Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
GRAFIKA POD SITODRUK
Autor Wiadomość
zofija
Początkujący

Wysłany: 13 Listopad 2012, 23:33   GRAFIKA POD SITODRUK

Witam,

Jak odseparować 2 kolory ( czarny i czerwony) z tej grafiki ??

Cysorz 

Wysłany: 14 Listopad 2012, 01:46   

Separacja to zazwyczaj 4 składowe koloru, przypuszczam jednak, że nie chodzi Ci o sam czarny i purpurowy, ale o czarny i czerwony, bez pozostałych składowych?
Jeżeli tak, to nie obędzie się tutaj bez programu do obróbki bitmap (PhotoPaint lub PhotoShop na przykład) - trzeba popracować na kanałach, pobawić się trochę suwakami, poprzenosić co poniektóre obiekty między nimi (kanałami) i już ;-)
A jeżeli nie to wystarczy w opcjach wydruku wyłączyć Cyan i Yellow i "jakoś" to będzie ;-)

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 14 Listopad 2012, 08:06   

zofija, aby zrobić tę grafikę pod sito należy wiedzieć parę rzeczy :
1. na jakim sicie będzie to drukowane oraz jakimi farbami i na jakim podłożu będzie to drukowane - wiąże się to z utratą szczegółów, kątów naświetlenia i co ważniejsze liniatury oraz paroma innymi szczegółami
2. czy będzie to drukowana ręcznie czy w automacie oraz jakie doświadczenie ma drukarz :)
Jeśli mi podasz te dane to pokaże Ci jak to zrobić. Choć do separacji pod sito służą inne programy to w PP się da to zrobić

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 14 Listopad 2012, 09:58   

Cytat:
Choć do separacji pod sito służą inne programy

Czy można zapytać jakie to programy?

Może to coś pomoże: http://www.atlasscreensupply.com/fastfilms.htm
Ostatnio zmieniony przez Roberto 14 Listopad 2012, 14:50, w całości zmieniany 2 razy  

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Listopad 2012, 10:42   

Może wystarczy rozdzielić kanały? Jest taka funkcja w PhotoPaint. Menu Obrazek -> Rozdziel kanały na -> RGB, CMYK, HSB itd.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Listopad 2012, 18:30   

Zofijo, rozumiem, że sitem będziesz drukować dwa kolory - czerń i czerwień.
Zrób więc tak:
1. Otwórz obrazek w PhotoShopie, zamień z RGB na CMYK i zapisz jako tif (broń Boże jako
jpg!)

2. W PS dajesz Image/Adjustments/Selective Color i z czerni wyrzucasz CMY, a dodajesz K, z czerwieni - CYK, a dodajesz M, z bieli wywalasz CMYK.

3 Kanały C i Y zerujesz krzywymi (Ctrl + M)
4. Kanały M i K dopieszczasz krzywymi (Ctrl + M).

Zapisujesz obrazek jako tif.

Otrzymujesz w wyniku separacji dwa kanały: M i K. Naświetlasz odpowiednio sita i drukujesz kanał M czerwienią (z puszki), a kanał K - czernią (też z puszki).
I tyle. :->
A spreparowany plik (po wykonaniu p-któw 1-4) wygląda tak, jak w załączniku. Tylko nie używaj go, bo robiłem to na chybcika i po łebkach, a nade wszystko jest małej rozdzielczości. :->

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Listopad 2012, 18:43   

Aby bezstresowo pracować w Corelu należy zaopatrzyć się w PhotoShopa, Adobe Illustratora, Adobe PDF Creator, MS Office i kilkanaście innych programów. Szkoda że wśród dobrych rad brak porady fundamentalnej - jak pozyskać bogatego sponsora.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Listopad 2012, 19:20   

Bogumiło, to co proponowałem zrobić w PS można też zrobić w CPP, ale ja wolę PS.
A sponsor powinien być nie tyle bogaty, co hojny... A pozyskać go można bardzo łatwo: Idziesz do sponsora i mówisz: proszę mi zasponsorować 1, 2, 3, ... n produktów, bo bardzo ich potrzebuję. Hojny sponsor z pewnością nie odmówi. :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Listopad 2012, 20:53   

Najhojniejszy emeryt nie będzie w stanie zasponsorować PhotoShopa. To co zrobiłeś w Photo Shopie można jednym kliknięciem zrobić w PhotoPaincie. I chyba wynik nie będzie dużo gorszy.

