Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: roland
4 Grudzień 2012, 09:06
Corel Draw x6
Autor Wiadomość
Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 2 Grudzień 2012, 19:26   

tegraf - słusznie prawisz.

Jak zobaczyłem kilka ostatnich postów, to pomyślałem, że się forum wysypało i połączyło co najmniej dwa tematy. Przenieście się z dyskusją do odpowiedniego działu, jeśli można prosić.

@bidon - człowieku, zupełnie nie potrafię zrozumieć (ponownie) twoich wypocin, bo to, że jesteś na bakier z ortografią i interpunkcją, to jedno, ale że nie potrafisz podzielić swych myśli na krótkie fragmenty (czyt. zdania) to mi się w głowie nie mieści. Używaj chociaż kropek, jeśli wszystko inne jest dla Ciebie złem. I nie wyjeżdżaj tutaj z tym, że to forum o grafice, a nie językoznawstwie, bo: (a) Twoje posty powyżej nie mają NIC wspólnego z grafiką; (b) regulamin forum mówi o "kulturze wypowiedzi" - nie tylko ze względu na treść, ale także na formę! (c) nie sposób przy jednokrotnym (czasem nawet dwu- i trzy- krotnym) przeczytaniu twoich postów dowiedzieć się, o co w nich chodziło! A chyba Tobie powinno na tym zależeć, skoro je piszesz.
Proszę Cię, bidon, nie kalecz języka ojczystego.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 2 Grudzień 2012, 19:56   

yy,nie za bardzo rozumiem czemu chcesz mnie obrazić?ja do ciebie nic nie mam, :roll: więc pisanie że to śą moje wypociny,hym delikatnie jest nie na miejscu ;-) ale jeśli chcesz tak dyskutować ,to ja przypomne że to jest forum,a forum ma pewne zasady,forum istnieje w tedy gdy użytkownicy zewnętrzni są zainteresowani tym forum lub userem który na tym forum pisze,nie tyczy się stałych użytkowników tylko tych użytkowników do którego są skierowane uwagi lub prośby nowych użytkowników ,którzy widzą sens pisania na danym forum,ponieważ ci niestandartowi użytkownicy udzielają odpowiedzi,i to jest forum,a nie mądrości co poniektórych,nie to że się wymądrzam ale poprostu tak jest czy wam się to podoba czy nie,ja naprawde nie widze żadnych praktycznych przyczyn żebyście mnie traktowli tak jak traktujecie :evil:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 2 Grudzień 2012, 21:20   

Najważniejsze jest zwrócić użytkownikom uwagę. Niech wiedzą, że niektórzy nie śpią i jak widzą, to myślą. Rzuciłam jedną uwagę na marginesie. I to wszystko. Nie przypuszczałam, że rozwinie się z tego dyskusja. Są jednak tutaj moderatorzy lub administratorzy, którzy dbają o porządek. Skoro nie uznali za stosowne tej rozmowy przenieść gdzie indziej, to może uznali, że lepiej jak na forum ludzie ze sobą rozmawiają niż jak nikt nic nie pisze przez kilka dni z rzędu.

Ale skoro już o tym mowa, to jaki Twój post, Shame, ma związek z Corelem? Po co czytasz wypociny skoro ich nie rozumiesz?

@Bidon, czy nie mógłbyś swojej przeglądarki rozszerzyć o moduł sprawdzania błędów? Bo naprawdę źle się czyta wpisy napisane łamaną polszczyzną. Wystarczy jeśli zwrócisz uwagę na słowa podkreślone czerwonym wężykiem i postarasz się — nawet metodą prób i błędów — żeby wężyk zniknął. Nie lubisz jak Ciebie ktoś obraża, to nie obrażaj innych przez lekceważenie ich.

pikaska 
Praktyk
Monika

Wersja CorelDRAW: x6/x7
  Wysłany: 3 Grudzień 2012, 01:53   Zagadkowo...

Shame, dziękuję za printscreeny,
no właśnie wiem jak to powinno wyglądać,
jednak zobacz jak wygląda to u mnie... (załącznik)
Nie mam w ogóle tego przycisku, który być powinien. Aha dodam, że mam Corel Draw x6 home & student suite x6, wszystko na Windows 8...
Corel draw x 4 (komercyjna wersja) na Windows 8 działał bez problemu i opcje eksportu pdf z możliwością modyfikacji były, tak jak na Twoich printscreenach.
Czy wersja acrobata readera ma znaczenie? Bo już nie wiem...

aha - wszystko legalne... Żeby nie było zbędnych komentarzy.
A tak na koniec, to zaśmiecił się ogólnie wątek, przeczytałam do końca tylko odpowiedzi związane z moim problemem.

zagadka.jpg
Zagadka w X6
Pobierz Plik ściągnięto 195 raz(y) 246.5 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 3 Grudzień 2012, 12:08   

pikaska - a czy jak rozwiniesz combobox WZORZEC PDF gdzie masz wpisane USTAWIENIE DRUKARSKIE to co masz tam do wyboru? Nie ma czasem na dole rozwijanej listy czegoś w rodzaju ZAAWANSOWANE... lub USTAWIENIA... ?

