Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zrobić przeźroczyste tło w brazku
Autor Wiadomość
zaw_wojciech 
Początkujący

Wysłany: 19 Październik 2012, 20:20   Jak zrobić przeźroczyste tło w brazku

Witam!
Koledzy!
Proszę o podpowiedź jak zrobić przeźroczyste tło w gifie. Wykadrować nowy obrazek przeźroczyste tło ale jak zapisać jaką opcję wybrać w menu gifa? Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2012, 20:35   

to dość skpomplikowane pytanie,ponieważ gif jest z rególy indeksowany i odpowiedeź co zrobić w jakim przypadku jest uzależniona od pliku wynikowego a to uzależnia całe podejscie do tego pilu :roll: powiemn tak daj mi plik a ja ci powiem co z nim zrobić,inaczej ja tego nioe widze :oops:

chezare 

Wysłany: 20 Październik 2012, 13:41   

Bidon za bardzo teoretyzujesz :-)
Gif może mieć 256 kolorów, opisanych w pliku gdzie który jest. Jeden można zaznaczyć jako ten, który ma być niewyświetlany i wsio.
W Photo-Paint jeśli dobrze pamiętam, można też użyć maski do określenia co ma być wyświetlane a co nie.

Niżej poprawiony w Photo-Paint obrazek wyeksportowany z DRAW.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Październik 2012, 14:13   

aaa,bo koledze chodzi jak zrobić gif,no źle zrozumiałem :mrgreen: no to ja uważam że takie kombajny jak szop czy corel są wielkim nieporozumieniem jesli chodzi o gif,polecam program gif esigner,bardzo mały alwe potęzny w swoich możliwosciach programik i do tego całkowicie darmowy,inaczej mowiąc zrobić obrazek w kombajnach i przerobić go na przezroczysty gif w tym programiku,odpowiednią wersje cięzko znależć na necie więc zarzucam programik

zaw_wojciech 
Początkujący

Wysłany: 20 Październik 2012, 15:55   

Wielkie dzięki za podpowiedź, chciałbym zamienić tifa na gifa z przeźroczystym tłem do mojej stronki http://niels-bohr.strefa.pl/ zamieszczam jeden z obrazków tło strony jest szare, tif ma tło białe.

zaw_wojciech 
Początkujący

Wysłany: 20 Październik 2012, 15:57   

O piiip! zapomniałem dodać załącznik

wzor1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 634 raz(y) 6.66 KB

chezare 

Wysłany: 20 Październik 2012, 16:17   

Wojciechu, wydaje mi się, że Twoje zabiegi o zrobienie obrazka z przeźroczystym tłem są w tym przypadku niecelowe. O wiele prościej i zapewniam, że lepiej to będzie wyglądało, jest napisać ten wzór na tle dokładnie takim samym jak kolor strony.
W załączniku masz ten wzór z przeźroczystym tłem (gif i png) i zwykłego jpga.

Czym to się różni, który jest gif a który jpg?

wzor_png.png
Pobierz Plik ściągnięto 683 raz(y) 6.94 KB

wzor_jpg.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 687 raz(y) 12 KB

wzor_gif.gif
Pobierz Plik ściągnięto 607 raz(y) 4.15 KB

Ostatnio zmieniony przez chezare 20 Październik 2012, 16:24, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Październik 2012, 16:22   

a ja nieraz nie rozxumiem o co chodzi :oops:
daje gify,trwało to około 10 sekund ,wiec nie kumam w czym problem :roll:

PS: a dobra już kumam,jesli chodzi z tif na gif to nie wiem jak to zrobić,przyznaje sie bez bicia :cry:

chezare 

Wysłany: 20 Październik 2012, 16:27   

Chodzi Bidon o to, że kolega nie chce mieć obrazków na swojej stronie na kolorowych, białych prostokątach i nie wie jak to zrobić. Nie mam stopera i nie wiem ile sekund zajęło mi zrobienie tego wzoru ale nie o to w tym chodzi tylko o to, żeby następny wzór Wojtek zrobił sobie sam. :-)

PS
Wojtku, animacja powinna odtwarzać się cyklicznie bo jak ktoś kliknie i spojrzy na zegarek to może jej nie zobaczyć :-)
Zmuszanie oglądacza, który będzie chciał napisać do Ciebie list do korzystania z Outlooka też chyba nie jest dobrym pomysłem, prościej chyba zwyczajnie napisać e-mail: xxxxxxx@xx?
Ostatnio zmieniony przez chezare 20 Październik 2012, 16:35, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Październik 2012, 16:33   

no ja dalem przezroczyste,hym,dobra nie kumam ,i nie kumam dlaczego jesli chce mieć gify nie skożysta z programu który zaproponoiwałem,no ale to ja,widocznie mam inne wyobrażenie o gif :lol: :-P

