|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Dlaczego mi nie pokazuje wypełnienia siatkowego? |
| Autor |
Wiadomość |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 5 Listopad 2012, 09:52
|
|
|
Nie wiem, czy temat już zamknięty, ale dorzucę zwoje 3 grosze Prawdę powiedziawszy, pierwszy raz użyłem w ogóle tej opcji (mam X3) pod wpływem niniejszego topicu. Muszę przyznać, że mi się podoba Jednak co do problemu, to doszedłem do tego, że kolorowanie daje efekty tylko w przypadku zaznaczania węzłów intersekcji (tych na skrzyżowaniu linii siatki wypełnienia siatkowego). Do zaznaczania węzłów do kolorowania trzeba używać tylko i wyłącznie odpowiedniego narzędzia. Jak widać na załączonym obrazku:
Przy zaznaczonych węzłach pośrednich nic się nie dzieje, kiedy wybierasz kolor. One służą jedynie do kształtowania (obrazek powyżej - dolny żółty wielokąt).
Dodatkowo, jak napisała Bogumiła, nie możesz używać ANI wskaźnika ogólnego (kursor białej strzałki), ANI "kształtu" - narzędzia edycji węzłów obiektu (czarna strzałka z kropkowanym prostokątem), tylko musisz przy zaznaczonym obiekcie wybrać najlepiej z paska odpowiednie narzędzie (na screenie wyżej też widać).
Mam nadzieję, że pisałem na temat
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 5 Listopad 2012, 10:46
|
|
|
Kombinuj dalej
Jak klikniesz w dowolne miejsce takiej figury a później w kolor na palecie kolorów to się doda. Możesz też kolor z palety przeciągnąć w dowolne miejsce figury.
Możesz też kliknąć figurę, wcisnąć ctrl i klikać kolor w palecie. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 5 Listopad 2012, 12:03
|
|
|
He he, chez, jak zwykle błyszczysz (w tym dobrym sensie). Faktycznie można sobie łatwo przeciągać kolory z palety na dowolne miejsce na figurze, ale z tym, że przy bezpośrednio zaznaczonym węźle pośrednim nie można zmienić koloru, to się nie myliłem Nie rozumiem jednak tego co napisałeś o trzymaniu CTRL i klikaniu na kolory, ale to chyba nie topic, żebyś uczył mnie trików obsługi tego ciekawego narzędzia. Jeśli możesz, wyjaśnij mi to na PW |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Listopad 2012, 17:41
|
|
|
@ Shame
Dziękuję za słowa otuchy, że jednak da się zrozumieć to, co piszę. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 5 Listopad 2012, 18:49
|
|
|
Na błyszczeniu to mi najmniej zależy
Przeciąganie koloru z palety albo kliknięcie obiektu i następnie koloru w palecie, dodaje ten kolor dosyć brutalnie.
Jeśli zaznaczysz miejsce w figurze z wypełnieniem siatkowym, wciśniesz ctrl i będziesz klikał kolor w palecie, to będzie się on dodawał stopniowo. Dotyczy to nie tylko wypełnienia siatkowego. Nie wiem jak jest u Ciebie z tym zaznaczaniem węzłów bo w 12 mogę zaznaczyć dowolny i dodać kolor.
Figury z siatką mesh nie musisz zamalowywać od początku. Możesz sobie narysować jakiś kształt, wypełnić go np. tonalnie dowolnymi kolorami i dopiero wtedy dodać siatkę, tak jak na obrazku Bogumiły. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|