Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel Draw x6
Autor Wiadomość
pikaska 
Praktyk
Monika

Wersja CorelDRAW: x6/x7
  Wysłany: 26 Listopad 2012, 12:42   Corel Draw x6

Witam wszystkich i mam pytanie, jak w Corel Draw x6 zmienić wyświetlanie nazw kolorów? na razie mam tylko oznaczenia wg CMYK'a, a jednak chciałabym aby to wyglądało tak jak miałam w x4, czyli najeżdżam na palecie na dany kolor i widzę nazwę np. Turkusowy.
Ktoś wie?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 29 Listopad 2012, 10:40   

Hmm... od kilku dni widzę, że nikt się nie odzywam w tym temacie. I podejrzewam, że wiem dlaczego :mrgreen: Ale ponieważ po to jest forum, to odpowiem, dlaczego nie widać nazw kolorów w X6: BO TAK.

Nazywanie kolorów jest subiektywne i zależy od producenta, jaki kolor uważa za turkusowy czy też beżowy (buahaha, to określenie podoba mi się najbardziej - jest zabójcze). Jeden będzie twierdził, że ciemniejszy, drugi, że bardziej taki czy owaki. Dlatego Corel zrezygnował z tego (i słusznie) na rzecz wartości składowych, które nie zostawiają wątpliwości (oczywiście w druku może wyjść inaczej na różnych maszynach, ale sam projekt będzie wszędzie taki sam). Za zlikwidowaniem "nazw" przemawiają jeszcze inne czynniki, w które nie będę się zagłębiał, bo wynikają one z ergonomii użytkowania Corela.

Tak czy inaczej, skoro masz X6 i tak ci zostanie, to zapomnij o tych nazwach. W X6 dodatkowo masz tę autopaletę dokumentu, która trzyma "kolorowy bajzel" w cuglach więc nie będziesz miał problemu z wyszukaniem koloru, którego używałeś "kiedyś tam".

Nie pamiętam niestety, czy w X6 zostawili opcję w edycji palety (prawym na pierwszym z góry polu palety), w której możesz sam zmienić nazwę koloru. Trochę roboty, ale będziesz miał swój "turkusowy".

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 29 Listopad 2012, 12:42   

O. Ciekawe. Nic mnie tak nie wkurzało, jak sprawdzając kolor zamiast wartości widziałam jakąś wyszukaną nazwę typu pomarańczowozielonofiloetowy. Znalezienie tego w palecie było niezapomnianym przeżyciem.

pikaska 
Praktyk
Monika

Wysłany: 29 Listopad 2012, 13:34   

Shame, bardzo dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź, skoro muszę to w ten sposób wprowadzać (a miałam cichą nadzieję, że gdzieś da się to ustawić 1 kliknięciem) to chyba dam sobie spokój i pozostanę przy wartościach składowych, skoro tego wymaga ergonomia Corela... Niechaj tak będzie. Mam dużo poważniejszy problem z tworzeniem wzorca pdf - mam kilka drukarni i jest problem bo każda chce inne ustawienia, a tutaj tego nie ma - tak jak to było w x4 i trochę lipa...

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 29 Listopad 2012, 16:51   

Oznaczenia CMYK są lepsze niż nazwy typu "zielonkawy". Ponieważ wiele lat przygotowywałem prace do druku offsetowego, nabrałem dużej wprawy w "widzeniu" kolorów na podstawie składu CMYK. Po prostu, zacząłem myśleć CMYK-iem i to mi zostało. :-> Pomógł mi w tym wzornik kolorów CMYK, który można było nabyć w sklepie z materiałami dla drukarzy (jeśli jesteś z Warszawy, powiem Ci, gdzie można było go nabyć). Jedyną wadą tego wzornika jest jego cena - parę stówek...

pikaska 
Praktyk
Monika

Wysłany: 29 Listopad 2012, 21:57   

To z chęcią taki wzornik zakupię, mój zaginął (albo został skradziony). Nie jestem w W-wy.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 30 Listopad 2012, 10:02   

Hmm... No to looknij tu: wzornik (kosztuje osiem stówek...)

Albo wygoogluj "wzornik kolorów CMYK".

pikaska 
Praktyk
Monika

Wysłany: 30 Listopad 2012, 12:22   

A niech to... Niemało!

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 3 Grudzień 2012, 23:09   

Jeśli ktoś chce to mam ten wzornik w pdf i mogę go udostępniać. Po wydrukowaniu na HP Indygo, papier satyna 200g jest OK ale ja nie drukowałam całości tylko kilka stron, akurat miałam dość wymagający projekt. Raczej na co dzień nie jest mi potrzebny, ale ja "siedzę" głównie w pizzeriach :) Poza tym, ostatnio odeszłam od projektowania i poświęcam się CTf-owi, dlatego też rzadziej tu zaglądam :)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Grudzień 2012, 14:15   

Aktualizacja X6.2 pakietu CorelDRAW Graphics Suite oprócz tego, że poprawia działanie niektórych funkcji zawiera także to, co interesowało Autorkę wątku:

• Etykiety narzędzi próbników kolorów na palecie kolorów i na pasku stanu wyświetlają teraz nazwy kolorów zamiast wartości CMYK i RGB.

A ponadto:
• Wygląd niestandardowych kolorów dodatkowych w starszych plikach jest teraz zachowywany po otworzeniu ich w programie CorelDRAW X6.
• Program CorelDRAW już nie przestaje odpowiadać po wyeksportowaniu mapy bitowej z użyciem polecenia Zapisz mapę bitową jako.

Całość zmian na lepsze tutaj.

Odpowiedz do tematu