Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego mi nie pokazuje wypełnienia siatkowego?
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 1 Listopad 2012, 09:24   Dlaczego mi nie pokazuje wypełnienia siatkowego?

Rany no zwariuję. Ten program coraz bardziej zaczyna działać mi na nerwy.

Wypełniłem sobie wielokolorowo dany obiekt. WYpełnienie tonalne (ale na innych też nie działa - sprawdzałem potem). I następnie chce edytować te punkty kolorów "lepiej".
Włączam więc Wypełnienie siatkowe (m) i nic nie dostaję. Wtenczas kursor zamienia się w narzędzie kształt a w pasku u góry widać opcje wypełnienia siatkowego. No a gdzie w takim razie te punkty kolorów widoczne na obiekcie? Co jest grane?

Poza tym ten program jest tak dziwny, że nagle na dany obiekt przestają oddziaływać te same efekty. Np. stworzyłem sobie wielokąt, pozmieniałem tylko kolory i nagle już w tym obiekcie nie będzie działać wypełnienie siatkowe. A chwile temu akurat w jego przypadku działało. I teraz JUŻ DO KOŃCA PRACY po prostu nie będzie można go użyć na tym obiekcie? Co to za logika?!!!

Aż musiałem pokazać te wygłupy na filmie. Na końcu samym widzimy dokładnie co się dzieje. http://uploaded.net/file/gqe3rr4d

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 1 Listopad 2012, 12:19   

Zapewne ktoś wytłumaczy jak ciężka jest praca programistów i jak wyczerpujące jest liczenie kasy za niedziałające programy.

Ja skupię się na rozwiązaniu, które sama stosuję z powodzeniem. Otóż zanim siądę do pracy z Corelem robię 7 pompek, od 8 do 12 przysiadów i wypijam butelkę nervosolu. Dzięki temu nie dostaję szału gdy np. obrysowując kształt wyrównuję węzły. Zaznaczony węzeł, a, program wyrównuje do zazanaczonego na końcu, b. Po krótszym lub dłuższym czasie Corel uznaje, że wie lepiej co do czego należy wyrównać i zaczyna zawsze wyrównywać b do a, bez względu na kolejność zaznaczania. (W X3 wystarczyło na chwile wysunąć bitmapę spod krzywej, żeby funkcja znowu zaczęła działać, w X5 jeszcze tego nie ćwiczyłam). Jak nad głową siedzi klient to takie zachowanie programu robi na nim piorunujące wrażenie....

Przy okazji spytam forumowiczów czy spotkali się w X5 z takim oto udogodnieniem. Otóż jest bitmapa. Bitmapę narzędziem kształt nieco poobcinano. Po czym kliknięto na niej prawym klawiszem myszy, co by ją wykadrować. W tym momencie program Corel "przestaje odpowiadać". Gdy to zdarzy się w takcie tworzenia kopii zapasowej cała, nieraz wielogodzinna praca idzie w kosmos.

Uzupełnienie.
Już wiem co robisz nie tak. Żeby zmienić kolor musisz zaznaczyć co najmniej cztery węzły. Kliknij wypełnienie siatkowe, zaznacz obszar, w którym chcesz zmienić wypełnienie (tak, żeby węzły zaświeciły) i dopiero wtedy wybierz kolor jaki chcesz zastosować. W Twoim przypadku wybierz wypełnienie siatkowe i obejmij nim swój pięciokąt. Gdy zobaczysz kwadraciki węzłów kolor zmienisz bez problemu. Po prostu nie wybierasz "oczka" siatki, więc program nie wie co chcesz zmienić i po co :)

Cysorz 

Wysłany: 1 Listopad 2012, 16:31   

Bogumila M. napisał/a:
Przy okazji spytam forumowiczów czy spotkali się w X5 z takim oto udogodnieniem. Otóż jest bitmapa. Bitmapę narzędziem kształt nieco poobcinano. Po czym kliknięto na niej prawym klawiszem myszy, co by ją wykadrować. W tym momencie program Corel "przestaje odpowiadać". Gdy to zdarzy się w takcie tworzenia kopii zapasowej cała, nieraz wielogodzinna praca idzie w kosmos.

