Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Lista użytych kolorów?
Autor Wiadomość
Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 7 Listopad 2012, 23:27   Lista użytych kolorów?

Hejka.

Pytanie jest dość osobliwe i może banalnie proste, ale czy w CD X6 można jakoś podejrzeć listę użytych do projektu kolorów?

Opisze to na przykładzie, z którym mam problem. Otóż mam projekt, który robiłem jakiś czas temu - były to skomplikowane, wieloobiektowe projekty opakowań/kartoników i kwestia jest taka, że miały być użyte PANTONE-y określone przez producenta. Oczywiście zrobiłem tak jak chcieli - z ta małą pomyłką, że niektóre z wielu obiektów były w danym kolorze, jednak zapisane jako CMYK, a nie PANTONE. Teraz po jakimś czasie chcieli to ustawić na maszyny i okazało się, że ich programy wykazują użycie 4 PANTONE-ów ORAZ 2 obiektów w CMYK-u. Oni akurat zaznaczyli mi co było nie tak, ale teraz nie jestem pewien, czy gdzieś indziej nie spieprzyłem tak samo, a nie mam ochoty klikać na wszystkie kolorowe obiekty po kolei, a tych projektów mam kilkadzieścia.

Czy jest gdzieś jakaś opcja, która pokazuje coś w tym stylu? Bo jak mi wywali, że są tylko PANTONE-y to gitara i mogę odesłać, a tak mogą zaraz mi znów je zwrócić i zaczniemy uskuteczniać plikowego ping-ponga.

Pozdrawiam.

chezare 

Wysłany: 7 Listopad 2012, 23:47   

Nie wiem jak jest w X6 ale jest coś takiego jak właściwości dokumentu albo informacje o dokumencie. Szukaj tego w menu Plik, tam są informacje o kolorach. Jak jest gdzieś CMYK to możesz obiekty tak wypełnione znaleźć używając polecenia szukaj z menu edycja.

Cysorz 

Wysłany: 7 Listopad 2012, 23:49   

Ctrl+P i zakładka "Pełnokolorowy" (to z X5)
lub
"Plik -> Właściwości obiektu (-->) Wypełnienia/Kontury" (też z X5).

Nie mam X6 ale zapewne znajdziesz takie opcje bez większych problemów...

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 7 Listopad 2012, 23:56   

Chez, tymi opcjami szukania toś mnie poratował - praktycznie nigdy tego nie użyłem bo nie potrzebowałem, więc nie wiedziałem nawet, ze ma tak zaawansowane ustawienia :-D Dorzucam ci punkcik.

Nie mnie jednak to nadal trochę do domku przez ogródek, prawda? Jak rozumiem, takie opcji jak pisałem wcześniej to nie ma, co? Bo dane o dokumencie, jakie przeglądałem w "Pliku" albo w innych miejscach, które mi się pierwsze rzuciły, to nie było - wyświetlał jedynie paletę dokumentu, ale ta się "wypełnia" podczas jego edycji/tworzenia i jak otworzę teraz, to jest pusta.

Ktoś jeszcze ma pomysł? Co prawda na teraz chez podsunął mi rozwiązanie, ale chciałbym wiedzieć na przyszłość.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 8 Listopad 2012, 00:01   

OOooooo! Malutki strzelił w dychę! Tak coś czułem w bebechach, że będzie to miało związek z opcjami drukowania, ale nie potrafiłem tego znaleźć! Dokładnie o to chodziło. Dzięki wielkie, Malutki. Punkt dla ciebie :mrgreen:

Temat do zamknięcia.

Cysorz 

Wysłany: 8 Listopad 2012, 00:18   

No to kliknij Pajacyka :D

chezare 

Wysłany: 8 Listopad 2012, 00:21   

Ja bym się jednak nieśmiało upierał, że w informacjach o dokumencie też można to znaleźć ale każdy pociąg który jedzie do Yumy jest dobry :-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 8 Listopad 2012, 08:09   

Możesz też wykonać akcję File/Print/Separation i podejrzeć, co nie jest Pantonem... :)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 8 Listopad 2012, 08:34   

Właśnie tak zrobiłem Trurl po info od Malutkiego, który nakierował mnie na odpowiednie tory.

Co do screenu chez, to faktycznie widać czy zostały użyte inne kolory w pliku, jednak on nie pokazuje co, tak jak separacja w "drukuj". Nie napisałem tego wcześniej, wybacz. Bo to, że jakieś są obiekty w CMYK-u to w moim przypadku nie ulegało wątpliwości, to były tam tabele informacyjne dotyczące projektu, które nie musiały i nie były kolorowane PANTONE-ami, bo nie wchodziły w skład druku :-)

Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź. Każdy dostaje +, bo dorzucił cegiełkę :-o A Pajacyk został kliknięty :mrgreen:

Odpowiedz do tematu