|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problem ze zdjciem do banera |
| Autor |
Wiadomość |
edi1155
Początkujący

|
Wysłany: 22 Listopad 2012, 19:41 Problem ze zdjciem do banera
|
|
|
Witam. Mam mały problem ze zdjciem, które muszę umieścić w banerze. Baner jest w rozdzielczości 75dpi wysokość 120 cm 950 cm szerokości, zdjęcie wykupiłam w rozdzielczości 300dpi wysokość to ponad 4000px. Okazało się za małe na banerze i powiększyłam je do 6000px. Niestety teraz nie wiem czy dobrze zrobiłam czy to nie sprawi że zdjęcie będzie niewyraźne.
Zastanawiam się czy takie powiększenie zdjęcia znacząco wpłynie na jego jakość na banerze o tak małej rozdzielczości. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Listopad 2012, 20:01
|
|
|
| jak za małe zdjęcie?? 4000 px to ponad 141 cm,czyli było za wyskokie i zostało zeskalowane symetrycznie,ja bym poprostu dodał tło na szerokości zdjęcia,żeby po zeskalowaniu miało te 120 cm,powiększenie do 6000 moim zdaniem było bezcelowe |
|
|
|
 |
edi1155
Początkujący

|
Wysłany: 22 Listopad 2012, 20:36
|
|
|
| Teraz się zastanawiam czy nie pomieszałam z rozdzielczością. Początkowo mój baner miał 300dpi ale zmieniłam na 75dpi. Czy to możliwe aby rozdzielczość w pliku się nie zmieniła? |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22 Listopad 2012, 21:39
|
|
|
Edi, pozwól, że wytłumaczę Ci, co to jest rozdzielczość i tak ją zrozum. Rozdzielczości nie określasz w pikselach, tylko w dpi (dots per inch), a dokładnie w ppi (pixel per inch), czyli, mówiąc pobieżnie, w liczbie punktów obrazu na cal. Jeżeli znasz rozdzielczość, to znasz liczbę "punktów obrazu" na cal. Jeśli to wiesz, to wiesz wszystko.
Do druku offsetowego (np. prasa kolorowa) stosujesz rozdzielczość 300 dpi. Jeżeli tego nie przestrzegasz, to masz pikselozę. A to 300 dpi wzięło się z tzw. liniatury rastra, czyli liczby linii rastra na cal (lpi czyli lines per inch). Przy druku offsetowym stosuje się liniaturę 150 lpi, a wiadomo, rozdzielczość obrazka musi być liczbowo równa podwojonej liniaturze rastra, zatem jeśli liniatura jest 150 lpi, to obrazki muszą być w rozdzielczości 300 dpi i w skali 1:1, tak, że przygotowując grafikę do druku, myślisz o obrazkach, jakie byś chciał widzieć na wydruku, a więc o odpowiednich wymiarach liniowych (wystarczy linijka szkolna) i o rozdzielczości 300 dpi. No a przede wszystkim obrazek musi być w CMYK-u.
Nie posługuj się pikselami, bo nie wiadomo, jakich rozmiarów jest piksel. Przy rozdzielczości 300 ppi jest to kostka o boku 1/300 cala, a przy rozdzielczości 72 ppi - kostka o boku 1/72 cala, a więc widoczna gołym okiem.
Grafika na ekran ma zwykle 72 ppi.