U mnie działa, żadnych problemów - nawet gdy dodatkowo używam efektów specjalnych.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 1 Listopad 2012, 17:23   

Nie zawsze tak się dzieje. Ale zawsze gdy się z czymś śpieszę. A skoro u Ciebie nie występuje, to sugeruje, że masz procesor Intela.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 2 Listopad 2012, 09:09   

Cytat:
Już wiem co robisz nie tak. Żeby zmienić kolor musisz zaznaczyć co najmniej cztery węzły. Kliknij wypełnienie siatkowe, zaznacz obszar, w którym chcesz zmienić wypełnienie (tak, żeby węzły zaświeciły) i dopiero wtedy wybierz kolor jaki chcesz zastosować. W Twoim przypadku wybierz wypełnienie siatkowe i obejmij nim swój pięciokąt. Gdy zobaczysz kwadraciki węzłów kolor zmienisz bez problemu. Po prostu nie wybierasz "oczka" siatki, więc program nie wie co chcesz zmienić i po co :)

Nieprawda.

Mi nie pokazuje się siatka w ogóle po wybraniu wypełnienia siatkowego.

Problem polega na tym dlaczego się ona nie pokazuje. Ale już wiem czemu, bo z jakiegoś powodu znanego tylko Corelowi nie może być w obiekcie krzywych. Czyli np. mając puchar, to nie możemy mieć w nim uchwytu bo wtedy nici z takiego wypełniania, nie może się pojawiać "dziura" w obiekcie. Rany, co za głupota.

Napotkałem na kolejny problem natomiast.
Powiedźcie mi dlaczego nie mogę wypełnić tonalnie swego obiektu po zastosowaniu wypełnienia siatkowego?

I żeby zmieniać kolor wcale nie muszę zaznaczać co najmniej 4 węzłów. Wystarczy jeden. To było chyba oczywiste, że któryś punkt chcę edytować. Bo w przeciwnym wypadku to co, flamaster miałby mi sie pokazać na ekranie?

Stworzyłęm obiekt, nadałem jakieś wypełnienie, potem włączyłem WYPEŁNEINIE SIATKOWE. I od tego czasu, w prawym górnym rogu pojawiła się przy nim taka charakterystyczna ikonka co widać na tym obrazku:

I teraz mogę zmieniać kolory na każdy jaki chce, ale po zastosowaniu jakiegoś wypełnienia tonalnego - nic się nie dzieje. Obiekt nie chce przyjąć żadnego. Co tu robić?

asd.jpg
asd
Pobierz Plik ściągnięto 300 raz(y) 81 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 2 Listopad 2012, 12:11   

Po wybraniu wypełnienia siatkowego nie przełączaj na wskaźnik "zwykły" tylko korzystaj ze wskaźnika siatkowego (z siatką doczepioną na dole). Wtedy będzie widać siatkę, będziesz mógł zmieniać kolory i edytować węzły zaznaczając je.

Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu wklej parę bitmap, np. zrzutów ekranu. Poskracaj je ciągnąc za rogi narzędziem kształt i kliknij prawym klawiszem myszy. U mnie z reguły po kliknięciu prawym klawiszem Corel i ja przestajemy odpowiadać. Każde za siebie.

siatka.png
Siatka:
Pobierz Plik ściągnięto 1959 raz(y) 21.46 KB

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 2 Listopad 2012, 13:06   

Cytat:
Po wybraniu wypełnienia siatkowego nie przełączaj na wskaźnik "zwykły" tylko korzystaj ze wskaźnika siatkowego (z siatką doczepioną na dole). Wtedy będzie widać siatkę, będziesz mógł zmieniać kolory i edytować węzły zaznaczając je.

