa) to po takiej czynności ("przekształć zaznaczone mapę bitową"), mam wrażenie że spada szczegółowość. A obrazek staje się jeszcze ciemniejszy wtedy - gubię detale!
Co robić? Proszę o pomoc.
Na dole PO, a u góry PRZED scaleniem |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Październik 2012, 11:58
|
|
|
| hym,co to za funkcja dodawanie to nie wiem,ale domyślam się zę to poprostu szopowski ekran,czyli inaczej mówiąc warstwa z określoną skalą krycia,czyli taki __filtr__,nie wiem jak w corelu ale np w inkscape,jak klikniesz zapisz jako i wybiezesz pdf to tam masz opcje -----włącz funkcje rasteryzacji filtrów-,wydaje mi sie ze to powinno być odznaczone,bo w tym przypadku ten filtr to maska i gdy zaznaczysz to poprostu wyłączysz tę maske |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Październik 2012, 12:28
|
|
|
To bardzo ciekawe i pouczające co piszesz o Inscape, ale jaki to ma związek z Corelem? I jak może pomóc? Zwłaszcza, że mimo szumnych deklaracji producentów program potrafi wyłożyć się na najprostszych czynnościach. Jak choćby dodawanie jednopikselowej białej ramki do obrazka jeśli zastosowało się opcję wygładzania, co uniemożliwiało stopienie obrazka z tłem na stronie.
Zanim wyeksportujesz do pdf-a spróbuj poeksperymentować z gammą i przekształceniem w mapę bitową (z menu Mapy bitowe). |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Październik 2012, 13:36
|
|
|
napisałem o inkscape ,bo wydaje mi się że to dość podobne programy,a co do gammy to to chyba nic nie da ponieważ będzie wpływać na wszystkie obiekty,a tu pic polega na tym żeby warstwa ekran ,była warstwą nadrzędną,w szopie to jest proste ,robisz poprostu obiekt inteligentny i już ,a w wektorach,no to ja bym jednak sprubował z tą opcją co pisałem wcześniej,ale się nie upieram |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Październik 2012, 15:35
|
|
|
| Podobne pod jakim względem? Notepad jest podobny do Worda? |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 7 Październik 2012, 15:48
|
|
|
Bogumiło, czyli chcesz bym najpierw ZWIĘKSZYŁ gammę tekstury (w nadziei że więcej detali się wyostrzy) a potem jak zapiszę to uzyskam mniej strat bo scalałem jaśniejszy/wyostrzony obrazek? O to Ci chodzi?
Bo ja nie rozumiem dlaczego Corel mi PSUJE PROJEKT w tym momencie z racji ZŁEGO SCALANIA |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Październik 2012, 16:14
|
|
|
| Zrozumiałam, że masz dwa obrazki nałożone jeden na drugi - gwiazdy i czarne tło. Chodziło mi o rozjaśnienie gamma gwiazd. A na błędy i niedoróbki Corela nie ma rady. On nie takich rzeczy nie potrafi. Wiele razy dopiero na wydruku okazywało się, że coś wsadził pod spód albo nie tak potraktował. Albo wykonał swoją ulubioną czynność - nieprawidłową operację. A jak projekt ma kilkaset elementów, to trudno o położeniu i właściwościach kazdego pamiętać i sprawdzać... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Październik 2012, 16:26
|
|
|
hym,ale jestescie uparci.scalanie to spłaszczanie obrazu,czyli wtapianie w jeden obraz,a ty musisz wyeksportować warstwy po kolei od góry licząc,eh,nie wiem co powiedzieć |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Październik 2012, 16:53
|
|
|
| Dlaczego musi eksportować warstwy? Jeśli Corel Draw! sobie nie radzi, to spróbuj te obrazki scalić w PhotoPaincie. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Październik 2012, 17:02
|
|
|
eksportować warstwy należy dlatego,ponieważ jesli program nie potrofi zrobić warstwy nadżędnej,to trzeba wymusic zapis grafiki jako analogowe nakładanie warstw na siebie,ja nie wiem jak mam to prościej wytlumaczyć |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 8 Październik 2012, 00:37
|
|
|
Jakie eksportowanie grafiki? Możesz mówić zrozumialszym językiem?
