|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Krótka publikacja z samymi zdjęciami a rozmiar cdr-a |
| Autor |
Wiadomość |
blady
Początkujący

|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 10:20 Krótka publikacja z samymi zdjęciami a rozmiar cdr-a
|
|
|
Witam
Jest tak mam 200 zdjęć ( prosto z cyfrówki ) i 40 str A4 do wykorzystania.
Dlaczego jest tak ze te 200 zdjęć w katalogu zajmuje 200 MB a poukładane na 40 str i zapisane jako jeden cdr zajmuje 2,5 GB. Zdjęcia na stronach są tylko skalowane ( ręcznie ciągnąc za róg ).
Cóż zrobić by plik cdr miał mniejszy rozmiar ? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 11:31
|
|
|
| Sprawdź jaką rozdzielczość mają te zdjęcia i ewentualnie dostosuj do wymogów i oczekiwań. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 12:06
|
|
|
Zdjęcie CMYK formatu A4 i o rozdzielczości 300 dpi (tyle trzeba do druku offsetowego) ma rozmiar ok. 32 MB. Jeśli tak, to 200 takich zdjęć ma 200x32 Mb = 6400 MB = 6,4 GB. Corel podczas zapisu pracy kompresuje grafikę rastrową (z wyjątkiem jpg), tak że 2,5 GB wcale mnie nie dziwi.
Jeśli chcesz, żeby plik miał mniejsze rozmiary, użyj programu, który linkuje grafikę (ot, choćby AI, ID, Quark itp.).
W Corelu też można linkować bitmapy, ale - o ile pamiętam - nie działa to zbyt dobrze. A robi się to, zaznaczając podczas importu opcję Link bitmap externally. Tylko po tej akcji nie zmieniaj położenia bitmap (tzn. ścieżki dojścia), bo Corel się zdziwi... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 13:04
|
|
|
hym,z tą kompresja to nie kumam,jesli jest takoważ to plik powinien być mniejszy nie większy??,ale ja nie o tym,moim zdaniem plik dlatego ma taki rozmiar ponieważ ,pliki dokumentu pamiętają każdy ruch ,czyli w twoim przypadku corel własnie zapamiętuje to skalowanie,gdybyś zeskalował je zewnętrznie i dopiero wrzucił ,plik najprawdopodobniej byłby o wiele wiele mniejszy,tak samo u mnie się dzieje z plikami fla,dlatego pozwoliłem sobie, wtrącić się do dyskusji |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 13:16
|
|
|
| Nie wiem czy cokolwiek pomoże, ale: Narzędzia > Opcje > Dokument > Zapisywanie i zaptaszkować "Kompresja map bitowych". |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 14:33
|
|
|
Plik ma taki rozmiar, ponieważ Corel zapisuje bitmapy w postaci swojej, nieskompresowanej. Zaptaszkowanie Kompresja map bitowych czasem zmniejsza rozmiary pliku, ale częściej generuje niespodzianki, gdy w bitmapie pojawiają się artefakty, albo plik w ogóle nie chce się otworzyć pod pretekstem błędu.
