Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Połączenie dwóch obiektów o takich samych wymiarach
Autor Wiadomość
Ardjan
Początkujący

Wysłany: 22 Październik 2012, 10:58   Połączenie dwóch obiektów o takich samych wymiarach

Witajcie! Przygotowuje projekt opakowania w Corelu. Problem polega na tym, że wymiar musi być co do mm. Pierwszy z wymiarowanych przedmiotów to prostokąt 550 x 170 mm. Rysuje jego połówkę składającą się z dwóch linii 550 i 170 mm i chciałbym dodać do niego drugą linię 550 mm tworzącą jego podstawę oraz zamknąć obiekt. Niestety w momencie łączenia z połową narysowanego prostokąta linia nie zawsze ma wymiar 550 mm. Chciałbym połączyć dwa obiekty w jeden nie na zasadzie przeciągania węzłów bo wtedy zmienia sie wymiar. Ewentualnie proszę o pomoc jeśli istnieje możliwość nadania wymiarów każdej z linii obiektu osobno. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!!!

s-p-i-n 

Wysłany: 22 Październik 2012, 11:11   

Pokaż o co Ci chodzi bo z tego opisu ciężk cokolwiek wywnioskować.

Ardjan
Początkujący

Wysłany: 22 Październik 2012, 11:27   

Po prostu rysuje prostokąt i chciałbym edytowac kazda z jego lini osobno

chezare 

Wysłany: 22 Październik 2012, 11:52   

Ardjan, narysuj zwykły prostokąt 500x170 mm, przekształć go na krzywe (ctrl+Q), wciśnij F10, zakreśl cały prostokąt, kliknij prawym klawiszem myszy gdzieś na jego krawędzi lub którymś z węzłów i wybierz polecenie Break Apart
Zaznacz prostokąt i wciśnij ctrl+K, każdy bok będziesz miał osobno.
Do precyzyjnego dosuwania figur do siebie przydatne jest włączenie przyciągania do obiektów

Ardjan
Początkujący

Wysłany: 22 Październik 2012, 12:01   

Świetna odpowiedź! Dzieki serdeczne za pomoc! Mogę w temacie zadac pytanie od razu odnośnie pozycjonowania grafiki wzgledem krawędzi obiektu? Tak zeby np zaimportowany plik z grafiką znajdował się określoną odległość od krawędzi obiektu na w jakim się znajduje. Jeśli pytanie w tym temacie zaśmieca forum proszę o przeniesienie go w odpowiedni dział.

Dzięki i pozdrawiam!

chezare 

Wysłany: 22 Październik 2012, 16:56   

Pytanie dosyć bym powiedział chaotyczne ale podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Mam nadzieję, że moja się do nich nie zaliczy :-)
Żeby wyrównać figury względem siebie najszybciej będzie użyć skrótów, które to robią.
Najpierw zaznacza się figurę która ma być ustawiona i z shiftem tę do której ma być ustawiona. Jeśli już masz zaznaczone dwie figury (może być więcej ale zawsze na końcu zaznaczasz tę do której ustawiasz inne) to wciśnięcie L wyrówna je do lewej strony, R - do prawej, T- do góry, B - do dołu, E - wyśrodkuje w pionie a C to samo ale w poziomie.
Skróty te można ze sobą łączyć, oczywiście wciśnięcie L i zaraz po tym R zadziała jak samo R, choć figura w pierwszym momencie, może to być niezauważalne, powędruje w lewo. Wciśnięcie np. L i T ustawi element przesuwany do lewej strony i góry tego do którego miał być wyrównany.
Jeszcze jest P które centruje grafikę w pionie i poziomie do środka strony.
ODSTĘP

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 24 Październik 2012, 07:34   

chezare - Twój post powinien zostać przyklejony, aby gdzieś się nie zapodział, podałeś tu najważniejsze skróty klawiszowe, które znakomicie przyspieszają codzienną pracę.
Dawniej było trudniej - ctrl+A, potem C i Enter aby wycentrować zaznaczone obiekty.

chezare 

Wysłany: 24 Październik 2012, 17:29   

Bez przesady.
Najważniejszy skrót w Corelu, to spacja :-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 26 Październik 2012, 18:01   

Roberto napisał/a:
chezare - Twój post powinien zostać przyklejony, aby gdzieś się nie zapodział, podałeś tu najważniejsze skróty klawiszowe, które znakomicie przyspieszają codzienną pracę.
Dawniej było trudniej - ctrl+A, potem C i Enter aby wycentrować zaznaczone obiekty.

Nie umniejszając zasługi Chezare Wszystkie skróty są dostępne w pomocy programu Corel Draw

Aby wydrukować listę skrótów klawiaturowych

1. Kliknij kolejno Narzędzia Dostosowywanie.

2. Na liście kategorii Dostosowywanie kliknij pozycję Polecenia.

3. Kliknij kartę Klawisze skrótów.

4. Kliknij przycisk Pokaż wszystko.

5. Kliknij przycisk Drukuj.

chezare 

Wysłany: 26 Październik 2012, 23:15   

Restauro oczywiście, że jest tak jak mówisz. Nawet najdokładniejszy opis jak je wydrukować i tak nic nie da bo ciągle wielu będzie zdziwionych, że tak można. Może to i dobrze, bo inaczej to forum wyglądałoby jak pustynia :-)
Ja zaczynałem przygodę z komputerami kiedy mysz nie należała do standardowego wyposażenia i może stąd moje przyzwyczajenia a może to zwyczajnie lenistwo. Nie widzę sensu w przedzieraniu się przez kolejne warstwy menu żeby coś zrobić jak mogę wcisnąć jeden klawisz :-) Mysz wywaliłem chyba rok temu i zupełnie za nią nie tęsknię :-)
Siedzę przed 12 i nie wiem jak w innych wersjach, tutaj na liście skrótów najważniejszego nie ma :-)

restauro 

Wysłany: 28 Październik 2012, 13:20   

chezare napisał/a:
Siedzę przed 12 i nie wiem jak w innych wersjach, tutaj na liście skrótów najważniejszego nie ma

Dobrze że jest chociaż reset... Moja przygoda zaczęła się od ZX-81 wiec mamy pewnie podobnie .

chezare 

Wysłany: 29 Październik 2012, 10:35   

Zabawne bo moja przygoda z komputerami też zaczęła się od tego kalkulatora :-)
Pamiętam jak kierownik spędził pół fabryki żeby zademonstrować to cudo techniki.
W 1981 miałem na biurku przemyconego z Francji oryginalnego IBMa:-)

restauro 

Wysłany: 31 Październik 2012, 12:49   

Trochę później w Niemczech pisałem wniosek o sprzedaż komputera na które było embargo.
Czekałem dwa tygodnie ale się opłaciło .Prościej było przemycić ,ale wówczas nie mógłbym odliczyć podatku na granicy .Te kilkanaście procent w tamtym czasie to była w Polsce warta zachodu suma .

chezare 

Wysłany: 31 Październik 2012, 20:55   

Restauro, ten komputer przemycił pracownik IBM dla której produkowaliśmy podzespoły, dokładnie to rezonatory.
Zabawne bo jedna z części tego komputera pochodziła z Polski, tylko miała zakaz powrotu :-)

Odpowiedz do tematu