Co to znaczy eksportować warstwy? Do czego i dla kogo?
Chodzi mi o to że mam obrazek przedstawiający np. różowy szum na czarnym tle.
Chce wyciąć sam szum i dać go na tło szare. Nie będę go wycinał przecież ręcznie, a ładnie się sam wycina z trybem kompozycyjnym "dodawanie". I jest okej.
Problem pojawia się wtedy gdy już pod druk scalam wszystkie elementy jako jedną bitmapę. Wtedy bowiem dostaję mniej widocznego szumu po tej operacji. Wszystko inne bowiem ściemniało znacznie i zniknęło dużo elementów szumu
| Cytat: | | to spróbuj te obrazki scalić w PhotoPaincie. |
W Photo-Paincie to umiem. Chciałem się dowiedzieć dlaczego Corel DRAW działa tak dziwacznie...
| Cytat: | | Bogumiło, czyli chcesz bym najpierw ZWIĘKSZYŁ gammę tekstury (w nadziei że więcej detali się wyostrzy) a potem jak zapiszę to uzyskam mniej strat bo scalałem jaśniejszy/wyostrzony obrazek? O to Ci chodzi? |
Bogumiło, tak czy nie odnośnie powyższego? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Październik 2012, 22:40
|
|
|
Tak. Tak czasem robię - żeby nakładany obrazek po scaleniu zachował szczegóły rozjaśniam go. Albo przyciemniam. Warto też poeksperymentować z rodzajami przeźroczystości, bo czasem dobrze wychodzi taki, którego by się o to nie posądzało.
Rzuciłam hasło Photopaint ale szczerze mówiąc niczego w nim nie scalałam w ten sposób, wiec nie podpowiem co i jak. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 8 Październik 2012, 23:42
|
|
|
Ludzie, ale to jest jakieś głupie.
Jak mam w projekcie coś poddane trybowi kompozycyjnemu to zawsze wygląda jakoś inaczej niż tak jak tego bym chciał.
Po stworzeniu trybu "dodawanie" - tworzy się soczewka połączona z tym obiektem.
Gdy scalę obiekt z soczewką do bitmapy wychodzi źle, nikną detale.
Gdy scalę wszystkie grafiki razem w projekcie to wychodzi źle, obraz dostaję czarno biały zamiast kolorowego na tym obiekcie.
Gdy scalę raz soczewkę i obiekt do bitmapy a potem tę bitmapę z innymi bitmapami w projekcie to znów przekłamania kolorów widzę (widać to na końcu filmu jaki wrzucam).
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Nawet aktywowanie podglądu "Obraz próbny kolorów" wskazuje na to, że będzie tragedia jak pójdzie to do druku. Na tym podglądzie ten element robi się... czarno-biały.
A ponadto...
Nawet jak eksportuje do TIFa to też tak się dzieje.
Potrafię rozwiązać problem scalając te bitmapy w Photo-Paincie, ale tutaj szukam odpowiedzi na pytanie CO JEST GRANE, że nie jestem w stanie pracować na DRAWIE?
Kto jest ułomny? Ja czy on? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Październik 2012, 00:33
|
|
|
| On. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Październik 2012, 00:59
|
|
|
yy,ale jak cmyk 32 bity ,zapytałem się szopa i maxymalnie na bitmapie cmyk to 16 bitow,może to jest przyczyna??? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 9 Październik 2012, 16:52
|
|
|
Bidon razem z F, będzie dym
F, do czego jest DRAW?
To nie jęcz, tylko używaj narzędzi odpowiednich do zadania
I nie pytaj się dlaczego jeden element tego samego kombajnu działa inaczej niż drugi bo nie wiem, Bidon może mieć akurat rację. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Październik 2012, 17:13
|
|
|
| chezare napisał/a: | F, do czego jest DRAW?
To nie jęcz, tylko używaj narzędzi odpowiednich do zadania |
Mógłbyś jaśniej? Co to są narzędzia "odpowiednie do zadania"? Czy to delikatna sugestia, że F powinien sięgnąć po konkurencyjny pakiet? A jaką z tej zmiany producenta odniesie korzyść forum poświęcone Corelowi?
Pytam z czystej ciekawości. Jeśli zadanie polega na połączeniu kilkunastu krzywych w jeden obiekt, co okazuje się niemożliwe, ponieważ "Obiekt jest zbyt złożony, jego rozmiar przekracza 64 kilobajty", to znaczy, że narzędzie jest do bani, czy zadanie za trudne? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 9 Październik 2012, 17:49
|
|
|
Myślałem, że to oczywiste?
Do grafiki wektorowej używa się innych programów a do rastrowej innych.
Co do 64 kB to z tego co pamiętam masz w głębokim poważaniu programistów dlatego nie będę tłumaczył dlaczego tak jest, choć oczywiście wcale nie musi
Tak samo nie musi być tak, że zgrupować kilkaset obiektów się da a zespawać już nie, itd., itp. Na szczęście nie ma żadnego przymusu używania Corela, choć ja dalej twierdzę, że za te pieniądze to jest całkiem dobry program, pod wieloma względami wygodniejszy i wcale nie gorszy niż te ze stajni na A. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Październik 2012, 18:35
|
|
|
| Nie traktuj mnie jak blondynki, bo tego nie lubię. Wiem, że wirtualnie reprezentujesz tutaj firmę Corel w ten sposób przydając sobie znaczenia. Nikogo tu jednak nie interesuje ciężka dola programistów i tłumaczenia dlaczego gdy komputer ma 64 gigabajty pamięci, to obiekt przekraczający 64 kilobajty jest dla programu zbyt skomplikowany. Za to wszystkich interesuje jak to ograniczenie obejść, jak problem rozwiązać, co zrobić, żeby skończyć projekt i zająć się kolejnym. Więc jeśli wiesz - doradź, a jeśli nie wiesz - powstrzymaj się od pouczania. Proszę. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Październik 2012, 19:26
|
|
|
yy,ale tutaj w tej dyskusji ,chyba nie chodzi o kilobajty ogólnie ja sie z tobą zgadzam Bogumiło,ale chezare ma tu taj też racje,ogólnie pic polega na tym że program do wektorów nie jest odpowiednim programem do bitmap,to że istnieje funkcja eksportuj jako bitmape czy tam konwertuj bitmape oznacza tylko tyle ,że nalezy się dostosować do regół panujących w bitmapach i tyle,a nie wieszać wszelkiego rodzaju paszkwile na programie ,który jest przeznaczony do wektorów,w bitmapach panują pewne zasady tyle i tyle bitów na kanał,tyle i tyle farb na kanał w sensie dyfuzji palet a nie mieszania barw,no i teraz czego my chcemy od programu,tego żeby wyszło jak najbardziej odzwierciedlone odbicie wektorów na bitmapie ,czy barw na bitmapie???no to jest pytanie?????ja uważam że program do wektorów powinien robić to pierwsze,a jesli chcesz barwy to nic nie przeszkadza zapisać do eps czy do emf i otworzyć w programach rastrowych i dostosować kolor ,to tyle, |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Październik 2012, 19:41
|
|
|
PS: to tak samo jak ja z tą statuetką co robiłem dla usera,uparłem sie nie wiadomo czemu żeby importować kule gradientową do flash,mimo że wiedziałem że kula to bitmapa a flash będzie wektoryzował,no cóż chciałem na chybcika,ale to się niestety nie da i dokładnie tak jest w tym temacie,mało tego user pisze że robi to w poincie,tylko upiera sie że chce to zrobić w corelu,no cóż ja też sie tak upierałem ,ale poległem i tę kule zrobiłem od początku do końca w flash,ktoś powie że od początku było to skazane na porażke ,no coż teraz to wiem,i dlatego akurat tutaj zgadzam sie z chezare |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Październik 2012, 20:47
|
|
|
Nowość! Tryb scalania z przekazywaniem
Program Corel PHOTO-PAINT X6 zapewnia większą kontrolę podczas stosowania soczewki lub efektu do grupy obiektów. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 11 Październik 2012, 11:30
|
|
|
Bogumiło, nie wiem co lubisz a czego nie i zupełnie mnie to nie interesuje. Nikogo nie traktuję jak blondynki, choć niektórzy na to zasługują. Pytałaś odpowiedziałem. Nie jestem reprezentantem żadnej firmy produkującej oprogramowanie choć z programów paru tak jak każdy kto używa komputerów, korzystam.