CorelDraw! nie nadaje się do tworzenia wielostronicowych dokumentów zawierających samą grafikę rastrową. A jeśli zachodzi taka potrzeba, to nie należy umieszczać więcej niż 10 dużych obrazków w jednym dokumencie. Dotyczy to zwłaszcza ostatnich wersji, które nie sygnalizują kiedy robią kopię zapasową. Gdy program w tym czasie wywróci się — a łatwiej o to, gdy zapisuje w tle — to traci się wszystko. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 14:42
|
|
|
Fakt, iż praca w CD z wieloma, dużymi bitmapami w jednym dokumencie to mordęga, a sam program lezie jak stara kobyła. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 14:45
|
|
|
| ja nie wiem co wy z tą kompresją,zdjęcia nie da sie skompresować ,no chyba że jest w RAW ,ale znając życie corel nie obsługuje RAW,więc mamy do czynienia z jpeg,a jpeg to już jest kompresja,to niby co ma jeszcze kompresować ????,ja nadal się upieram że wielkość pliku jest taka wielka ponieważ user skaluje w drawie,gdyby przeskalował,nie wiem np: w photopoint i przerzuvcił,plik na bank będzie mniejszy |
|
|
|
 |
aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 14:53
|
|
|
| zmniejszając jpga w CD poprzez przesuwanie krawędzi zdjęcia, zmniejsza się jego format ale rośnie rozdzielczość. Jeśli zdjęcie zostanie dużo zmniejszone może mieć ponad 1000dpi - stąd ciężar pliku. Trzeba wtedy zmienić jego rozdzielczość na pożądaną w menu MAPA BITOWA - Zmień rozmiar/rozdzielczość. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 15:35
|
|
|
no,i z tym ja się zgodze,ale pic polega na tym że stracisz na jakosci zdjęcia,a nie o to tu chyba biega,wy7starczy zwykłe skalowanie progresywne,chociażby w programie fotograficznym ,pixu ,ktory słózy do masowej zmiany zdjęc z progresywnym skalowaniem,jest to program lekki i do tego darmowy,naprawde moim zdaniem nie ma co się bawić w corelu,on do tego nie słózy ,sam już nie wiem ale jak dla mnie to szybciej jest to zrobić tak jak pisze ,niźli mieszać w corelu,ale decyzja ostateczna należy oczywiście do autora postu |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 17:01
|
|
|
| Corel zapisuje różne rzeczy. Na przykład pewne ustawienia linijek, podsuwania, listę czcionek nie tylko występujących w dokumencie, ale także przymierzanych. itp. Poza tym zapisuje tekstury, profile kolorów, metamorfozy. Co zapisuje można sprawdzić wywołując Narzędzia → Opcje → Dokument → Zapisz. Warto wiedzieć, że opcja Kompresja map bitowych nie kompresuje map bitowych, ale tylko efekty map bitowych, jak głębie, przezroczystość i cienie. Więc w omawianym przypadku włączenie tej funkcji niczego nie zmieni. Zresztą ona jest domyślnie włączona i ze względów bezpieczeństwa lepiej ją wyłączyć. |
|
|
|
 |
blady
Początkujący

|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 17:20 troszke faktow
|
|
|
troszkę faktów jak to jest z corello:
zakładając nowy dokument i dodając tylko zdjęcie:
1 foto 1 MB otrzymamy plik cdr o wielkości 5MB
2 foto po 1MB (każde) plik cdr ma 10MB
3 fotki po 1MB (każde) plik cdr ma 15 MB
4 fotki po 1MB (każde) plik cdr ma 20 MB
czyli wychodzi przelicznik x 5 (co tam se corel majstuje ze tak puchnie), no ale dobra x5 niech będzie czyli 200 zdjęć po 1Mb to wylatuje nam pliczek 1GB i duży ale jeszcze akceptowalny wynik jak na taką publikację w Corellu.
Niestety nie ma tak ładnie bo plik puchnie do rozmiarów powyżej 2GB, dokladnie nie wiem ile bo przy przekraczaniu bariery 2GB Corel mówi dobranoc i wywala komunikat o braku miejsca na dysku. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 17:29
|
|
|
Najwidoczniej jesteś młodym, czyli nowym użytkownikiem Corela i nie rozumiesz jeszcze, że w Corelu obowiązuje matematyka relatywistyczna. Podziel ten plik na kilka mniejszych. W sumie będą miały mniej niż jeden duży poza tym będzie większe prawdopodobieństwo, że w ogóle dadzą się otworzyć.