Wybacz, czytałem to co napisałaś kilka razy, ale w żaden sposób nie jestem w stanie domyślić się co chciałaś mi przekazać. Nie rozumiem Twojej wypowiedzi.
Możesz spróbować jeszcze raz? Moje pytanie brzmi:
dlaczego nie mogę zastosować na tym obiekcie wypełnienia tonalnego?

Już dwa razy udzielasz mi rad całkowicie nie na temat, Bogumiło.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 2 Listopad 2012, 14:21   

ja tylko tak się wtrące,poniewaz nie posiadam tego programu lecz inny ,ale mi sie to samo dzieje jak mam powyzej 20 tys obiektow,ty jak widze masz tez grubo ponad 13 tyś(to też zależy jakie to obiekty),radze se z tym wyłączjąc warstwy(te ikony oka),nie wiem od czego to zalezy,może od ramu,że nie ma podglądu rzeczywistego :roll: ,ale pewnie jest tak,że ja coś żle kojarze,więc sorki wrazie co :lol:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 2 Listopad 2012, 17:51   

F-Głowy napisał/a:
Już dwa razy udzielasz mi rad całkowicie nie na temat, Bogumiło.

Pokajałabym się. Nawet bym się w piersi zamaszyście huknęła gdybyś mnie nie poprosił o wybaczenie.
F-Głowy napisał/a:
Wybacz, czytałem to co napisałaś kilka razy, ale w żaden sposób nie jestem w stanie domyślić się co chciałaś mi przekazać. Nie rozumiem Twojej wypowiedzi.

siatkaton.png
Siatkowe wypełnienie tonalne
Pobierz Plik ściągnięto 1959 raz(y) 43.87 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 2 Listopad 2012, 21:22   

ale ,ty,pokazujesz co możesz zrobić na obiekcie,a user poszukuje rozwiązania problemu na warstwach,przynajmniej ja to tak kojarze :roll:

chezare 

Wysłany: 2 Listopad 2012, 22:34   

Masz Bidon rację, F chce zrobić operację odwrotną z siatki na co innego i nie może bo się nie da ale da się zrobić obiekt identyczny pozbawiony efektu wypełnienia siatkowego.
Tak jak najpierw była kura tak tutaj wypełnienie siatkowe.

F, już Ci chyba kiedyś mówiłem, że jak figura ma "dziurę" to zapomnij o wypełnieniu siatką.
To nie jest jakiś wielki problem, bo dziurę zawsze możesz zrobić.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 3 Listopad 2012, 18:46   

chezare napisał/a:
F chce zrobić operację odwrotną z siatki na co innego i nie może bo się nie da

Więc się nie da?

A Bogusia dalej sumiennie brnie w nie wiadomo co 8-)

s-p-i-n 

Wysłany: 3 Listopad 2012, 19:05   

F-Głowy napisał/a:
chezare napisał/a:
F chce zrobić operację odwrotną z siatki na co innego i nie może bo się nie da

Więc się nie da?

Nie da

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Listopad 2012, 21:37   

F-Głowy napisał/a:
No cóż. Wygląda na to, że źle zrozumiałam Twój problem. A ponieważ przeczytałam jeszcze raz i rozumiem jeszcze mniej, więc więcej nie zabieram głosu. Tym bardziej, że nie mam wersji X4, a problem wygląda nie na brak umiejętności, ale na cechę Corela.

chezare 

Wysłany: 3 Listopad 2012, 23:25   

Ja nie wiem jak jest w X4, 5 czy 6, wiem jak jest w 12 i X3.
Przy okazji jak piszę, że się nie da, to nie znaczy to wcale, że moja głowa leży spokojnie na pniu z przekonaniem, że żaden topór nie spadnie. Nie wiem wszystkiego i nie jestem nieomylny, choć tego programu używam tak długo, że mało co mnie już zaskakuje :-)
F chodziło o to, że jak wypełni figurę siatką, to nie może takiego wypełnienia zmienić na żadne inne i tak jest chyba we wszystkich wersjach, które to narzędzie posiadają.
Narzędzie efektowne ale trudne do opanowania i z tego powodu chyba niespecjalnie przydatne.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 4 Listopad 2012, 00:19   