chezare 

Wysłany: 20 Październik 2012, 16:37   

Bidon, może skorzysta ale póki co ma Corela, jest na forum Corela i chce wiedzieć jak w Corelu zrobić gifa bez tła. Tak na marginesie jeśli się nie mylę to używanie gifów chyba jest na bakier z prawami autorskimi?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Październik 2012, 16:42   

tak było kiedyś,dlatego powstało png,teraz to chyba gif jes licencjonowany w NateScape,czyli tlo dostosowuje sie do background,ale nie jestem pewny tego :roll:

zaw_wojciech 
Początkujący

Wysłany: 21 Październik 2012, 17:58   

WIELKIE dzięki!!!!
Już zrobione!!!
Teraz moja stronka lepiej wygląda! Jeszce raz dzięki Chezare za pomoc zrobiłem plik *.png. Nie wiem jak zrobić by animacja odtwarzała się cyklicznie! Ale u mnie ładuje się szybko, mam tylko 1MB. W komórce SGII też się odtwarza... poracuję nad tym!
Wojciech

chezare 

Wysłany: 22 Październik 2012, 06:57   

Żeby było elegancko, to flashowa animacja też powinna być "przeźroczysta" albo na tle w takim samym kolorze jak strona.
Nie używam flasha i być może się mylę, wydaje się że "odtwarzanie w kółko" można wymusić przy tworzeniu swf?
Tak na marginesie ta animacja pokazuje tylko połowę tego co jest w tekście pod nią :-)
Marnie działa też menu, być może to wina firefoxa, którego używam?
Po wyświetleniu podmenu za żadne skarby nie mogę przejść do następnego punktu menu nawet wtedy kiedy przemieszczam kursor poza polem podmenu, to trochę wkurzające :-)

Takie "drobiazgi" mogą popsuć całą robotę.

zaw_wojciech 
Początkujący

Wysłany: 24 Październik 2012, 18:14   

Witam!
Dzięki Chezare !
Stronę stworzyłem w ciągu tygodnia (starałem się o pracę w drukarni – agencji reklamowej). Mając na uwadze tempo i moją znajomość tematu uważam, że strona wyszła nieźle. Obecnie próbuję zmodyfikować (poprawić) kod strony. Menu moim zdaniem działa prawidłowo należy „kliknąć” wolne pole strony internetowej po prawej stronie „podmenu” rozwiniętego co spowoduje jego zwinięcie. Animację postaram się „zrobić” tak by „latała w kółko”, ale muszę jeszcze trochę postudiować CSS. Pozdrawiam
Wojciech :-D

chezare 

Wysłany: 24 Październik 2012, 18:50   

Przycisk powinien się chować po zjechaniu kursorem z jego pola.
Coś takiego jak np. tutaj albo tutaj

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 24 Październik 2012, 20:08   

no więc tak,tutaj jako button słóży całe pole które styka sie z drugim polem więc nie ma wyraźnego odcięcia,powinno się stworzyć pole wklepac tam napis i nałozyć pusty mniejszy button,lub sam napis stworzyć jako button,i będzie git,druga sprawa jesli chodzi o animacje,no cóz nie rozumiem czemu ta animacja jest robiona we flash 4 as1 :roll: to wielki błąd ponieważ wzrasta wielkosc pliku jak i mozliwosci w samym flash,ta animacja np we flash8 as2 ma zamiast 4,316 MB tylko 48kB,a jesli chodzi o to żeby animacja chodziła w kółko,no to tak jak z filmem,trzeba wymusic na odwarzaczu tę funkcje,czyli tworzysz nad warstwami czystą pustą warstwe i w operacjach wpisujesz poprostu play ();
daje przykład tej samej animacji we flash8,sory za jakosc ,ale nie miałem jak porawic,plik po decompilaxcji ma koszmarną wielkosc i komp mi siada :-P (klip tylko do podglądu nie nadaje sie na serwer)

zaw_wojciech 
Początkujący

Wysłany: 27 Październik 2012, 16:07   

Dzięki Bidon 184!
Animację wykonałem w Corel Rave 2.0. Opracowałem (narysowałem) około 300 klatek animacji w Corel Draw, następnie wstawiłem jedna po drugiej do Rave. W opcji export do pliku flash nie ma opcji zapisu do flash’a 8as2.
Wojciech

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Październik 2012, 16:50   

bo to nie opcja eksport!swf to film a opcja tworzenia swf to dokument,a jesli dokument to publikacja a nie eksport ;-) jesli program ktorego używasz ma możliwość tworzenia flash ,to i musi miec mozliwosc ustawienia publikacji,czyli inaczej mówiąc wybranie odtwarzacza który będzie wstanie odtworzyć opublikowany dokument,ustaw publikacje i dopiero potem eksportuj i na 100 procent będzie dobrze ;-)

Odpowiedz do tematu