Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o pomoc... Dla was łatwizna, dla mnie katorga...
Autor Wiadomość
Bartnik
Początkujący

Wysłany: 29 Listopad 2012, 00:34   Proszę o pomoc... Dla was łatwizna, dla mnie katorga...

Przede wszystkim witajcie:).
Mam mały problem mianowicie posiadam zdjęcie w załączniku na dole 640x480 pikseli
muszę je przerobić na co najmniej(o ile to możliwe) 3000x2000 px każda moja próba kończy się totalną "pikselozą" dowiedziałem się, że można to zrobić za pomocą trasowania i tak siedzę od 18 i powoli trafia mnie szla.... Miałby ktoś chwile czasu i ochoty pomóc? Z góry dziękuje za każdą pomocną dłoń.
Pozdrawiam,
Mateusz L.
Edit.
Powinno być chyba umieszczone w Pomóż mi wykonać rysunek jeśli tak przenieście.

ikkk.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 298 raz(y) 156.5 KB

Cysorz 

Wysłany: 29 Listopad 2012, 01:16   

Pewnych rzeczy nie da się "przeskoczyć". Tak jest właśnie z Twoim zdjęciem - za dużo w nim szczegółów, żeby można zdać się na automat który przerobi je w cudowny sposób.
W necie znajdziesz masę linków do takich właśnie "cudownych" programów które mogłyby ("mogłyby" - zważ na to słowo) pomóc w tym przypadku ale nie daj się na to nabrać.
Gdyby ktoś obdarzony nieprzeciętną wyobraźnią, świetną techniką oraz mnóstwem wolnego czasu podjął się czegoś takiego to z chęcią będę obserwował taki wątek.
Ba!!! Nawet kibicował ;)

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 29 Listopad 2012, 09:24   

Jak wyżej - ale można na siłę powiększyć. Zrobiłem szybko próbę kilkoma programami - przy pomocy PS wyszło coś co bym zaakceptował (ciągle JPG, nie wektor) ale ma to około 4MB. Jak podasz jakiś adres mogę podesłać.

Bartnik
Początkujący

Wysłany: 29 Listopad 2012, 10:39   

Dziękuje za tak szybką odpowiedź. Stawe możesz wysłać tu encdre@o2.pl. Jeszcze raz dzięki.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 29 Listopad 2012, 22:20   

ja w drawie powiększyłem zamieniłem na bitmapę z 72 dpi i coś takiego wyszło ale daje fragment bo całość za duża

coś tam widać.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 226 raz(y) 68.99 KB

Cysorz 

Wysłany: 29 Listopad 2012, 23:51   

No nie wiem Panowie...
Wydruk z oryginału wygląda lepiej niż sztucznie powiększone zdjęcie prawdę mówiąc. Byłem tego pewien, ale zrobiłem próbę - tak na wszelki wypadek bo przecież ludzką rzeczą jest się mylić. Żeby uprzedzić ewentualne pytania: moja "drukarka" to sprzęt za 6-cyfrową liczbę złotówek więc jakieś tam zaufanie do niej mam. Zdjęcia (zwłaszcza te kiepskie) potrafi wizualnie wydrukować lepiej niż KBA, resampling się nie sprawdza. W miarę dobry rezultat wyszedł mi po zastosowaniu Neat Image, ale tylko tak do 125-150%. Później już kaszanka.

To, co widać na ekranie po zastosowaniu różnych trików ma tylko za zadanie oszukać wzrok tego co siedzi przed monitorem - w praktyce to nie działa, bo po prostu nie może...

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 30 Listopad 2012, 14:55   

Niby racja ale jednak powiększa się bitmapy i przy okazji wygładza "zębate" linie i zbyt widoczne piksele. Nic oczywiście nie zastąpi odpowiednio dużego oryginału ale jednak coś można zrobić. Tylko, że to wszystko to nie temat Corel Draw!

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Listopad 2012, 18:47   

to nie tak,w tym wypadku zgadzam się z Malutki,lepiej wydrukować z orginału zwiększając dpi niźli na siłe powiększać,oczywiście to się da zrobic ,ale w takim wypadku trzeba by pozaznaczać obszary w swerze pixeli i zamieniać poszczególne pola filtrami,to jest praca na co najmniej 5/6 godzin,więc myśle że nikt się nie pokusi żeby takie coś zrobić gratis,to tyle ;-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 30 Listopad 2012, 18:55   

Stawe napisał/a:
Tylko, że to wszystko to nie temat Corel Draw

Prawda. Można też spróbować czegoś bardziej specjalizowanego do tego celu:
http://www.ononesoftware....perfect-resize/

Tyle, że to dalej nie Corel...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Listopad 2012, 19:05   

yy,ten program nic nie da,miałem go ,owszem zarąbisty jak masz plik źródłowy,ale nie o tym w tym temacie mowa,ale polecam program naprawde potrafi czynić cuda

Odpowiedz do tematu