Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KOLORY
Autor Wiadomość
alikwotka
Praktyk
alikwotka

Wysłany: 9 Październik 2007, 17:15   KOLORY

Witajcie :)

DO tej pory wszystko robiłam w CMYK. Dzisiaj kumpel przyniósł mi coś tam do nabazgrania, a dane "niebieskiego" koloru to: pantone refleks blue RAL ++ 502

No i tu mam problem bo kompletnie nie wiem o co chodzi. POmocy, please :)

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 9 Październik 2007, 17:49   

Cytuję " Paleta barw RAL zdefiniowana została w 1927 roku. Celem wprowadzenia zestawu było uporządkowanie nazewnictwa i rynku farb. Wprowadzono cztero cyfrowy kod opisujący kolory, które mają swoje ściśle określone wzorce. Obecnie Paleta RAL jest powszechnie stosowana w przemyśle lakierniczym, budowlanym, meblowym, maszynowym i innych."
Cytat ze strony: http://www.konsmetal.com.pl/kolor_ral.htm

Pytanie tylko czy to jest w tym konkretnym przypadku potrzebne. Jeżeli mamy jakiś znak np. niebieski który będzie wycięty np. z pianki to trzeba uzgodnić z wykonawcą jaki niebieski RAL jest najbardziej podobny do "naszego" niebieskiego. Jeżeli tych kolorów będzie bardzo dużo... to poddaję się, nie wiem. Miałem taki przypadek i też chodziło (na szczęście) o jeden kolor RAL.

JarekDRAW 

Wysłany: 9 Październik 2007, 18:12   

Witam, czy praca będzie wykorzystana w poligrafii czy reklamie? Do dam jeszcze że PANTONE to wzornik kolorów około 3500 odcieni stosowany głównie w poligrafi..Na przykład klient przychodzi do drukarni i mówi moim kolorem firmowym jest reflex blue i taki sobie życzę na wszystkich moich produktach.Wystarczy że się przyjrzysz produktom NIVEA wszędzie jest jednakowy kolor.Dokładnie jest tal samo z RAL , głównie pracują na nim pracownie reklamowe z uwagi że produkuje się folie samoprzylepne właśnie odpowiadające kolorami wzornika RAL.Większość zastosowania wzornika Ral opisał Stawe..

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez JarekDRAW 10 Październik 2007, 05:25, w całości zmieniany 1 raz  

alikwotka
Praktyk
alikwotka

Wysłany: 9 Październik 2007, 19:06   kolory

Tak, to mają być wydrukowane "naklejki " i koloroem firmowym jest wlasnie ten, ktory podałam wcześniej. Mam 2 próbki, które przygotowały inne firmy i niestety sporo różnią się od siebie i teraz nie wiem która jest zbliżona do właściwej.

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 9 Październik 2007, 22:29   

Między różnymi "platformami" kolorystycznymi nigdy nie będzie pełnej zgodności, ale RAL 502 to mniej-więcej [!!!] odpowiednik Pantone 647 C (dla powierzchni powlekanych). Dalszego przeliczania, czyli Pantone na CMYK już się nie podejmuję (Corel robi to automatycznie co prawda, ale...), bo przekłamania są zbyt duże. Jako że RAL to z założenia lakiery kryjące, CMYK nigdy nie odda pełnej kolorystyki, chodźby z tego powodu, że ta sama farba zupełnie inaczej wyjdzie na papierze offsetowym, satynowanym czy kredowym.

Żeby się "nie umoczyć" proponują zażądać od klienta wartości w CMYK lub Pantone, zwłaszcza że jak piszesz "pantone refleks blue RAL ++ 502" - taki kolor nie istnieje...

JarekDRAW 

Wysłany: 10 Październik 2007, 05:32   Re: kolory

alikwotka napisał/a:
Tak, to mają być wydrukowane "naklejki "

Jedno pytanie czy to będzie naklejka jedno kolorowa? Jeżeli tak to za bardzo nie musisz się przejmować tym kolorem, bo to już sprawa drukarni mało tego reflex blue jest dostępny jako farba gotowa więc nie będzie z tym specjalnych problemów. Chociaż jak już napisał ^Cysorz na różnych podkładach i rodzajach druku wypada on w innym odcieniu...

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu