Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozmiary, wymiary plików.
Autor Wiadomość
czarnyperkoz696
Początkujący

Wysłany: 18 Październik 2012, 19:45   Rozmiary, wymiary plików.

Witam,

Jako, że na co dzień nie mam styczności z Corelem, a chciałbym go solidnie poznać, biorę udział w różnych konkursach. Nic jeszcze co prawda nie wygrałem ale ćwiczy się ręka, głowa i utrwala wiele komend. Często strony z konkursami pokonują mnie na początku :P Mam dodać swoją pracę o wymiarze 650x500 pikseli i zmieniam rozmiar pliku, obszaru roboczego itp. i za każdym razem po dodaniu na stronę konkursową praca jest obcięta (patrz załącznik). Co robię źle? Z góry dziękuję za pomoc :)

Konkurs.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 299 raz(y) 141.9 KB

chezare 

Wysłany: 18 Październik 2012, 21:49   

Z tego zrzutu ekranu nic nie wynika, zamieść oryginalny jpg czy png, nie wiem w jakim formacie zamieściłeś na serwisie plik?
Tak na marginesie to to nie jest konkurs tylko bardziej polowanie na jelenia :-)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 18 Październik 2012, 22:05   

czarnyperkoz696, wygląda na to, że być może tylko miniatura jest obcięta. Praca w galerii (czy jak tam zwał) jest w całości?

chezare, konkurSIDŁO znaczy. ;-)

czarnyperkoz696
Początkujący

Wysłany: 21 Październik 2012, 20:17   

LogoPedant - praca w "galerii" również jest obcięta.
Chezare - załączam plik po setek prób i tysiącach błędów :p

Wiem, że te konkursy to zwykle golenie frajerów ale robienie czegoś z głowy jest dla mnie póki co trudniejsze niż wymyślanie coś pod konkretny temat. A wiadomo, że jak już skończę to sobie wrzucam w konkurs. Kto amatorowi zabroni? :D

Logo - L&W.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 275 raz(y) 12.98 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Październik 2012, 21:52   

przypuszczam ze galeria jak i miniaturki śa ładowane na display flash,czyli musisz zachować proporcje jesli rozdzielczosc ma byc 650x500 to takie proporcje musisz zachować,czyli np 325x250 i w tedy obrazek zostanie progresywnie dopasowany do ramki display'a a ty dajesz 254x254 i dlatego ucina gore,bo zasada flashowa jest taka ze szerokosc jest nieskonczona natomiast wysokosc jest ograniczona do okna

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 21 Październik 2012, 22:00   

Może dlatego, że Twoje logo jest kwadratowe, a plik wysyłany ma być prostokątny. Spróbuj dodać białe pole po lewej i prawej - po (650-500)/2=75 px.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Październik 2012, 23:00   

ja wlazłem z ciekawosci na te stronke co podałes i oni ładują te niewymiarowe loga w taki sposob

czarnyperkoz696
Początkujący

Wysłany: 22 Październik 2012, 19:21   

Faktycznie chodziło o te proporcje przy wgrywaniu pliku. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc :)

Odpowiedz do tematu