Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kłopot z importowaniem wektorów AI/PDF
Autor Wiadomość
soberinho 
Początkujący

Wysłany: 7 Październik 2012, 14:43   Kłopot z importowaniem wektorów AI/PDF

Witam,

Dotarłem na to forum, bo nie jestem biegły w Corelu i szukam pomocy :)
Mam przygotowane projekty do druku, które otwiera jakiś tam pan Mietek w drukarni i będzie je nakładał na materiał.
Problem polega na tym, że projekty przygotowałem w AI a pan Mietek ma Corela. Czy zapisuje projekty pod .AI czy pod .PDF z możliwością edycji - kłopot przy imporcie się pojawia taki sam. (PDF wyswietla się prawidłowo nawet przez plugin w przeglądarce).

Znika mi ok 50% obiektów w wektorach. Jakie mogą być standardowe problemy które napotyka się przy imporcie z Illustratora do Corela ?
Obiekty są w całości wektorowe i nie wychodzą po za obszar roboczy. Są rozgrupowane (bo ponoć to też może powodować kłopoty z importem).

Jakieś wasze sugestie ? :)

s-p-i-n 

Wysłany: 7 Październik 2012, 15:03   

Spróbuj plik przekonwertować na eps
http://image.online-convert.com/convert-to-eps

i sprawdz czy problem sie pojawi

soberinho 
Początkujący

Wysłany: 7 Październik 2012, 15:23   

EPS-a mozna eksportowac z Illustratora.
Ta sama bajka - niestety nie otwiera poprawnie w corelu.

Zauważyłem coś ciekawego. nie wiem czy ma to znaczenie, ale element który mi się nie wczytuje jest oznaczony jako Compound Path (czyli ścieżka złożona) a nie zwykła ścieżka.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Październik 2012, 15:32   

eps z adobe AI to jest adobe EPS,to całkiem inna bajka niż standartowy eps,wyeksportuj albo do svg albo do emf,.w tedy powinno być wszystko oki

soberinho 
Początkujący

Wysłany: 7 Październik 2012, 15:50   

Nie pomogły inne formaty.

Jak rozmontuje ścieżkę złożoną to mi importuje poprawnie, tylko ze tych obiektow jest tak duzo, ze ciezko mi to bedzie pozniej poskładać w jedność w Corelu...
Czyli kłopot jest typowo z Compound Paths. Ciekawe

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Październik 2012, 16:21   

no to pobież sobie inskape,otworz w tym programie ,zapisz i potem otworz w corelu,na bank musi być dobrze,innej opcji nie ma moim zdaniem

soberinho 
Początkujący

Wysłany: 7 Październik 2012, 16:51   

Inkscape otwiera pliki poprawnie - wyswietla sie calosc projektu. Jednak zapisujac jako DVG i otwierdajac w Corel - jeszcze większe krzaki niż wczesniej :(
Zaczynam wątpić w corela... Jak to jest, ze nawet darmowe oprogramowanie otwiera poprawnie pliki a Corel robi krzaki mimo ze jest profesjonalnym oprogramowaniem ;/

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Październik 2012, 18:02   

Bywa tak, że czego nie potrafi otworzyć jedna wersja Corela, to bez problemu otwiera inna. Jeśli nie używasz wersji X6, to zrób punkt przywracania systemu, ściągnij wersje X6, zainstaluj i spróbuj otworzyć. Jak się otworzy poprawnie, to zapisz i przywróć system do poprzedniego stanu.

Corel nawet z importem pdf-ów potrafi sobie nie radzić.

soberinho 
Początkujący

Wysłany: 7 Październik 2012, 18:18   

Sytuacja chyba opanowana. Wygląda na to że Corel ma kłopot z posiadającymi zbyt dużo punktów ścieżkami złożonymi...
Ma ktoś jakieś info do jakiej ilości obsługuje obiekty ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Październik 2012, 19:25   

hym,no tym razem zgadzam się z Bogusią,to musi być jakiś bug programu,do tej pory myślałem że największym bugiem programowym było wypuszczenie adobe flash cs 5 (potem oczywiście zostało to poprawione hotfixem),no ale tutaj z tym corelem to naprawde ręce opadają,jesli darmowy program otwiera ,a płatny i to wcale nie tani ma problemy,no to co tu sądzić,tak mi przyszło na myśl że moze program ma za mało ramu,może zwiększ mu dostępność do obliczeń,może to jest przyczyna,bo ąz mi się wieżyć nie chce przyznam szczeże :roll:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Październik 2012, 23:49   

Ile trzeba mieć RAMu, żeby dało się przekształcić obiekt mający więcej niż 64 kB? To ograniczenie ciągnie się od wersji bodajże 6, gdy komputer mający kilka MB RAMu na pokładzie był komputerem z wyższej półki, tak zwany full vypas.

64kilo.png
Pobierz Plik ściągnięto 1786 raz(y) 7.3 KB

D.K. 
Doradca

Wysłany: 9 Październik 2012, 20:53   

Z takimi problemami radziłem sobie zapisując plik do najniższej wersji np: Illustrator otwiera pliki Corela w wersji 9. W drugą stronę Corel otwiera pliki AI w wersji CS lub niżej. Oczywiście przed zapisem w Ill. obowiązkowo "expand", expand apperance", inaczej import do Corela się posypie.
Dodam iż rzecz jest sprawdzona w Corelu 9, 10, 11,12. Illustratorze 10, CS, CS2,3,4.

Odpowiedz do tematu