|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jak jest ze spadami w tym programie? |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 2 Listopad 2012, 07:03 Jak jest ze spadami w tym programie?
|
|
|
O co do diabła chodzi z tymi spadami w PHOTO PAINCIE?
Nie dość że przy generowaniu z niego PDFa każe mi je ustalić w... pikselach, to jeszcze po wpisaniu obojętnie jakiej wartości, on spady dorabia od ostatnich krawędzi wygenerowanej grafiki. Czyli tak w zasadzie to powstałe w ten sposób spady NIE SĄ SPADAMI. Nie są, bo nie zachodzą na obrazek. No to wpisuje ujemne wartości, bo może tak trzeba. Ale nie da się.
To po co jest taka opcja skoro zachowuje się tak jak opisałem?
To chyba jakiż ŻART.
Szukałem o tym na forum, ale widzę, że nie tylko ja mam problem dokładnie z tym samym. Temat taki był - pozostał bez odpowiedzi.
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=2220
Są jakieś opcje dodania w PP marginesu na spad ale w pracy która idzie z wydruku od Corela, a nie ma aby takie poprawne spady zrobić w pliku PDF.
Po co Corel ma narzędzie, które nie działa?
Przecież to jakiś kretynizm aby dysponując Corel Photo-Paintem trzeba było generować pliki poprzez polecenie "drukuj" a potem wybierając zainstalowanego już PDF Creatora! Bo wtedy się da.
spad.jpg ciecia |
Pobierz Plik ściągnięto 469 raz(y) 6.86 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Listopad 2012, 13:31
|
|
|
| yyy,nie to żebym się wymądrzał ale margines a spad to dwie rózne rzeczy,spad to zwiększenie tła(tinty,background itd)o obszar tolerancji po cięciu lub druku,a margines to margines,no i z tego rysunku co załączyłes wynika że chyba uwzględnia ci spady,ogolnie jesli chcesz mieć 100x100 to dajesz np spad 3 czyli tło ma mieć 103x103,sprawdź jaki rozmiar ma plik wynikowy |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 3 Listopad 2012, 18:43
|
|
|
1. Przeczytaj jeszcze raz mój temat, tym razem uważnie
2. Jak mam mieć 3 mm spady na dokumencie o wymiarach 100x100, to mam mieć końcowy dokument o wymiarach 106x106 a nie 103x103. A tak w ogóle to co to ma do rzeczy odnośnie mojego problemu? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 3 Listopad 2012, 23:47
|
|
|
F, spad to jest ten fragment grafiki, który ląduje w koszu na śmieci a jest po to żeby przy niedokładnym wycięciu użytku nie zostały niezadrukowane krawędzie.
Spad jest poza powierzchnią netto użytku.
Pomijając to, że program a dokładnie moduł do tworzenia pdfa zachowuje się w tym przypadku bez sensu, to powiedz mi kochanieńki po co chcesz obcinać coś czego nie ma?
Zamiast marudzić, że coś jest nie tak trzeba zawiązać buta dżdżownicą.
Jak chcesz mieć wydruk 100x100 mm, spady 3 mm i jeszcze dodać znaczniki cięcia, to musisz zadeklarować dokument o rozmiarach powiedzmy 112x112 mm.
6 mm na spady i następne 6 na znaczniki cięcia, które powinny być poza polem spadu.
Ja bym zrobił 106x106 mm i napisał, że użytek ma mieć 100x100 mm albo, że spad jest 3 mm, ale ja jestem leniwy. Pomijam to, że zrobiłbym zwykłego tifa i spakowanego wysłał do drukarni a nie kombinował z pdfem, który w połączeniu z grafiką w 100% rastrową nie za bardzo ma sens.
Jest jeszcze jedno wyjście. Bitmapę spreparowaną w Photo-Paint wstaw do dokumentu w CorelDRAW. Tutaj ten mechanizm działa tak jak powinien |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 4 Listopad 2012, 00:15
|
|
|
| Cytat: | | Pomijając to, że program a dokładnie moduł do tworzenia pdfa zachowuje się w tym przypadku bez sensu, to powiedz mi kochanieńki po co chcesz obcinać coś czego nie ma? | Skoro wiesz że zachowuje się bez sensu to po co to drugie dziwne pytanie?
Jak to "chcę obcinać czego nie ma"? Nie chcę, jedynę co chcę to mieć normalne spady. Widzisz obrazek? Przypatrz się co jest. Sprawdź u siebie jak nie wierzysz.
| Cytat: | | Jest jeszcze jedno wyjście. Bitmapę spreparowaną w Photo-Paint wstaw do dokumentu w CorelDRAW. Tutaj ten mechanizm działa tak jak powinien | Wiem o tym ale ja chcę się dowiedzieć dlaczego nie działą w PhotoPaincie. Albo jak się go używac aby zadziałał. Przecież to jakaś GŁUPOTA by była gdyby w taki sposób tworzył spady a ludzie którzykorzystają z tego narzędzia nie zgłąszali takich błędów. Więc pewnie jakoś się da. I chce się dowiedzieć. Bo jak nie to po co te wszystkie opcje w takim razie?
| Cytat: | Jak chcesz mieć wydruk 100x100 mm, spady 3 mm i jeszcze dodać znaczniki cięcia, to musisz zadeklarować dokument o rozmiarach powiedzmy 112x112 mm.
