Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ozdoby świąteczne na ploter
Autor Wiadomość
ev_czarna 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: x4
  Wysłany: 4 Listopad 2012, 14:34   Ozdoby świąteczne na ploter

Witam
bardzo dawno nie pisałam na forum, trochę sobie odpuściłam.
Posiadam ploter termiczny do wycinania w styropianie: gzymsy, sztukateria, ozdoby.
Ze względu, że nadchodzą święta chciałam narysować i powycinać jakieś ozdoby choinkowe, do okien: śnieżynki, aniołki, mikołaje...
Jestem bardzo słaba z corela, zatem potrzebuję bardzo dobry podręcznik aby nauczyć się rysować?
Chyba, że da się obrazki przerabiać? To byłoby dużo łatwiejsze niż wszystko rysować ręcznie.
A może znalazłaby sie osoba chętna do narysowania?
Nie wiem, nie mam zielonego pojęcia jak to ugryźć :-(
Na google znalazłam bardzo ładne snieżynki ze styropianu, aż zazdroszczę, chciałabym coś podobnego powycinać, ale nie wiem jak przygotować rysunek, albo przerobić... rozpacz mnie bierze nad tym corelem :-(

[/scroll]

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2012, 15:29   

tworzenie śnieżynek to koszmar :-P ,trza mieć talent, ja bym skożystał z tego http://pl.freepik.com/darmowe-wektory/śnieżynkami-wektor_607473.htm ,ewentualnie tylko cos popoprawiał

ev_czarna 
Bywalec

Wysłany: 4 Listopad 2012, 17:02   

Super chodziło mi o to. Mam jakieś śnieżynki. Tylko teraz proszę krok po kroku jak mam to w corelu przekształcić? Jestem zielona :oops:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Listopad 2012, 17:56   

yy,bzdury gadasz :-P to co pokazałeś na tutku to automatyczna funkcja tworzenia obiektów ,samo napisanie ,"tworzymy dowolny krztałt" jest totalną bzdurą,takiego sformułowania mozna użyć w stosunku do fraktali i to też nie do końca,ale napewno nie gdy chcemu uzyskać konkretny krztałt,co prawda nie zdefiniowany ale określony,u mnie te pliki ktore podałem ,działaja wysmienicie,a jesli u ciebie nie no to trzeba sie naprawde zastanowić czy czasami nie należy programu wywalić na śmietnik,bo nawet darmowy inkscape,wyświetla je prawidłowo,a sarkazm typu"byle bym nie dołączył do bidona" jest naprawde zbędny

ev_czarna 
Bywalec

Wysłany: 4 Listopad 2012, 18:24   

Z tego linku co mi podałeś ściągłam i przerobiłam kilka. Wielkie dzięki :-)
A czy jestem w stanie przerobić te co w załączniku?

nieżynka 4.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 975 raz(y) 1.74 KB

nieżynka 3.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 713 raz(y) 1.61 KB

nieżynka 2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 721 raz(y) 3.33 KB

nieżynka 1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 667 raz(y) 1.64 KB

nieżynka 5.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 730 raz(y) 1.42 KB

chezare 

Wysłany: 4 Listopad 2012, 18:25   

Bidon, ty podobno nie używasz Corela? Zapewniam cię, że to co jest na tym moim obrazku powstało dzięki mojej prawej ręce przy niewielkim użyciu rozumu, samo się nie narysowało.
Założę się też, że znakomita większość ludzi na tym forum sformułowanie dowolny kształt rozumie tak samo jak ja, że można zamknąć oczy, ruszyć parę razy myszą, otworzyć i zrobić z tego płatek śniegu. Totalną bzdurą wydaje mi się użycie tego sformułowania w stosunku do fraktali gdzie rządzi czysta matematyka.
Co do strony do której link podałeś, to po wędrówce pod ten adres na pierwszym planie jest obrazek na którym są figury, które płatkami śniegu być nie mogą bo jak już napisałem charakterystyczny dla tych arcydzieł natury jest kąt 60 stopni, choć śnieżynki mogą być znacznie bardziej skomplikowane niż te najczęściej spotykane na różnych obrazkach. Tyle i tylko tyle miałem na myśli. Co do otwierania ai i eps to Corel teoretycznie nie ma z tym problemów choć w praktyce różnie bywa. Nie ściągałem tych obrazków to nie wiem czy moja 12 akurat je otwiera czy nie?
To co nazywasz sarkazmem było zwykłym żartem, ale widocznie u kolegi marnie z poczuciem humoru.

chezare 

Wysłany: 4 Listopad 2012, 18:55   

Proszę, jak to się robi już napisałem :-)

platki.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 690 raz(y) 27.06 KB

chezare 

Wysłany: 4 Listopad 2012, 19:03   

I jeszcze parę bonusowych :-)

ev_czarna 
Bywalec

Wysłany: 4 Listopad 2012, 19:34   

Ale super, świetnie:) Nie wiem jak dziękować,bardzo bardzo dziękuję.
Muszę chyba na kurs do Pana!!!
Ale nawet doszłam do tego, bo ja patrzyłam na zdjęcie a nie na plik cdr. Taka gapa ze mnie.
Serdeczne dzięki:)

ev_czarna 
Bywalec

Wysłany: 4 Listopad 2012, 19:54   

W tygodniu będę wycinała. Jak tylko uda się z podziękowaniami mogę wysłać kilka śnieżynek :lol: jeśli są chętni proszę o informację na maila styrodom@vp.pl.

Odpowiedz do tematu