Chezarre, a nie lepiej ją po prostu obrysować? Chyba że wtedy traci kontur?

chezare 

Wysłany: 4 Listopad 2012, 00:38   

Teraz to ja chyba nie rozumiem? Po co obrysowywać coś co już raz zostało narysowane?
Jest jeszcze prostsza metoda. Jak zaczynamy robić coś co się może skończyć katastrofą, to dobrze jest się zabezpieczyć, czyli zrobić np. kopię tego co się popsuć może.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2012, 01:12   

W X5 jest przycisk Wyczyść siatkę. Poprzednie wersje Corela nie miały tej funkcji?

Uaktualnienie.
Znowu się wygłupiłam. Ta funkcja jest. I nawet siatkę czyści. Czyli przywraca do domyślnego ustawienia 2x2 oczka. Nie korzystałam z tak wyrafinowanych narzędzi wcześniej i okazuje się, że miałam rację. Co prawda niektóre efekty były przez to bardziej czasochłonne, ale zużywały zdecydowanie mniej nerwów.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 4 Listopad 2012, 10:22   

Tak Chezarre, "Break curve apart" działa - odzyskuje się obiekt. Ale nigdy bym na to nie wpadł. Bo w sumie nie wiem co to za operacja się dokonuje. Mamy sam KONTUR i nagle z samego KONTURU powstaje nam wypełnienie stworzone przez opcję nazywająca się "Rozłącz - Krzywa"?

Nie rozumiem nomenklatury, opisu polecenia, czynności jaka się dokonuje. Gdzie my niby jakąś krzywą rozłączamy w tym wypadku?

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 4 Listopad 2012, 11:20   

Bogumiła - ja mam inne błedy, otóż nie mogę... KOPIOWAĆ w DRAWie!
Jak na jakimś elemencie wybiore KOPIUJ to czekam 14 sekund! Co ciekawe, mogę błyskawicznie duplikować, albo kopiować z użyciem przytrzymania LKM i wciśnięcia PKM.

Dlatego jak np. coś przeklejam między dwoma oknami programów to jest masakra

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2012, 14:42   

yy bo w tym "Break curve apart" chodzi nie żeby rozłączyć tylko mniej więcej "pokryj obiektem krzywą" "pokryj krzywą obiektem" w tym znaczeniu to jest

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 4 Listopad 2012, 15:05   

chezare napisał/a:
F chodziło o to, że jak wypełni figurę siatką, to nie może takiego wypełnienia zmienić na żadne inne i tak jest chyba we wszystkich wersjach, które to narzędzie posiadają.

W X3 służy do tego polecenie "Wyczyść siatkę".

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2012, 15:33   

tegraf napisał/a:
W X3 służy do tego polecenie "Wyczyść siatkę".
W X5 też służy, tylko że nie usuwa siatki ale ją "czyści. Czyli usuwa kolor i redukuje do domyślnego 2x2. Siatkę można usunąć jedynie wraz z obiektem.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2012, 15:52   

hym,a czemu nie możecie zrobić tak że poprostu kopiujecie warstwe i dopiero w tedy nakładacie siatke????zawsze będziecie w tedy mieli taką jakby kopie zapasową obiektu???bo ta siatka to taki obiekt inteligenty w żadnym programie graficznym nie mozna tego wyłączyć ,mozna tylko cofnąc całą operacje,no nie wiem,ale ja bym kopiował warstwy jeśli taki problem występuje,i jesli będzie wszystko oki,to poprostu wyłączyć warste pierwotna i już,chyba że ja znów czegoś nie kumam :roll:

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 4 Listopad 2012, 19:38   

Dziękuję za pomoc i obrazki.

Co do problemów to jasne, że tak można Bidon. Ja problemy potrafię rozwiązać. Jak mam chwilę czasu to pytam tutaj w nadziei na rozwiązanie problemu sposobem jakiego nie znam.

Odpowiedz do tematu