|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
przezroczytość grup - istnieje coś takiego? |
| Autor |
Wiadomość |
edrache
Początkujący

|
Wysłany: 10 Październik 2007, 21:35 przezroczytość grup - istnieje coś takiego?
|
|
|
Witam,
już tracę siły na szukaniu banalnej (tak mi się wydaje) rzeczy.
Mam np. 2 obiekty nałożone na siebie i zgrupowane. Chcę takiej grupie nadać przezroczystość, np. 50%, ale nie chcę nadać przezroczystości osobno na każdy z tych obiektów, tylko na całą grupę.
Nie chcę tego:
tylko tego:
Jest w Corelu taka funkcja? Wiem, że mogę uciąć kształt (tak zrobiłem na drugim rysunku), ale to jest bez sensu, bo jak będę chciał coś zmienić to będę musiał robić wszystko od początku.
Mam nadzieję, że nikt nie poleci mi zamienić grupy na bitmapę :)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Październik 2007, 23:48
|
|
|
Ależ to przecież normalnie działa! Co prawda nie pamiętam jak to było w starszych wersjach, ale w X3 nie ma z tym najmniejszego problemu - i to nie tylko do normalnych wypełnień, ale również postscritptowych, bitmap, outline itp.
Chyba, że coś nie tak zrozumiałem - ale przecież jeżeli nadajesz (według Twojego przykładu) przezroczystość kwadratowi leżącemu NAD okręgiem to przez przezroczysty kwadrat powinno być widać niżej położony okrąg...
Dlatego też elementy z drugiego przykładu MUSZĄ BYĆ przycięte, bo jest to jak najbardziej logiczne, a program tak właśnie "interpretuje" takie komendy... |
|
|
|
 |
edrache
Początkujący

|
Wysłany: 11 Październik 2007, 07:51
|
|
|
chyba nie do końca mnie zrozumiałeś
nie chcę nadać przezroczystości kwadratowi tylko całej grupie - kwadratowi i elipsie.
Może inaczej... mam jakąś bardziej skomplikowaną grupę i chcę zrobić jej odbicie (popularny ostatnio efekt :))
Otrzymuję rysunek pierwszy a chciałbym drugi (na drugim, zamieniłem grupę na bitmapę, ale nie o to chodzi). Jest jakiś sposób, żeby to zrobić (nieważne jaka wersja corela - mam 9 i x3). Jednym z wyjść jest zasłonięcie "odbicia" białym prostokątem i jemu nadanie przezroczystości, ale to też nie tak powinno wyglądać.
W Illustratorze robiłem coś takiego chyba za pomocą Clipping Mask, ale nie jestem pewien co do nazwy. Myślałem, że w Corelu, jeśli coś wykadruję (nie wiem jak nazywa się ta funkcja w angielskiej wersji) i nadam przezroczystość to będzie działać podobnie, ale wtedy zanika tylko część zewnętrzna - wnętrze ma osobną przezroczystość. OK, to może się przydać, ale jeśli macie jakieś "wektorowe" sposoby na np. odbicie to bardzo prosiłbym o rady
Pozdrawiam
EDIT: rysunki robiłem w corelu 9 i jak widać odbicie nie udało się na wewnętrznym prostokącie :) |
| Ostatnio zmieniony przez edrache 11 Październik 2007, 08:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 11 Październik 2007, 08:01
|
|
|
| Możesz przed zgrupowaniem obiektów zaznaczyć je i wybrać Rozmieszczenie>Kształtowanie>Uprość i dopiero później zgrupować |
|
|
|
 |
edrache
Początkujący

|
Wysłany: 11 Październik 2007, 08:41
|
|
|
| roland napisał/a: | | Możesz przed zgrupowaniem obiektów zaznaczyć je i wybrać Rozmieszczenie>Kształtowanie>Uprość i dopiero później zgrupować |
Ale wtedy tracę możliwość edycji. Rzeczywiście jest to jakieś wyjście, ale jeżeli mam bardziej skomplikowany rysunek, w którym chciałbym użyć takiej przezroczystości, to jet problem jak za jakiś czas będę chciał coś zmienić.
W każdym razie dzięki, choć nadal mam nadzieję, że da się to zrobić :) |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 15 Październik 2007, 13:39
|
|
|
| Jedyny sposób jaki widzę to przesunąć tło na wierzch i nadać mu przezroczystość. Ponieważ jest to jeden obiekt, nie będzie problemu... |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 7 Listopad 2007, 22:34
|
|
|
| Przezroczystość w Corelu (i podejrzewam, że w innych programach) tak nie działa jakbyś chciał. Nawet gdy obiekty stanowią grupe to przy nadawniu przezroczystości przezroczystość jest stosowana oddzielnie do każdego obiektu w grupie. Tak więc gdy zrobisz przezroczysty niebieski kwadrat, to tak jak to jest w rzeczywistości, będzie widać to co jest pod spodem, w tym przypadku czerwony kwadrat. Weź np. czerwoną szybkę (ktora jest przezroczysta) i podłóż pod nią coś tak aby część tego czegoś wystawała za szybkę. I teraz jak spojrzysz to będzie widać przez szybkę to co jest pod nią jak i to co jest poza nią :) Przezroczystość w programach działą tak jak przezroczystość w realu :) Tak więc nie ma innego sposobu jak zrobić to ręcznie, przycinając obiekty. Chyba że pobawisz się Trybem przezroczystości dla obydwóch obiektów i uda ci się znaleźć taką konfigurację która da taki efekt. Ale może być to trudne i czasochonne z racji mnogości możliwych kombinacji i niejednolitego tła. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|