Cysorz 

Wysłany: 14 Listopad 2012, 21:18   

zofija już pewnie dawno sobie to paskudztwo wydrukowała/wymalowała/wydziargała a Wy tutaj bitwy na słowa niepotrzebne toczycie ;)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Listopad 2012, 22:00   

Bogumiło, najchętniej robi się w tym, co się lubi i nie wstydźmy się o tym powiedzieć... :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Listopad 2012, 22:09   

Nie zawsze. Niestety, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Listopad 2012, 22:12   

Skoro lubi się to, co się ma, a robi się w tym, co się lubi, to ma się to, co się lubi. Chyba, że jesteś innego zdania...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Listopad 2012, 22:39   

Sądzę, że dawanie rad tego typu jest nie fair. Zwłaszcza, że gdy występują jakiekolwiek problemy natychmiast znajduje się ktoś, kto sugeruje, że oprogramowanie jest kradzione, a bajty pirackie. Nie sądzisz, że jeśli ktoś pyta na forum Corela jak coś zrobić w Corelu a dostaje w odpowiedzi radę, żeby to zrobił w AutoCadzie czy PhotoShopie to to dla niego jest bezużyteczne?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Listopad 2012, 22:48   

Bogumiło, podejdźmy do sprawy szerzej, tj uznajmy, że Zofija założyła ten wątek dlatego, że chce przygotować konkretną grafikę bitmapową do sitodruku, w którym potrzebne są formy (sita) wykonane drogą separacji barwnej.
I ja właśnie ten problem (czyli problem separacji do sitodruku) staram się rozwiązać, bo o to mnie pytano na Forum. W niczym nie umniejszam przy tym zasług Corela dla ludzkości...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Listopad 2012, 23:09   

Sprawdzałeś może, czy zaproponowane przeze mnie rozwiązanie nie rozwiązuje problemu? Ono właśnie separuje. Nie wiem czy do sitodruku, ale separuje. Nie wiem też czy dobrze separuje, bo nigdy nie potrzebowałam separować. Choć mąż kiedyś coś przebąkiwał o separacji.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Listopad 2012, 23:14   

Nie sprawdzałem, bo nie znam (i nie mam) PhotoPainta.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Listopad 2012, 23:18   

Nie sprawdzałem, bo nie znam (i nie mam) PhotoPainta. No i wracamy do mojej wcześniejszej tezy: Każdy robi w tym, lubi (bo ma)... :->

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Listopad 2012, 23:50   

Ustalmy to w końcu - lubi, bo ma i nie ma innego wyjścia. Co nie znaczy, że lubi bo lubi. I że lubi w tym "robić". PhotoPaint to składnik CorelDraw! Oczywiście można odhaczyć przy instalacji CorelDraw!

dihe 
Praktyk

Wysłany: 18 Listopad 2012, 17:13   

Widzę że dyskusja jest merytoryczna. Proponuję pobawić się tak wyseparowanymi plikamiz PP w corelu draw oraz tymi z PS również w Corelu.

Coś czuję że automatyczna separacja po kliknieciu magicznego przycisku na nic sie zda.

Jak najbardziej zachęcam do uzywnaia PS + Corel bo to jest naprawdę dobra para, tylko trzeba wiedzieć gdzie można spodziewać się miny. Od pół roku korzystam z AI i szczerze mówiąc widzę że Adobe postawił na rzeczone rozczłonkowanie i to co w corelu można zrobić od ręki to w AI trzeba wspomagać się PS i ID a najlepiej dodatkowymi pluginami. No cóż jeden ma mac-a a drugi PC. do obu trzeba się przyzwyczaić. Mnie nie dane było przyzywczajanie się do Mac-a i dziękuję za to Bogu, bo bym płakał dzisjaj.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 20 Listopad 2012, 20:07   

Sorki że nie odpowiedziałem wcześniej na pytanie Roberto alem nie mógł nic tu napisać nie wiem czemu.
Programy są różne, ale wymagają elementarnej wiedzy o sicie i farbach sitodrukowych - offsetowa wiedza jest praktycznie do niczego. Ja posługuje się nakładką na caldere natomiast słyszałem dobrą opinie o Separation Studio - co potrafi nie wiem jak dorwę demo przetestuje i opowiem. W PP użyłbym funkcji kolorów spotowych, w sobotę powalczę to opowiem

Cysorz 

Wysłany: 20 Listopad 2012, 23:05   

Nie musisz walczyć, zofija potrzebował/a jednej błyskawicznej odpowiedzi a teraz to tylko spamujemy (ja też teraz, przyznaję) w tym temacie ;)

Odpowiedz do tematu