P.S. Sprawdzałeś jakiej wielkości jest tworzący się plik, czy masz tylko niecałe dwa GB miejsca? Corel zapisując tworzy od razu kopię zapasową. Więc jeśli plik ma 1 GB, to oba zajmą 2... Sprawdź Obszar roboczy > Zapisz. Na dole Twórz kopię zapasową przy zapisywaniu. |
| Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 16 Listopad 2012, 17:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 17:32
|
|
|
| yy,czy wy wogle kumacie co znaczy program,który obsluguje pliki dokumentu???bo mi się osobiście wydaje że wy uznajecie program do grafiki jako program do tworzenia dokumentu ,a to są dwa rózne programy!!!!corel draw jest tym samym co adobe flash,to są programy do tworzenia dokumentów,sama nazwa publikuj powinna na to nakierować,więc nie pisz że 1 mb daje ileś mb tylko pomyśl jak w takim dokumencie umiescić plik,który przez dany program będzie kojażony jako macieżysty,kumacie to czy nie ????????? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 17:39
|
|
|
| Nie. Co użytkownika obchodzi jak działa sprzęgło i jak trudno je złożyć? To nie jest darmowy program. Darmowe działają. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 17:44
|
|
|
| a to jest inna sprawa ,corel reklamuje sie jako program do profesjonalnego tworzenia grafiki,mimo że nie ma końcówki profesional,nawet szop tak sie nie reklamuje,jedynym programem do wektorówki ogólno dostępny jest własnie adobe flash profesional,ale w przypadku corela to jest chyba przerost ambicji nad możliwościami ,no sam nie wiem co odpowiedźeć |
|
|
|
 |
blady
Początkujący

|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 18:26 cd jak to jest z corello
|
|
|
to jestem po kilku kolejnych testach. Okazuje się ze problem nie tylko w samym corello ale i plikach zdjęć.
Parametry takie jak poprzednio czyli pusty dokument importowane (drag&drop) pliki jpg. o wadze 1MB: (pliki jako załącznik)
Cztery różne pliki i cztery różne wielkości wynikowego cdr'a. od 5 MB ( do przyjęcia) aż do 16 MB co jest nie do przyjęcia.
I teraz ja się pytam dlaczego ?
Dlaczego tak duże różnice w wielkości wynikowego cdr?
Czym powinny sie charakteryzować zdjęcia importowane do corella by docelowy cdr był tylko x5 większy od siedzącego w nim zdjęcia ?
czyli
Cóż takiego jest w tych pliczkach ze efekt jest tak różny.
ps
Bogumila M. nowy user ? No możne nowy już z 12lat z corellem, ale człowiek sie uczy całe życie; dzielenie na kila plików, może rozwiązuję problem ale nie odpowiada na zadane pytanie.
:bidon184 program do tworzenia dokumentu, no właśnie biorę zdjęcie stawiam na stronie i tworze dokument np do druku ( nie edytuje zdjęć w corelo )
13MB.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 236 raz(y) 1020.36 KB |
7MB.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 246 raz(y) 936.09 KB |
16mb.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 227 raz(y) 1.01 MB |
5MB.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 245 raz(y) 1.04 MB |
|
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 18:37
|
|
|
Blady, zacytuję sam siebie: | Cytat: | | W Corelu też można linkować bitmapy, ale - o ile pamiętam - nie działa to zbyt dobrze. A robi się to, zaznaczając podczas importu opcję Link bitmap externally. Tylko po tej akcji nie zmieniaj położenia bitmap (tzn. ścieżki dojścia), bo Corel się zdziwi... |
Zapewne tego jeszcze nie próbowałeś... |
|
|
|
 |
blady
Początkujący

|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 18:48
|
|
|
| próbował nie pasuje mi, za dużo kliknięć |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 20:31
|
|
|
DRAW zapisując cdra używa jakiejś kompresji bo taki plik spakować się już nie daje.
Nie ma racji Aksa, zmniejszanie czy zwiększanie obrazka w DRAW poprzez ciąganie za uchwyty nie zmienia jego zawartości i nie wpływa na wielkość cdra.
JPG 2 MB zapisany do formatu bez kompresji zajmuje 24 MB, DRAW robi z tego 11 MB.
Żeby było śmieszniej, pdf z ustawieniami, które nie zmieniają rozdzielczości bitmapy jest mniej więcej tej wielkości co goły jpg. Ciekawe co oprócz bitmapy zapisuje jeszcze Corel?