Dobrym podejściem do rozdzielczości jest myślenie kategoriami druku, bo druk jest najpowszechniejszym sposobem przekazywania obrazu... |
| Ostatnio zmieniony przez Trurl 22 Listopad 2012, 22:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Listopad 2012, 21:39
|
|
|
| dpi nie ma nic wspólnego z rozdzielczością pliku cyfrowego,zamiana dpi wpływa tylko na ilośc punktów w jednym calu wydruku |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 22 Listopad 2012, 22:36
|
|
|
Bidon, zacytuję samego siebie: | Cytat: | | Edi, pozwól, że wytłumaczę Ci, co to jest rozdzielczość i tak ją zrozum. Rozdzielczości nie określasz w pikselach, tylko w dpi (dots per inch), a dokładnie w ppi (pixel per inch), czyli, mówiąc pobieżnie, w liczbie punktów obrazu na cal. Jeżeli znasz rozdzielczość, to znasz liczbę "punktów obrazu" na cal. |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Listopad 2012, 22:53
|
|
|
a,widzisz jak pisałem posta i go wysyłałem nie widziałem twojego,php nie dało monitu że jest odpowiedz i czy chcesz skasować post czy go zmienić,sorki bardzo, wiem że to wygląda jak spam ,ale naprawde tak było |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 22 Listopad 2012, 23:16
|
|
|
Ot, po prostu koincydencja postów... |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23 Listopad 2012, 15:13
|
|
|
Jeśli dane edi są poprawne, to:
1) baner wys.120 cm x szer.950 cm drukowany w 75 dpi (liniatura druku powinna wyjść 37,5? chociaż słyszałem, że przy ploterach i tego typu wynalazkach wyjmuje się nie dpi = lpi*2, tylko dpi = lpi*1,4, tak więc można przyjąć, że lpi tutaj wynosi ~53).
2) zdjęcie w 300 dpi o przynajmniej jednym wymiarze ok. 4000 px. co daje nominalną wysokość zdjęcia 33.87 cm.
Jeśli przyjąć tak niską jakość druku (75 dpi/37,5 lpi), to zdjęcie nie straci swoich właściwości aż do 135,47 cm wysokości, czyli jest nawet wyższe niż rzeczony baner.
Polecam zerknięcie TUTAJ. Najpierw zdecyduj się, gdzie będzie baner umieszczony, potem zerknij na tabele podrzuconą przez Malutkiego i wtedy zobacz, czy zdjęcie "wystarczy", czy będzie pikseloza. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Listopad 2012, 15:53
|
|
|
wow,troszku namieszałeś ,ja upieram się przy tym że 4000 px to ponad 141 cm,i zgadzam się w zupełności z tym co napisał Trurl,ale powtórze jeszcze raz,obojętnie ile ty ustawisz dpi w zdjęciu cyfrowym to nie ma znaczenia,możesz ustawić nawet zero,to dopiero ma znaczenie jesli chcesz wydrukować,w tedy ustawiasz dpi,ale te dpi jest potrzebne tylko do tego,zeby drukarka wiedziała ile kolorów ma upchnąc w 1 calu druku,więc nie prawdą jest to co napisałeś w punkcie drugim,natomiast prawdą może być to (nie wiem bo nie sprawdzałem)że te dpi przy tej wysokości moze dać najlepszą jakośc zdjęcia w rozmiarze tym co podałeś(aczkolwiek wątpie) ,ale powtarzam to są dwie rózne rzeczy |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 25 Listopad 2012, 00:25
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | | ja upieram się przy tym że 4000 px to ponad 141 cm |
Skąd ty to wziąłeś? bidon, przecież nie możesz mówić o jakichkolwiek rozmiarach pomijając dpi. Pozwól, że podsunę ci podstawy arytmetyki:
mm = (pixels * 25.4) / dpi
Trudne? Pomogę:
mm = (4000 px * 25,4) / 300 dpi
mm = 101600 / 300
mm = ~338,7
Jeśli nadal mi nie wierzysz, to odpal PS albo cokolwiek, zrób nowy dokument o rozdzielczości 4000x4000 px oraz 300 dpi i potem wejdź w "zmień obszar roboczy / canvas size" czy podobną opcję i przestaw jednostki na "mm" lub "cm".
A skąd Twoje 141cm? Już wiem, przyjąłeś 72 dpi - nie wiem tylko dlaczego?
