Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
klikniecie obrazka - hiperłącze
Autor Wiadomość
mariano
Praktyk

Wysłany: 26 Listopad 2012, 23:02   klikniecie obrazka - hiperłącze

czy corel x4 umożliwia taką rzecz? mam np plan obiektu z zaznaczonymi gaśnicami, po kliknięciu na daną gaśnicę chciałbym uzyskać coś w rodzaju hierłącza do opisu gasnicy

Cysorz 

Wysłany: 26 Listopad 2012, 23:50   

W pliku *.cdr nie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2012, 04:26   

hym,w cdr nie ,ale x4 chyba daje sobie rade z svg? jeśli tak to śmiało możesz zrobić interaktywnośc w svg,daje taki przykład na szybkiego ,3 gasnice,klikaj na nie i będzie cię kierować na strone tube,gryzoń i tę strone

mariano
Praktyk

Wysłany: 27 Listopad 2012, 22:03   

chyba opisałem problem niezbyt dokładnie, może załącznik powie wam coś więcej

plan obiektu.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 305 raz(y) 122.39 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2012, 22:11   

niom,może powie ,ale jak byś dał w jakims formacie który umożliwia interaktywność to może bym pomógł :-P

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 27 Listopad 2012, 22:11   

Już rozumiem o co ci chodzi, ale wg mnie bez VBA się tutaj nie obejdzie, bo CD chyba nie pozwala na takie sztuczki. Sam swego czasu używałem VBA z pasją (pozwoliło mi to napisać magisterkę) ale jedynie w odniesieniu do pakietu Office. Nigdy nie robiłem tego w Corelu. Ale widzę tutaj dużą analogię - tworzy się obiekt, do którego dopisuje się funkcję, która coś tam robi - w tym przypadku wyświetla okno - po wywołaniu typu Mouse Click albo Mouse Over.

Podejrzewam, że skrypciarze na forum wiedzą więcej ode mnie w tej materii.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2012, 22:19   

aa ,bo koledze chodzi o makra,te hiperłącze mnie zmyliło :-P ,

mariano
Praktyk

Wysłany: 27 Listopad 2012, 22:49   

otóż to, widzę że coś wyjaśniłem - myślałem też o tym aby plan opublikować w pdf ale czy da się coś zrobić by w tym formacie uzyskać linki do tych opisów?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 28 Listopad 2012, 09:04   

Możesz zrobić pewien myk, ale nie wiem czy rezultat będzie satysfakcjonujący - możesz wyeksportować sam plan do PDF-a i nałożyć komentarze. Nie będzie pięknie, ale zadziała :-P Na ikonki gaśnic założysz komentarz (wybierzesz opcje ikony komentarza i zrobisz krycie na 0% - ikona zniknie, ale tam będzie). Wtedy w komentarzu wpisujesz co chcesz i blokujesz go. Tylko w komentarzach możesz pisać tylko ciągiem, żadnego formatowania czy tabelek, tylko tekst "entery".

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 28 Listopad 2012, 09:21   

O takiego pdfa chodzi?

gasnice.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 193 raz(y) 7.1 KB

s-p-i-n 

Wysłany: 28 Listopad 2012, 11:44   

Jeżeli to miałby być PDF to jedyne wyjście to komentarze tak jak pisze Shame lub hiperłącza (na wzór tego co podał tegraf) do odnośnika www / oddzielnego pliku / strony w tym samym dokumencie. Nic innego mi do głowy nie przychodzi.

Inne wyjście to HTML, być może i flash.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Listopad 2012, 13:53   

hym,ale koledze chodzi chyba o to że po kliknięciu na obrazek ,pokazuje mu się okienko pop up z opisem gaśnicy,bo hiperłącze to dałem już przykład w svg,w pdf można coś takiego zrobić ale chbya nie w corelu,za to popieram s-p-i-n,w swf(flash albo swish) to najprościej zrobić,i tak mi się przypomniało ,ze jeden user robił w corelu swf fakt że we flash 4 as1 ale na takie coś to wystarczy,więc domniemam że corel x4 ma funkcje swf?jeśli tak to ja bym się nie szczypał i zrobił to w swf(jak by ktoś ten plik cdr dał mi w innym formacie to bym wiedział więcej :-P )

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 28 Listopad 2012, 16:46   

Z rozpędu przeczytałem "hiperłącze". Ale co to jest "coś w rodzaju" - to nie wiem :-(

chezare 

Wysłany: 28 Listopad 2012, 18:05   

W corelu się tego zrobić raczej nie da, chyba że makrem.
Jest to zrozumiałe bo to nie jest program do robienia prezentacji :-)
Na pewno za to da się w Corelu zrobić odnośniki, które zadziałają w wygenerowanym z Corela pdfie. Mogą to być odnośniki do stron w dokumencie albo w sieci.