Bidon, grafiki nie da się skompresować, plik z grafiką jak najbardziej się da. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 20:37
|
|
|
Te zdjęcia nie są identyczne. A ponieważ są różne, to i wielkość mają różną. Zwróć uwagę, że jeden (13 MB) po zmniejszeniu rozmiaru (pionowego) by był zbliżony do rozmiaru pionowego zdjęcia 5 MB ma nie 72 dpi, ale 117 dpi. A zmniejszony do rozmiarów A4 ma ponad 1200 dpi.
Nie zmniejszaj tych zdjęć ciągnąc za rogi, tylko z menu Mapy bitowe wybierz Zmień rozmiar, rozdzielczość i zmień rozmiar ustawiając rozdzielczość np. 300 dpi do druku. Lub 600 do wydruku na drukarce atramentowej w trybie zdjęcia.
Jeśli nie nowy użytkownik, to dziwne, że zdziwiony.
@chezare
Plik jpg to plik spakowany. Podobnie jak mp3. Różnica między bitmapą/tiffem a jpg czy png jest mniej więcej taka jak między wav i mp3 lub wma w muzyce. Tiffa, bitmapę bardzo dobrze się pakuje.
Co ciekawe obrazek zapisany w formacie Corela (cpt) nie powoduje jakiegoś specjalnego rozdęcia pliku. Największe zdjęcie (13 MB) ma w formacie cpt 9 MB z groszami. |
| Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 16 Listopad 2012, 20:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 20:41
|
|
|
Oryginalne zdjęcie (w aparacie) zazwyczaj jest domyślnie zapisywane w *.jpg, z jakąś tam kompresją.
Ustawiając w opcjach "zapisz z kompresją" Draw zapisuje takowe zdjęcie jako *.tif (można z kompresją LZW, czyli bezstratną*). Tak więc plik wynikowy musi się różnić od oryginalnego - program po prostu pilnuje, żeby nie zgubić gdzieś po drodze jakości. Można sto razy otworzyć/zapisać taki plik (pomijam modyfikacje) i zawsze będzie taki sam jak na początku (przy *.jpg to niemożliwe). Dla mnie to akurat plus, przy pojemnościach dzisiejszych dysków i prędkości ich odczytu ten właśnie odczyt/zapis paru megabajtów więcej to zupełnie nieistotny czynnik...
* – tak prawdę mówiąc to częściowo są to moje spekulacje - z tego co wyczytałem kiedyś na firmowym forum Corela to do zapisu używa on własnego formatu *.wi, który jest klonem *.tif. Ale to tylko goście siedzący przy kodowaniu programu mogliby na to odpowiedzieć. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 21:29
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Bidon, grafiki nie da się skompresować, plik z grafiką jak najbardziej się da. |
jak najbardziej się zgadzam,ale jestem głęboko przekonany że corel nie obsługuje archiwów niestandartowych ,jak i zresztą większość programów ,oprócz macromedi,czyli np: trza użyć programu LG Gui żeby zapisać np do DMF,bo pic polega na tym żeby nie tracić na jakości ,każda kompresja pliku już skompresowanego będzie stratna,wyjątkiem są archiwa niestandartowe,no kurcze daje łeb pod topór że corel tego nie potrafi,ponieważ nawet adobe nie było wstanie ,(chociaż wykupiło macromedie)tego patentu wdrożyć,znaczy coś tam zrobiło ale pominmy to milczeniem,wię kończąc chezare to nie jest takie oczywiste |
|
|
|
 |
blady
Początkujący

|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 22:15
|
|
|
wszystko co napisaliście nie odpowiada na pytanie dlaczego tak wielkie różnice w wielkości pliku cdr.
Zdjęcia które załączyłem oczywiście nie są identyczne !
Wszyskie zawierają podobną ilość danych to dlaczego corel zapisuje je tak różnie ?
ps
Bogumila M.
po zmianie rozdzielczości i dpi na takie samo jak plik 5MB otrzymujemy cdr o wielkości 7MB |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 22:30
|
|
|
ależ odpowiedzieliśmy poczytaj sobie o plikach dokumentu,nie wiem w wikipedi ?? no trudno mi powiedzieć |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|