|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Przerobienie projektu z Corela x5 do wersji x3 |
| Autor |
Wiadomość |
ashleyka15
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x5
|
Wysłany: 25 Październik 2012, 20:49 Przerobienie projektu z Corela x5 do wersji x3
|
|
|
Mogłabym poprosić o zmianę na x3? Ja pracuje w domu na x5 a w szkole jest x3 i plik nie chce się otworzyć. Jaki jest na to sposób?
Link: https://www.dropbox.com/s.../kalendarz2.cdr |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Październik 2012, 17:15
|
|
|
| jak czytam, magicy od corela nie potrafią odpowiedzieć na dość proste pytanie(tutaj szpila do usera Malutki,potrafi czepiać się o polszczyzne a nie za bardzo odpowiada na tematy o grafice wektorowej),nie wiem jak jest w corelu ale powinien on udostępniać zapis do starszej wersji programu,jesli tego nie posiada ,to poprostu zapisz do svg ,kazdy szanujący sie program do grafiki wektorowej otwiera ten format,będziesz miał z głowy ,martwienie się o zapis do konkretnej wersji corela |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 26 Październik 2012, 17:26
|
|
|
Sposób na to jest taki żeby przy zapisywaniu w X5 wybrać wersję X3.
U Ciebie obrazek będzie trochę inny, bo ten pochodzi z 12.
Jeśli jesteś w domu, czyli masz X5, to przy zapisywaniu musisz z listy wybrać wcześniejszą wersję (X3). Niestety nie oznacza to jeszcze, że wszystko skończy się sukcesem.
W X5 z całą pewnością są rzeczy, które trudno przenieść do niższej wersji, Corel nie zgłosi przy zapisywaniu żadnych problemów a przy otwarciu takiego pliku można się czasami zdziwić
Wiesz jak wygląda Twój dokument, to będziesz wiedziała czy się dobrze otworzył w X3.
Dla zminimalizowania ryzyka możesz po zapisaniu do X3, otworzyć plik w X5 i sprawdzić czy nic się nie rozsypało.
Bidonik, magicy czasami muszą trochę popracować
Nie czepiaj się Malutkiego bo to przyzwoity człowiek i jak by mógł, to by na pytanie koleżanki? odpowiedział |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Październik 2012, 18:28
|
|
|
ja ,nie jestem przeciwko userowi Malutki,ale naprawde niech szanuje słowa,bo to co napisał jest poniżej krytyki,ale niech mu tam będzie grunt że te pytanie usera ,zostało chyba wyjaśnione?? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26 Październik 2012, 20:27
|
|
|
Proszę bardzo, oto ::link:: do pliku. Link działa przez 24 godziny bo korzystam z zaprzyjaźnionego ftp i nie chcę tam śmiecić.
| bidon184 napisał/a: | /ble-ble-ble/ tutaj szpila do usera Malutki /ble-ble-ble/ to co napisał jest poniżej krytyki,ale niech mu tam będzie /ble-ble-ble/ |
Jeszcze nie zdążyłem niczego napisać - przeglądnij wątek uważniej.
Przestań też palić/promować marihuanę - to wyjątkowo złośliwy narkotyk, który powoduje masowe wymieranie szarych komórek przy równoczesnej euforii uzależnionego i bezkrytycznym poddaniu się temu procesowi. Pewnie to olejesz, ale skoro w gimnazjum takie rzeczy wyprawiasz to jak wyobrażasz sobie dorosłe życie?
| ashleyka15 napisał/a: | | Mogłabym poprosić o zmianę na x3? Ja pracuje w domu na x5 a w szkole jest x3 i plik nie chce się otworzyć... /ciach/ |
Wyższych wersji programów nie można zazwyczaj otworzyć (bez specjalnych wtyczek) w niższych wersjach. Taka jest polityka producentów oprogramowania, dlatego też wypuszczają coraz to nowsze wersje programów bez poprawienia wcześniejszych błędów. O kasę chodzi i tyle, szkoda czasu o dyskusję o tym procederze!
Ale chezare napisał już wcześniej "co i jak", więc nie powinnaś mieć problemów...
AHA - JESZCZE JEDNO!!!
Plik nie nadaje się do druku!!!
Rozdzielczość poszczególnych bitmap jest krytycznie niska (48 - 74 dpi), głębia bitmap jest 24-bitowa, użyte efekty przy kolorystyce RGB mogą wyjść na wydruku nieprzewidzianie. Jeżeli jest to kilka egzemplarzy [format A-2, więc cyfra odpada] na ploter to może jakoś ujdzie, ale jeżeli miałoby iść to na offset to mogą być kłopoty! |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Październik 2012, 21:56
|
|
|
Pozwólcie, że wtrącę słówko całkiem off topic.
To forum trzyma poziom, ale rzadziej byśmy skakali sobie do oczu, gdybyśmy bardziej zawracali uwagę na język, którym się do siebie zwracamy. Używamy zupełnie niepotrzebnie emocjonalnych zwrotów nasyconych negatywnymi emocjami, które od razu podgrzewają atmosferę i podnoszą temperaturę rozmowy.
Na przykład zwrócenie uwagi nazywamy czepianiem się lub atakiem. Wymianę zdań kłótnią. Jakąś niezbyt fortunną radę od razu mieszamy z błotem wraz z jej autorem. Nie twierdzę przy tym, żem sama bez winy, bom złośliwa nader i często mnie ponosi, ale staram się panować nad językiem odkąd sobie uświadomiłam jak sami się werbalnie nakręcamy.
Co Wy na to? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 26 Październik 2012, 23:28
|
|
|
I tym pozytywnym akcentem można zakończyć dzień.
Dobrej nocy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|