GASNICE.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 174 raz(y) 86.98 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Listopad 2012, 18:51   

Można spróbować zrobić tak. Kliknąć prawym klawiszem na obrazku. Jeśli Corel się nie zawiesi to wybrać Właściwości, a po otwarciu dokera Właściwości obiektu przejść do zakładki Internet. Tam w polu URL: podać adres i zdecydować, czy łączem ma być kształt obiektu, czy prostokąt ograniczający, a także wpisać tekst, który pojawi się po najechaniu na obiekt.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Listopad 2012, 20:55   

głęboko mi się wydaje że tu nie o to biega,koledze chodzi raczej o takie coś jak w załączonym pliku,nie mam jak w innej formie tego przedstawić jak w swf(tak przynajmniej ja to kumam)[wystarczy najechać na gaśnice i otworzy się okienko z opisem]

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 28 Listopad 2012, 22:36   

bidon184 napisał/a:
głęboko mi się wydaje że tu nie o to biega

Problem w tym, że tylko rozpoczynający wątek wie, o co biega.

mariano
Praktyk

Wysłany: 28 Listopad 2012, 23:15   

Witam
dziękuję za zainteresowanie, już piszę jak to widzę po waszych podpowiedziach, a więc:
chezare fajny pomysł z tym pdf-em jakbyś mógł opisać jak to zrobić aby wszystko działo się w jednym dokumencie
bidon184 czym mam otworzyć ten plik swf?
wypróbuję jeszcze pomysł Bogumily M.
generalnie to potrzebuję dokument w którym będę miał plan danego obiektu na którym nanoszę lokalizację sprzętu ppoż i aby mieć kontrolę nad tym sprzętem chciałbym mieć jego opis po kliknięciu znaczka "gaśnicy" na planie

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Listopad 2012, 23:19   

swf możesz otworzyć zwykłą przeglądarką internetową, lub programami irfan view,flahplayerem,flash viwerem,media player classic itd,ale najprosciej chyba przeglądarką ;-)

mariano
Praktyk

Wysłany: 28 Listopad 2012, 23:45   

bidon184 jak stworzyć to co przedstawiłeś w załączniku? czy tekst opisowy można zmieniać? jak stworzyć takie coś dla planów dla kilku kondygnacji? czyli jeden plik swf dla jednego budynku z kilkoma kondygnacjami

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 29 Listopad 2012, 09:34   

Dziwna ta dyskusja... jak rozumiem plik ma być w internecie. Co za problem zrobić prostą stronę w HTML. Ja bym przekształcił ten rysunek na jpg lub png i zrobił tkzw. "mapowanie" - "http://webmade.org/porady/mapowanie-grafiki-mapa-odsylaczy.php". Dla czytelności powiększył bym plan budynku usuwając wielkie białe marginesy.
Jest też możliwość (choć tej metody nie lubię) wykonania tego zadania przy pomocy Word'a i zapisanie jako HTML.

chezare 

Wysłany: 29 Listopad 2012, 11:29   

Autor w pierwszym poście po polsku napisał, że chce kliknąć i zobaczyć opis.
Wydaje mi się też po tym co tu przeczytałem, że tak naprawdę to to czy to jest dokument Corela czy jakiś inny nie ma specjalnie znaczenia, po prostu ma plan narysowany w Corelu.
Jeśli zrozumiałem to co przeczytałem a do tej pory większych problemów z tym nie miałem :-) to koledze chodzi mniej więcej o to, że ma 50 gaśnic porozstawianych w budynku i chce mieć kontrolę np. nad tym czy danej gaśnicy nie kończy się okres legalizacji?
Jeśli dobrze kombinuję, to wszystkie wynalazki typu swf, html czy dokument Corela są do, raczej mało przydatne bo będzie kłopot z aktualizacją danych.
Pierwszy pomysł jaki mi przychodzi do głowy to arkusz kalkulacyjny.
Można w nim bez problemu zrealizować to o czym pisze autor postu a jeśli pewne rzeczy są związane z czasem sam potrafi sprawdzić czy coś się mieści w zadanym przedziale czy nie i to zaznaczyć.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 29 Listopad 2012, 11:54   

Hiperłącze może być puste, a jeśli opis nie jest zbyt obszerny można go spokojnie umieścić jako opis łącza. Jeśli dobrze pamiętam w html-u służy do tego tag title.
Kod:
<a href="http://www.gazeta.pl" title="Gazeta">Gazeta</a>

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Listopad 2012, 15:38   

znaczy w swf nie ma żadnych problemów z aktualizacją danych ,bo można zrobić plik xml ładowany do swf i zmieniać ten xml za pomocą notatnika,ale autor troche pogłębił temat,bo co innego zrobić buttoniki a co innego stworzyć klipa w którym jest dynamiczne pole tekstowe wielowierszowe aktualizowane poprzez xml,wydaje mi sie że corel nie będzie miał nawet takiej opcji,nie wspominam już o scrypcie który trzeba wpisać,nie zmienia to faktu że we flashu to żaden problem zrobić,natomiast ja tutaj czytam w tym temacie że corel radzi sobie nieżle z pdf ,więc może w pdf,tylko czy w pdf jest możliwość ładowania pliku edytowalnego to nie wiem,ja takiego pdf nie widział :oops: ostatecznie jesli juz nic nie będzie pasować mozna sobie pobrać flash trial,albo skożystać z zaprzyjaźnionego forum o swish tam też userzy są pomocni,inne wyjscie ja moge stworzyć takiego swf i zapisać go do fla,tylko czym user to otworzy żeby w razie co coś tam popoprawiać :roll: albo też tak jak czytam propozycje zrobić to w arkuszu kalkulacyjnym,no sam nie wiem :roll:

mariano
Praktyk

Wysłany: 29 Listopad 2012, 20:20   

Spróbuje sił w excelu. Dziękuję za naprowadzenie mnie na właściwy tor oraz za chęć pomocy z waszej strony.

Odpowiedz do tematu