Odpowiednie narzędzia często są bliżej niż u konkurencji. Ja pamiętam na jakim jestem forum i dlatego staram się nie wspominać o narzędziach konkurencji, których parę znam i używam. Komputery klasy PC nie zmieniły się tak naprawdę od początku ich istnienia, czyli od trzydziestu paru lat i ciągle mają takie same ograniczenia. Gigabajty pamięci, wielordzeniowe procesory nie zmieniły tego, że dalej są one konstruowane według tych samych zasad co na początku. Jedni ograniczenia w ten czy inny sposób omijają a innym się nie chce. Żeby była jasność nie dotyczy to wyłącznie programistów z Kanady.
Jak Cię interesuje jak zorganizowana jest pamięć komputera, jak adresowane są dane w procesorze, to chętnie się swoją skromną wiedzą podzielę, choć to chyba złe miejsce? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Październik 2012, 13:33
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Bogumiło, nie wiem co lubisz a czego nie i zupełnie mnie to nie interesuje. Nikogo nie traktuję jak blondynki, choć niektórzy na to zasługują. Pytałaś odpowiedziałem. Nie jestem reprezentantem żadnej firmy produkującej oprogramowanie choć z programów paru tak jak każdy kto używa komputerów, korzystam. |
Ja pytałam w czym mam programistów? Albo co Cię interesuje? Ja Cię tylko proszę, żebyś się nie wymądrzał, nie pouczał i nie sugerował, że użytkownik jest idiotą bo za pomocą narzędzia, jakim jest program, chce coś zrobić. Jeśli łopata wygina się przy kopaniu, to tłumaczysz to nieodpowiednim ukształtowaniem terenu i niewłaściwym składem gleby? A jak lodówka grzeje zamiast chłodzić?
Nie chcę się kłócić. Ponawiam tylko swoją prośbę. Jeśli czegoś się nie da zrobić, albo nie wiesz jak, albo jeśli program ma ograniczenia, których nie da się przeskoczyć, to po prostu to napisz, a nie dywaguj o "odpowiednich narzędziach", ciężkiej doli programistów i nie sugeruj, że użytkownik jest durniem. Bo to nikomu w niczym nie pomaga. Za dużo oczekuję?
Co do pamięci - jak nią program zarządza zależy od tego jak został napisany. System operacyjny ma tu znaczenie wtórne (mowa o Windows). Zwłaszcza, że jeśli brakuje pamięci RAM (popularny XP nie obsługiwał więcej niż 2 GB, a pod przymusem 3 GB) wykorzystywana jest pamięć wirtualna. Wolniejsza, ale pozwalająca pracować nad obiektami mającymi znacznie więcej niż 64 kB :) Ale chętnie, podejrzewam że nie tylko ja, dowiem się jak zorganizowana jest pamięć komputera i jak adresowane są dane w procesorze. To na pewno pozwoli zrozumieć, dlaczego mapa bitowa mająca kilkadziesiąt megabajtów nie jest zbyt skomplikowana do obróbki, a kilka krzywych których rozmiar przekracza 64 kB jest. W opracowaniu tematu mogą się okazać przydatne informacje zawarte na przykład tutaj.
Pozdrawiam i życzę więcej luzu. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11 Październik 2012, 19:48
|
|
|
Hmmm...
To nie jest tak, żebym nie miał czasami problemów z Corelem, ale nie są one wcale większe czy częstsze niż u konkurencji. Jak sobie uświadomicie, że łatwiej jest gwoździe wbijać młotkiem niż sekatorem to już będzie z górki ;).
Nie rozwijam dalej tego "przemyślenia" - zapewne każdy zrozumie...
PS.
"BlueScreen'a" nie widziałem w Corelu tak dawno, że nie pamiętam jak wygląda, a Draw używam na co dzień bardzo, bardzo intensywnie. InDesign na Macu wiesza mi się dziesiątki razy częściej niż Corel na Windowsie. Może to specyfika mojego zajęcia ale tak jest. A może dlatego, że sekatorem gwoździ nie wbijam... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|