Zresztą nieważne. Na razie, moim zdaniem, trzeba by poczekać na dokładne info od edi, żeby zdecydowała się, czy baner będzie drukowany w 75 dpi czy 300? Bo o to się rozchodzi. Nie o wygląd na ekranie, tylko o to, czy dobrze wyjdzie w druku. Bo jeśli baner będzie robiony w jakości przemysłowej (czyli < 115 lpi, tutaj nawet możliwe jak widać ~38 lpi) to nie istotne, czy obrazek będzie w wysokiej, czy niskiej dpi. Dany obrazek (np. 50x50 cm) robiony na maszynie drukującej z liniaturą 38 lpi będzie wyglądał tak samo, niezależnie, czy zapisany w projekcie będzie 75 czy 300 dpi (bo to 300 i tak zostanie przerobione na 75 przez drukarkę. Dlatego rzeczone w temacie zdjęcie zachowa maksymalną dostępną (przy użyciu danej liniatury) jakość do wys. ~135,5 cm.
Mam nadzieję, że się nie zakręciłem |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 25 Listopad 2012, 19:33
|
|
|
Sam nie wiem czy mogę wtrącić 3 grosze, ale ponieważ obsługuje lub obsługiwałem 4 wersje ripów i 5 różnych maszyn (z epsonem 9800i ripem photo gate to 6) maszyn powiem jedno baner w skali 1:1 i rozdzielczości 96 dpi tekst a zdjęcie 60 wychodzi b. dobrze jeśli ktoś nie wierzy zapraszam na wystawę morsów w Koszalinie :). Drukarz i tak będzie to drukował z rozdzielczością dpi bo... w funkcjach podstawowych nie ma rastrów klasycznych i już. Oczywiście można je włączyć ale poza efektami lub bilbordami nie ma takiej potrzeby - przez 5 lat może 2 razy go używałem.
A teraz z innej beczki - po co mówić o liniaturze która nie występuje w rastrze stochastycznym a takim rastrem w 98% drukuje się na ploterach. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 26 Listopad 2012, 14:02
|
|
|
Szczerze, dziękuję za poszerzenie mojej wiedzy w zakresie technologicznym jeśli chodzi o druk na ploterach. Nie wiedziałem, że w większości to raster stochastyczny. Wydawało mi się, że jest to raster amplitudowy. Człowiek uczy się całe życie... Jeszcze raz dzięki, kula69. Dobrze uzyskać info od kogoś, kto ma styczność z parkiem maszynowym (ja mam niestety niewielką).
Reasumując, baner o którym mowa, oraz zdjęcie, które na nim będzie, wyjdzie dobrze, jeśli zostanie przeskalowane do potrzebnej wysokości 120 cm, tak? No to gitara, nie ma co dalej dywagować.
edi1155 - posłuchaj głosu doświadczenia (kuli) i się nie martw o jakość. Będzie si. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 27 Listopad 2012, 00:39
|
|
|
Jak zdjęcie było nieostre to i rozdzielczość 5000 dpi mu nie pomoże
Żartuję ale tak całkiem poważnie to wydaje mi się, że pozbawienie obrazka rastrowego informacji o rozdzielczości nie robi mu najmniejszej krzywdy
Istotne jest ile obrazek ma punktów w jedną i drugą stronę, informacja o rozdzielczości wykorzystywana jest przy drukowaniu i wyświetlaniu, choć i bez niej da się to zrobić.
Teraz mam pytanie do Kuli, czy lepiej zwiększyć rozdzielczość całego projektu do 85 dpi, bo tyle ma zdjęcie po przeskalowaniu do 120 cm i "psucie" zostawić drukarni, czy samemu go trochę popsuć i zmniejszyć rozdzielczość do 75 dpi, bo tak drukarnia chciała? |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 27 Listopad 2012, 07:33
|
|
|
| Ave :) , w 1:1 to 75dpi będzie dobre, chyba że się fonty posypią bo mają b. cienkie linie lub wypełnienie rysunkiem lub są maleńkie. A i tak lepiej zrobić PDF-a nawet w skali 1:10 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|