6 mm na spady i następne 6 na znaczniki cięcia, które powinny być poza polem spadu. |
Nie rozumiem. Cytując: " 6 mm na spady i następne 6 na znaczniki cięcia,",. No to jak może wyjść łącznie 112x112? Przecież spad 6 mm to się mówi że tyle ma z jednego boku, a więc chcąc mieć spad długości 6 mm, to stronę powiększasz (lewy i prawy) o 12 mm. ALe ty mówisz, że opróćz tych 12 milimetrów jeszcze jakieś 6 centymetrów znowu mam dać na znaczniki cięcia.
Może rozrysujesz mi o co Ci chodzi? Nie jestem w stanie zrozumieć takich rzeczy w ten sposób.
No i moje pytanie pozostaje cały czas otwarte.
JAK USTAWIĆ W COREL PHOTO-PAINT SPADY DO PLIKU PDF? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Listopad 2012, 01:03
|
|
|
F, uprościłem sumując spady na każdą krawędź. Jeśli spad jest 3 mm to każdy rozumie, że wymiar dokumentu zwiększa się w każdą stronę o milimetrów 6. Następne sześć, po 3 na każdą krawędź dodałem zakładając, że kreski oznaczające obszar do wycięcia mają po 3 mm długości. Te znaczniki ustawia się poza obszarem spadu. Takie są zasady przyzwoitości Dodam jeszcze, że linie te rysuje się linią włosową o kolorze 100/100/100/100, chyba że jakiegoś w pracy nie ma
Kłopot z Photo-Paint bierze się z tego, że rysować możesz tylko po zadeklarowanej stronie co jest jakby logiczne? W DRAW w którym mechanizm spadów przy robieniu pdfa działa prawidłowo jest inaczej, masz zadeklarowany obszar strony ale rysować możesz również poza nim. Obszar na spady zadeklarowany w trakcie tworzenia pdfa jest dodawany do wymiaru strony ale w paint nie ma to sensu bo poza tym co widzisz na ekranie nic nie ma.
 |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 4 Listopad 2012, 01:04
|
|
|
F-Głowy, to znowu ty ;) - wiecznie niezadowolony :)
przeczytaj uważnie co Ci Chereze napisał o powiększaniu rozmiaru strony a potem zadaj sobie pytanie skąd ma PP wiedzieć gdzie kończy się Twoja strona a zaczyna spad skoro nie można tego zadeklarować wcześniej. Po prostu PP nie służy do robienia pdf do drukarni a funkcja spadu jest w nim dodana " z automatu" bo to ten sam moduł co w CD |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Listopad 2012, 01:19
|
|
|
Cześć Kula
Kłopot jest właśnie z tym, że P-P wie gdzie się kończy i zaczyna strona ale nie wie, że F chce to przerobić na pdf z zadeklarowanym spadem i wysłać do drukarni
Swoją drogą wystarczyłoby deklarować rozmiar dokumentu ze spadem i pozwolić na wpisanie ujemnej wartości przy robieniu pdfa.
Jadę do domu się przespać
Trzymaj się. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 4 Listopad 2012, 10:16
|
|
|
| Cytat: | | F-Głowy, to znowu ty ;) - wiecznie niezadowolony :) |
No, ale z wyboru zadowolony to nie jestem, z przymusu.
| Cytat: | | skąd ma PP wiedzieć gdzie kończy się Twoja strona a zaczyna spad skoro nie można tego zadeklarować wcześniej. |
To wiem. Ale jest w nim opcja do spadów, prawda? Jest. Więc skoro jest to chcę z niej akurat w PP (a nie w DRAWie) skorzystać.
| Cytat: | | a funkcja spadu jest w nim dodana " z automatu" bo to ten sam moduł co w CD |
W takim razie Corel Photo-Paint wyznaje jakąś głupią, dziwaczną, niewiadomą politykę. I zaśmieca program zbędnymi opcjami.
| Cytat: | | (...) dodałem zakładając, że kreski oznaczające obszar do wycięcia mają po 3 mm długości. Te znaczniki ustawia się poza obszarem spadu. Takie są zasady przyzwoitości |
Chezarre, dziękuję za infografikę i opis graficzny. Tak lepiej się rozumie wiele spraw.
Ale odnośnie tego co cytuję teraz to powiedz mi czy te linie cięcia to można jakoś skracać? To znaczy, czy tak samo deklarujemy ich długość? Czy może to jest tak, że jak spady (ten obszar między pracą (użytkiem) a liniami cięcia [czyli chyba zwany spadem włąśnie] wybierzemy na przypuśćmy 5 milimetrów, to automatycznie linie cięcia staną się właśnie 5 milimetrowe. Czyli w rezultacie użytek dostanie 10 mm więcej (5mm spady i 5mm linie cięcia). Tak? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Listopad 2012, 13:54
|
|
|
| nie,linie cięcia to margines dokumentu i jako tako nie maja wymiaru,wogle nie nakłada się lini cięcia,robi to drukarnia,podajesz tylko ile jest spadu i rozmiar dokumentu,czyli rozmiar brutto i netto reszte to oni już w RIPie nałożą |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Listopad 2012, 16:27
|
|
|
Bidon, jak linie cięcia są w dokumencie to jakąś długość chyba mieć muszą
F, długość linii cięcia nie ma związku z wielkością spadu, jest zasada że powinny być poza obszarem spadu nie muszą z nim graniczyć tak jak na moim obrazku.
Bidon częściowo ma rację, drukarnie wcale nie oczekują, że dostawca grafiki dołączy do niej wszystko na co mu program pozwala. Jak będą potrzebowali znaki pasowania, cięcia czy skale densometryczne to sami sobie je dodadzą i to tam gdzie będzie im to pasowało.
Wyjątkiem są użytki wycinane wykrojnikiem, tutaj miejsca gdzie grafika ma być wyciętą muszą być zaznaczone. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.16 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|