Z drugiej strony, nie jestem pewien, czy w Twojej wersji jest to w ogóle dostępne. Zazwyczaj takie wersje MSDN czy inne, przeznaczone dla studentów (czy ogólnie rozumianej edukacji) są okrojone o rzeczy niezbędne do działania programu, a plugin'y często są obcinane.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 12:23   

http://coreldraw.com/blog...t-suite-x6.aspx

"CorelDRAW Graphics Suite X6 are that Home & Student Suite X6 does not include VBA / VSTA or Macro support, and some more advanced features a professional user would need are not available (such as PrePress, PreFlight, specific file formats such as CGM, advanced OpenType features, or color management options)."

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 12:28   

Wersja home & student suite x6 wykorzystywana komercyjnie jest równie nielegalna jak skrakowana.

pikaska 
Praktyk
Monika

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 14:12   

Bogumiło, wiem do czego można używać wersji home & student, a do czego komercyjnej, ale dziękuję za czuwanie.

Home & student kupiłam, żeby wypróbować (przy okazji atrakcyjnej ceny) możliwości działania systemu 64 bit z programem, który po długim okresie oczekiwania również będzie pod tym względem kompatybilny, dzięki czemu można będzie w pełni wykorzystać możliwości techniczne. Mam jeszcze inne wersje, typowo komercyjne. Zresztą nie tylko Corela. Ale to nie wątek o moralności ;)

Shame, niestety nie mam tego (spójrz na załącznik). Bardzo możliwe jest więc to, że home & student ma to okrojone, ale nie spodziewałam się, że będzie to akurat przy tak istotnej funkcji...
W takim razie, jeśli jest ta opcja przy komercyjnej wersji to sobie ją zakupię. Tylko dziwi mnie, czemu Corel ma taką politykę :/ Trochę to zraża.

zagadka2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 198 raz(y) 108.79 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 15:30   

Człowiek nie jest omnibusem i nie wie wszystkiego. Jednak niektórzy wiedzą. I zamiast ściągnąć wersję próbną, żeby wypróbować możliwości działania systemu 64 bit, kupują wersję piracką w zastosowaniach komercyjnych.

Nie powinno jednak dziwić, że Corel ma taką politykę. Corel, jak cały świat, walczy z piractwem. Dlatego w Corelu X6 nie da się otworzyć wcześniej zapisanych plików, ale usługa szpiegująca użytkownika działa sprawnie. Chociaż może tylko dlatego, że nie jest dziełem firmy Corel.

pikaska 
Praktyk
Monika

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 19:46   

Bogumila M. napisał/a:
Człowiek nie jest omnibusem i nie wie wszystkiego. Jednak niektórzy wiedzą. I zamiast ściągnąć wersję próbną, żeby wypróbować możliwości działania systemu 64 bit, kupują wersję piracką w zastosowaniach komercyjnych.

Nie powinno jednak dziwić, że Corel ma taką politykę. Corel, jak cały świat, walczy z piractwem. Dlatego w Corelu X6 nie da się otworzyć wcześniej zapisanych plików, ale usługa szpiegująca użytkownika działa sprawnie. Chociaż może tylko dlatego, że nie jest dziełem firmy Corel.

Proszę administratora o usuwanie syfu, postów nie związanych w ogóle z tematem.
Mam pisać pod każdym postem, że kupiłam oryginalnego Corela w sklepie? Otóż kupiłam, a forum mam od czegoś innego, tak jak i wsparcie na oficjalnej stronie Corela, kiedyś darmowe a teraz już nie!

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 20:42   syf

pikaska napisał/a:
Mam pisać pod każdym postem, że kupiłam oryginalnego Corela w sklepie?
Mnie pytasz? Chyba mnie, skoro cytujesz mój post. Nie, nie musisz pisać pod każdym postem, że kupiłaś oryginalnego Corela w sklepie. Nikt Ci nie zarzuca, że korzystasz z nielegalnego. Jednak uczciwie by było nie nazywać syfem tego, czego się nie czytało.
pikaska napisał/a:
A tak na koniec, to zaśmiecił się ogólnie wątek, przeczytałam do końca tylko odpowiedzi związane z moim problemem.

Twój problem już dawno został rozwiązany. Ta wersja nie ma tych opcji i wielu innych zaawansowanych funkcji. Bo to jest wersja edukacyjna. Nie sprawdziłaś tego przed zakupem? (To jest pytanie retoryczne, nie musisz odpowiadać). Jakiej spodziewasz się odpowiedzi "na temat"? Porady jak te funkcje włączyć?

pikaska 
Praktyk
Monika

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 20:48   

Nie spodziewam się odpowiedzi, bo już ją znam, natomiast ogólnie cały wątek się zasyfił niepotrzebnymi odpowiedziami, o ortografii i o legalności oprogramowania (dla mnie to czynnik odbiegający od tematu, tj. SPAMujący czyli syf), stąd też jeśli ktoś będzie miał podobne zapytanie do mojego, niepotrzebnie będzie tracić czas na przebrnięcie przez cały wątek, który powinien zająć 1 a nie 2 strony ;)
Przed zakupem nie było jak tego sprawdzić, nigdzie nie napisano, że brakuje tej funkcji, o którą mi chodziło.

Szanujmy swój czas. Temat zamknięty.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 21:07   

Cytat:
Forum to ma służyć każdemu użytkownikowi. Zostało stworzone do rozmów, dyskusji oraz pomocy przy obsłudze programów tworzonych przez firmę Corel.
Tutaj.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi